Pages

Dec 31, 2010

mati lagi.

salam satu agama.


hidup ni orang kata macam roda kan?

setiap hari ada yang mati, dan ada yang lahir.

ada yang sedih, ada yang gembira.

semua menepati firman Allah yang bermaksud,

"di sebalik setiap kesusahan itu ada kesenangan"

correct me if i'm wrong.

jadi aku pun mengulang2 lagi cerita mati tu.


dah lama dah aku jejak kaki kat bumi firaun nih. selama duduk sini, aku jarang dengar pasal mati.
mati? apa yang orang definisikan mati?

satu jasad yang pergi dari keluarganya menuju alam lain. tapi, bukan untuk orang yang syahid. sebab orang yang syahid tak pernah mati, di sisi tuhan. malah hidup dan berbahagia.


setelah tiga empat bulan aku kat sini, semalam bagi aku sungguh bersejarah. bila aku turun je nak ke gam'ah, ada satu khemah besar sedang dipasang. ade orang kawin ke? tapi kalau kawin, selalunya buat kat dewan, malam2, then tepuk2 tangan, menari2.. ntah la.

tapi ni lain. rupanya ada orang mati kat imarah aku ni. terasa suana kelam tu. semua orang berkabung. makcik2 yg mulut becok sume senyap. muke insap. ape kes? seme baju hitam.

masa naik tangga, satu imarah tu rasa lain. dengan bau wangi kapur barus dsb, aku tau, mesti ade sesape yang dah takde ni.

lama tak rasa. rasa dekat dengan mati. dan semalam rasa mati tu sangat dekat, dengan kemah besar2, macam majlis kawin gamaknya. ramai2 datang. buat aku terfikir, seusatu yang pernah kita fikir dulu, mungkin.

apa yang ada kalau ada? memori, kenangan. sapa tahu kawan sebelah kita akan pergi lepas ni? atau kita yang tiba2 sakit jantung? sapa tahu? pernah ke kita bersedia? sedia amalan, dan sedia untuk hilang seseorang yang sebahagian dalam hidup kita? sedia ke kita untuk mengenal erti menerima takdir? tuhan....

tuhan...
terasa mati itu dihujung kerongkong gamaknya.
terasa nyawa dekat di hujung kepala,
terasa mati bakal menjenguk tiba,
siapa tahu?
aku kan hanya hamba yang tuli selalu,
tak tahu di mana baik buruk,
dosa pahala,aku juga tuli,
apa ke neraka atau ke syurga nanti?
oh tuhan... serasa tubuh terketar,
teringat musuh dunia,
mati yang pasti tiba.
apa cukup amalanku untuk menghadapMu?
Allah... cuaknya!
andai kata, andai kata tiada mencukupi,
apa neraka bakal aku hadapi?
Allah... cuaknya!
sedang api di dapur dan pemanas pun mengeringkan mataku,
apatah lagi api neraka yang menggila itu!
Allah.. ampunkan aku. tak betah aku menerima hakikat itu.
memang aku ni pengumpul dosa,
tapi Kau kan tahu aku ini insan yang tiada berdaya,
yang tuli sentiasa,
maka aku pohon ya tuhan,
dengan rasa takut yang menggoncang tubuh,
dengan rasa insaf yang menggegar jiwa,
oh cuaknya rasa menggigit imah yang tersisa!
oh tuhan,
aku mohon lagi dan lagi,
kerana Kau ciptakan aku lemah.
maka ya tuhan, aku pohon,
hantarlah aku kemana sahaja,
asal bersama itu aku bawa sekali redhaMu,
biarpun ke dalam neraka,
biarpun bukan syurga.
kerana tiada yang lebih indah selain itu.
apalah syurga itu kalau tiada redhaMu,
apalah panasnya neraka kalau ada redhaMu,
bisa terpadam segala yang panas dan berpupuk sejuk pula,
maka tuhan, sekali lagi aku pohon,
Kau ampunkanlah aku.



wassalam.

