Pages

Sep 3, 2011

saya nak tanya pasal visa, visa ni apply mcm ne ye?.. kena ada return ticket ke?.. selalunya visa siap brapa lama?..

visa?
hurm. visa apply sebelum kita masuk negara tu.

aku assume soalan ni utk ke mesir ye.
kalau nak datang ke mesir, kena bawak passport je kot. sampai sana dia bagi cop, kire lepas la kita ke mesir, pakai visa pelancong, utk 2 minggu. kalu sape rajin, boleh apply sendiri kat kedutaan mesir, visa student utk 3 bulan. tapi dokumen yg diperlukan kena cukupla. (biasanya kena ada bukti pengesahan uni.)
tapi, kalau aku, (dtg dgn ejen je.. isk3...) just pakai visa pelancong, tunggu sampai Uni bagi pengesahan kita belajar kat situ, then kita boleh apply visa student utk setahun.

ade pape lagi, tanye je ye.

tanye puas2..

4 comments:

G-Farhah said...

salam ziarah sambil2 nk tny2..
err, ad skali tu terbaca blog another student kat mesir, katenye xyah bwk ic.. gna passport jer kat mesir.. btol k??

nemesis3891 said...

betul. ic mana pakai.

adeq said...

salam. so kalau 3 minggu kena buat visa la ye. bape ringgit ye.

fikrahuddin said...

hurmm kalau nak visit 3 minggu, rasanya kena pergi kedutaan mesir kot. dan prosesnya saya tak pasti.

tapi kalau datang gitu je, dia akan bagi visa 2 minggu, kalau tak silap.