Dec 29, 2010

rumah contoh.

salam satu agama.


duhai dunia yang meronta-ronta,
pinta mahu bebas dari pekung kesabaran,
pinta mahu keluar dari kepompong kebaikan,
dengarkan bisikan akalku,
duhai dunia, sabarlah dikau.
nurani berbisik pula,
"duhai dunia, sikit saja lagi.
biar, biarkan tubuh ini mencari akhirat.
biarkan kami menjahit perca-perca iman.
jangan risau!
tubuh ini tidak merasa miskin andai kau tiada.
lagipun, kau bukan kekal lama, kan dunia?
maka duduklah dengan nafsu diam-diam.
jangan kau dengar sangat pujuk rayu nafsu.
bahkan nati kau yang terjerat di pundaknya.
maka sabarlah dunia, sabar.
kerana setahu aku, siapa yang mengejar akhirat,
dunia pasti mengekorinya.
masa itu kau punya tempat di tubuh ini.
tapi lebih baik!
kerana bukan nafsu yang merajai,"
bisik nurani.



hai. huhu.

teringat dulu2. masa form five. ada seorang cikgu matematik tambahan, tapi orang panggil ustaz. ustaz sangat comel. siyes. sangat terer pulak tu. tak pernah kami tengok ustaz marah, kecuali satu masa hari tu. biarla, tak mahu dikenang dah. ustaz tolhah~

siapa di sekolah tu yang tak hormat ustaz? buta hatilah tu. sangat2 penyayang. sangat2 terbaik. manusia paling baik pernah aku tengok kt sekolah tu, kot. hehe.

apa yang hebat ustaz ni? yelah, selain dia ni bercerita tentang akhirat, lebih banyak dari nombor dan unknown, beliau jugak ada cara mendidik pelajar yang menarik.



sekolah kami, sekolah tanpa tong sampah. jangan salah sangka! sekolah kami bersih. siries. sampah2 ni selalunya akan kami simpan dalam beg atau sorok dalam kotak yang disorok habis2an sebab kalau kantoi nanti kena tolak markah kelas. huhu. maka asrama pulak yang bersepah sebab banyak sampah...-__-

nak dijadikan cerita, ustaz ni suka kutip sampah. yang besnye, dia kutip tiba2. depan murid2. Allah, manusia mulia macam tu tiba2 kutip sampah, kalau korang jadik anak murid dia, apa korang buat? mesti terasa malu lalu kutip sampah jugak tak semena2 kan?

itulah dia. dia bukan perli, tapi dia buat dengan ikhlas. kami memang sayang gila kat dia. tapi, kami tak cemerlang mana pun add maths. hehe.


d point is, contoh teladan. nabi diturunkan utk menyempurnakan akhlak. kan? akhlak. nabi lebih banyak berdakwah dengan akhlak, instead of seru dengan lisan. nabi buat baik,, jujur, maka semua terpikat.
nampak tak betapa dakwah dengan akhlak lebih berkesan?

sememangnya akhlak atau perangai seseorang itu boleh memikat kita untuk mencontohi dia. mempengaruhi kita. macam rumah contohlah. kalau lawa rumah contoh, mesti orang nak beli, kan? haaaa ibaratnya macam tu lah.

kalau kita nak kawan kita jadi baik, maka kita tunjuk contoh baik. kalau kita nak kawan kita pandai, kita tunjuk contoh rajin stadi. kalau kita nak kawan kita tutup aurat, kita kenalah tutup aurat dulu. simpel je kan?
simpel di mulut je. tapi kita kena usahalah. tak rugi pun. malah tuhan sayang gitu. hehe.

saya anak mohd shafie dan che maryam.

mohd shafie dalam hidup saya adalah seorang yang religious dan sangat berbakat dalam memimpin. tak perlu hurailah kenapa, kang orang kata puji ayah sendiri pulak. bias. hehe. dan pengurusan jugak. hebat ohhh.

che maryam pulak juga dari segi kepimpinan, pengurusan dan kemahiran. sedar tak sedar, masa duduk mesir ni, kalaulah tak ikut cakap mak dulu, satu habuk pun tak reti nak berdikari. teringat mak buat semua ni dulu. padahal dulu kalau kena lecture, bingit je telinga ni rasa. hehe. mencabar jugak jadi anak lecturer ni. hihi.

apapun dua manusia besar dalam hidup saya ni banyak mempengaruhi saya. yang buruk dalam peribadi saya tu, tak lain tak bukan pengaruh yang tak elok datang dari sekeliling. bukan mereka berdua.
saya tak salahkan persekitaran. yelah, ape kaitan dengan taik himar yang bersepah di persekitaran dengan akhlak kan? saya tak berak merata pun... huhu...

semua kan pilihan kita jugak. tak kisahlah suasana sekitar kita baik atau tidak. tapi kalau nak selamat, carilah suasana yang baik untuk kesuburan iman. jangan cari tempat yang terlalu 'panas' nanti iman boleh denatured macam enzyme. huhu. pilih baik atau buruk tu kita yang buat. ingat tuh.

apapun, contoh terbaik kita ialah dia. dia yang bersusah untuk kita. dia yang menangis kerana kita. dia yang ada di sini dulu, yang buat kita rasa nikmat sekarang. dialah muhammad kita. =)

ingat nak taruk gambar, tapi tenet slow. huhu.

wassalam.

Dec 28, 2010

mahattah mahattah!!!

salam satu agama.


entri lepas2 ni banyak respon. menariknye cerita orang datang sini. walaupun ada yang pakai ejen, tapi bukan calang2 orangnya. aku rasa nak buat novel je. hehe. takpe, insyaAllah aku buat kalau berkelapangan.


aku tak tahu di universiti lain, tapi uni aku, bila bukak buku anatomy, general embryology, banyak ayat2 quran yang berkaitan dengan apa yg kita belajar. sememangnya HOD of anatomy kami bukan calang2 orang. memiliki paras rupa ala2 mahatma gandhi, dia sangat suka mengaitkan semua tu dengan quran. sebab tu aku selalu rasa macam hebatnya tuhan bila belajar anat.

tapi sekarang bukan anat je, tapi semua. ye, semua. nerve, CVS, histo dan sebagainye. bes siut. cume yelah, susah la sikit. hehe.

medic. aku belajar medic ke? apa jadik lepas belajar ni? jadik doktor?

aku rasa lain. aku rasa belajar badan aku sendiri. korang tau tak badan kita ni complicated gila? lawak gila kalau kata semua ni terjadi sendiri. pasti ada seniman yang sangat hebat yang menciptakan.
Dialah Allah maha Kuasa.

aku jadi seronok bukan sebab aku boleh tahu disease atau ape2 disorder yang berlaku pastu boleh sembuhkan, tak, aku rasa hebat gila siut ciptaan tuhan. semua bersebab semua ada puncanya. gila hebat!

say what? Subhanallah....=)

ada sebahagian kawan sy nak datang ke sini, tapi tak dapat. jangan. jangan mengeluh. jangan sedih. semuanya ketentuan tuhan. ada tempat yang lagi baik untuk kamu semua. ilmu tuhan tu kan di mana2...=)


sebenarnya dah lupa nak tulis ape. maka mengarut je banyak. hehe.

sini nak kongsi satu benda. tau myosthenia gravis? penyakit yang biasa kena kat pompuan, instead of laki. lecturer aku kata kita boleh check dengan suruh dia kelip mata laju2, nanti dia akan kelip lambat2 sebab dah lenguh. susah nak bukak kelopak mata.

hah. patut la hereditary disease yg selalu kena kat pompuan... sebab lelaki ada waktu2 tertentu je kena...

contohnye waktu belajat thorax.. mata rasa lenguh je nak kelip2... lama2.. kawan sebelah tu dah berdengkur.. haha..

takdelah. tu aku je kot. haha bosannye entri ni.

jujur, aku tak tau aku akan jadi doktor ke tak lepas amik medic ni, tapi I do enjoy belaja medic, walaupun kadang2 saturated otak aku dengan ilmu2 ni. maklumlah, lecturer sume stok yang hebat2. pakar itu, pakar ini. gila dasat. neurologist ajar physio. tak ke ganas lecturer kau? haha.


oh, did I mentioned before, ais krim mesir sangat lazat? ohh aku cinta ais krim!!! mahattah mahattah!!!

wassalam.

Dec 27, 2010

ikhlas2kan diri...

salam satu agama.


masa lapang tadi memang hangatlah. hangat dengan perbincangan bebudak lelaki kelas aku yang melepak tunggu lecturer yang mungkin sedang minum syai di bilik mereka.

semua menceritakan asbab sampai ke sini. tak kalah dengan cerita2 kisah hitam diorang. yelah, datang dengan ejen, selalunya yang terdesak je datang dengan ejen ni. bila sampai sini, semua macam telan liur. medik sini bukan pilihan terbaik.

ada yang terkandas di matrik.
di asasi.
di spm.

takda pilihan lain selain mesir.

nak ke swasta mahal pulak.
umur terlajak.

maka mesir je peluang tu. dan selalunya universiti zaqaziq jelah ramai yang terlajak ni. takda masalah umur kat sini. yang esok lusa nak kawin pun ada kot. huhu.


aku macam tersentak tadi. semua datang sini memang takda keinginan langsung ke nak datang sini? takda ke yang macam aku? aku ni situasi janggal ke?

orang lain, samada nak sgt amik medic kat mesir, taknak tempat lain, keinginan sendiri, ataupun terpaksa sebab kat mesia dah xde tempat untuk dia (kalau nak amik sains).


aku? tak pernah terfikir, terlintas pun nak ambik medic. malah, kat mesir! jauhnya! tapi itulah cadangan parent aku. kenapa aku ikut? terpaksa? tak. aku boleh je pilih nak masuk DQ yang tawaran dah jelas2 ada kat rumah, teruskan kat uia yang jelas2 aku boleh masuk uia, tapi tak. instead of semua tu, aku berhenti dan ke mesir. sebab aku percaya vision parent aku bukan cikai. mereka super. pandangan jauh melangit. malah menerobos angkasa.

jadi aku bukan terpaksa. tapi kerana percaya. dan kalau betullah selemah itu medic kat sini (compare dgn mesia. mesia sgt gempak ye tuan2. tolongla sedar. gua serius.) maka aku taknak kosong macam tu. nanti kalau orang tanya aku, apa yang aku dapat kat mesir, aku nak jawab aku dapat agama. aku dapat kehidupan. aku taknak semata2 medic. sebab medic sini bukan bagus mana pun. aku sedar benda tu.

jadi nasihat aku kepada sahabat seangkatan,

jangan rasa lemah.

tuhan tak hantar kita ke sini untuk mengeluh. mengeluh penatnya hidup, susahnya menghafal teori, sukarnya hidup sebagai HO nanti. tapi tuhan hantar ke sini untuk belajar.

belajar apa sahaja di sekeliling kita. samada benda baik untuk diikut atau benda buruk untuk dinilai dan dijadikan pengajaran.

kalau anda setekad itu untuk ambik medic, maka kenapa tidak anda setekad itu jugak untuk tabah di sini? biar medic sini tak cemerlang gemilang mana, tapi mesir bukan sekadar ilmu perubatan semata, kan?

belajar erti syukur.

aku terkejut sekejap bila bob tanya kenapa aku datang sini. serasa menyesal menyusup dalam diri bila semua komplen pasal mesir.

lantas aku cepat2 carik punca. kenapa aku datang sini.

aku harapan ummah.
aku nak pengalaman belajar di tempat orang. tua2 nanti takda tenaga dah nak rasa.
aku nak mencari agama, bukan medic semata.
aku percaya makayah aku.

kalau aku jawab semua ni, aku berbunyi sungguh poyo. walaupun aku berperangai macam tak ikut je sebab2 tu, tapi itulah hakikatnya.

maka aku senyum je. apa aku nak jawab, SPM 9A, dari asasi uia, tengah ok, aku berhenti untuk mecari ilmu di celah2 debu?

nak kata kerana makayah yang aku percaya?

mereka takkan faham.

kerana mereka terpaksa. walhal aku tak pernah rasa macam tu.

apa kau rasa kalau kau buat sesuatu yang dipaksa? benci menyampah kan? aku taknak rasa macam tu. maka aku redha semua ketentuanNya.

aku syukur berada di sini.

jom koreksi diri kita semula.

dan, jom stadi.

wassalam.

Dec 25, 2010

assalamualaikum mr perfek!

salam satu agama. 


pernah tak rasa semua anda buat salah? 
atau orang salahkan?

dunia. semua orang ada salah betulnya. 

kalau duk tuding jari kata orang salah, buat apa.
kalaulah nabi macam tu, Islam tak kemana punya.

kalau betul aku salah, cuba kau hulur tangan untuk bantu, bukan untuk jatuhkan aku!

manusia manusia. lagi2 melayu. aku heran bin muhammad ajaib la dengan norma melayu. satu pattern je pemikiran.

tak bisa berubah. tak bisa cipta sesuatu yang baru. 
mereka ni manusia ke? 
adakah sebab aku ada darah cina dan inggeris, pemikiran aku lain? kalau macam tu, aku bersyukur sangat2. 

macam mr perfek sorang nih. 
sibuk la duk ekor aku dan orang lain. semua salah! kalaulah dia tau macamana tangan aku galak nak singgah ke muka dia, mungkin dia akan berhenti setapak dari aku dan berundur. 

tolonglah! 

kalau kau perfek, baik kau buat buku "how to become perfek for dummies".

manusia kan Allah suruh berkenal2an. bukan utk saling menyalahkan, tapi saling membetulkan. melengkapi yang lain. hai susah la nak cakap dengan orang perfek ni! semua aku cakap, semua nak bangkang. semua aku cakap, semua kau ada yang lagi betul. aku pelik, kenapa kau ambik medic? pegilah ambik law, jadik peguam menang semua kes lalu kau bangga dan buat catatan hidup dan mati senyum. kalau macam ni, orang tak senanglah. semua duk maki kau. kau suke ke? entah2 orang sebelah dalam hati pun duk kutuk kau.


ekceli, aku taklah benci sangat mereka yg perfek ni. aku benci sifat perfek mereka je. cubalah sesaat, kau jatuh, mungkin masa tu kau nampak orang yang kat tanah macam kami ni.

takde orang yang perfek. sebab tu ramai je yang benci aku. macam aku kata dulu, dalam 1000 yang suka aku, ada sejuta yang benci aku.

ahh dari sibuk duk maki orang macam yang aku buat ni, baik kita sesame stadi. insap la duhai diri. 

ha lagi satu aku tak gemar melayu ni. kalau tak suka, kalau benci, lari. simpelnye masalah. dan tinggalkan masalah tu kat orang lain.

kamonlah melayu. anda kan islam. fikir orang lain sekali. kalau anda tak suka seuatu, maka ubah! rasa tanggungjawab mana? fikir la fikir... sia2 hangpa suma duk lari ja... akai ada, amik medic, tapi lembap.

aduih. susah kalau pemimpin kita orang macam ni. taunya nak bergaduh aja. kau salah aku betul. bukan macam tu. kalau salah, betulkan. bukan lari.

makin lama makin merepek. pengajarannya, jadilah melayu yang luar biasa. umat Islam kan cemerlang.

ilalliqa'.

wassalam.

Dec 24, 2010

menggigit pen pilot!

salam satu agama.


innahar dah, kami, masyarakat malaysia di zagazig, yang amik medic, tahun pertama ada exam upper limb, anatomy.


exam ni sebenanye dah ditangguh lagi dan lagi, sehinggalah preparationnye adelah dalam 2 minggu. maka sepatutnya kami dah bersedia gila2 punya.


malangnya! exam tadi susah gila.... aku masih rase nak nangis lagi tapi sebab aku laki maka aku kontrol hensem depan laptop sorang2 agar tak menangis.

ah.. bak kata kawan aku, trauma spot question (x masuk exam) adalah sehebat trauma clash.. yeke?

ah.... inila kot rasanya kalau clash...seksa!!!

memang, anda dan anda akan kata, "kau ni kuat sangat online.. haaa... kan dah.. sapa suruh.. lain kali stadi..."

aku tak taulah nak habaq apa dah. sori sikit, aku stadi la... malah aku stadi lebih lagi dari yang keluar tu. aku dah baca 2, 3 kali. 2, 3 kali! malangnya aku tak ingat dengan sempurna.

sedih tau bila kuar dewan (yg tak serupa dewan) ada member2 yg ditanya jawab, "alhamdulillah...senang la jugak."

dan hati aku berkata.. depa mmg rajin stadi...
aku mungkin kurang sikit kot.. ataupun banyak..


eh, aku stadi! malah boleh kata semua yang keluar tu aku stadi!!! kecuali beberapa soalan kecil. dan aku tak lah nak salahkan lecturer... die pun agak2 je bile bagi spot tuh. salah aku gak. aku kena stadi sume.


baiklah.
examnya konon2 dua jam. sedang enak2 menjawab sambil rakan2 sebelah cuba menengok daku punya kertas soalan, aku dikejutkan dengan suara ammu tuh, "ten minutes more".
aku pandang bugis. bugis pandang aku. wattahel? 10 minit? jam aku kata ada lagi 50 minit nak cecah pukul 3. kuang hajaq punya arab! ada dua soalan besar lagi x habis jawab! soalan yang banyak jawapan lak tuh! maka aku pun tergesa2.


apalah yang kita dapat dengan tergesa2? dengan muscular branches yang banyak gila, memang jawapan aku tak complete lah. oh sedihnya. hanya tuhan saja yang tau.

sedih tak kalau korang dah stadi tapi korang tak mampu jawab dengan baik sebab tergopoh gapah dan gelabah dan diganggu dengan lagu linkin pask yang dipasang kuat2 kek luar juga masa tetiba jadik pendek!!!!

oh aku sedih.

tapi aku tak suka nak tuding jari kat sapa2...

pahit pun pahitlah. semuanya salah aku. makanya kerajinan stadi aku kena dipertingkatkan lagi! biar jadi rajin macam orang lain. aku ni kan jenis lambat paham. maka stadi aku sekarang ni mungkin belum memadai untuk aku.

maka aku terus pandang ke depan lepas exam tadi. upper limb yang dalam hotak ni x buleh dibuang. simpan baik2 dan improve sebab ada exam lain yang mendatang. sementara subjek lain pulak banyak lagi x kaver. oh hidup budak medic kat mesir ni lagi susah, kena pandai paksa diri!

adakah aku akan kurang on9?
tak buat cerpen?
tak tengok movie?

misymumkin... tapi mungkin aku kena kurangkan dos2 mereka...

sementara aku siap2 merancang nak melompat lagi jauh, luka tadi masih berdarah. jauh berjalan terjelopok di sahara. aku tak heran dengan carry mark atau yang lain, aku sedih sebab aku stadi tapi tak mencukupi. padan muka.

sama2 ambil pengajaran.

wassalam.

Dec 21, 2010

                Kumpulan ini ada sejarahnya. Lantaran ramai mujahid yang syahid angkara zionis, Palestin kekurangan pejuang. Tapi, Allah itu Maha Adil. Dia telah menggantikan mereka dengan kelahiran pejuang-pejuang baru. Malah, bilangan mereka seakan kian berganda lewat beberapa bulan ini. Arif, diangkat menjadi ketua setelah pemimpin mereka yang pertama, anak seorang pejuang yang sangat terkenal di Palestin , Muhammad, syahid dibedil jet pejuang Zionis.
                Kini, Hasan sebahagian daripada mereka. Itupun setelah diajak untuk menyertai setelah keberaniannya masyhur di semenanjung Gaza. Dia bergerak sendiri. Lontaran batu mautnya itu kian menggerunkan kerana kini dia menggunakan lastik. Arif yang ,mendengar berita kehebatannya itu lalu menjemputnya untuk menyertai kumpulan itu agar dia bias mengajar kepada yang lain bagaimana dia melakukannya. Bukanlah niat dia untuk menguji kehebatan Hasan yang tidak perlu diragui itu, tetapi dia mahu meyakinkan ahli kumpulan yang lain sekiranya dia mahu mengangkat hasan menjadi orang penting kumpulan mereka.


bosan gila. 

ni adalah salah satu cerpen aku yang tak siap. cerpen ni takkan siap sebab kalau siap pun akan aku edit habis2an dulu. x bes. huhu.

salam satu agama.

korang penah tak rasa tensen tertekan apabila lecturer bertubi2 tanya dan korang pulak bertubi2 diam!!! korang sangat rajin dan pandai. sayangnya aku pernah! 

sangat sedih apabila ditanya, "korang stadi tak senanye?" (in english of kors)

nak je jawab, "malangnya kami stadi yang lain. kebetulan yang tu tak sempat nak baca."

tapi tak. tak sempat kata gitu, dia dah buat muka kecewa. oh tidak. sekali lagi maruah pelajar mesia tercalar. gara2 kami. yaa kami. tudinglah jari anda pada kami, kelas sekian sekian.

ohhh adakah aku tidak stadi? bahkan!! aku stadi kot. tapi mungkin tak cukup lagi. tapi budak2 kelas lain stadi je. asal diorang tak jawab? limaza?? 


adakah arab terlalu bijak atau mesia terlalu bangang? tidak tidak tidak... 

mesia tidak bangang.. mungkin kerana kita yang malas. dah tu rajin macamane lagi? aku yelah malas, orang lain malas ke masalahnye?


tahun 1 kot. tahun baru nak eksperimen cemana nak stadi medic dengan efisiennye. entahlah. kalau dulu terikat dengan sistem spm yang menghafal dan menghafal. 

tapi kat sini pun sama. orang mesir ni gilalah otak diorang. busuk masam main bola kat gam'ah pun, pandai gak. ajaib betul. 

adakah itu cara untuk pandai? masam2 gi kelas? aku rela bodoh la kalau gitu..-__-


yang pastinye, kita sedarlah kemampuan kita. kalau arab power hapal, maka kita kenalah usaha lagi dasat, sebab kita tak terer cam diorang. fuh. maka, jom stadi! babai!

wassalam..=)

Dec 16, 2010

bergaduh bertumbuk, kita yang luka, kan?

salam satu agama.

entri ni aku taip ikut sedap tangan je. maka, kalau tak faham, entahlahh, cuba jelah faham2kan.

belakangan ni, aku jadik khuatir. orang yang aku kagumi dah jadik pelik. DR FT syiah? tak, bahkan dia hanya pengkaji.

heh, itu mungkin ayat aku yang dulu.

bagi aku ada beza antara mengkaji dan membacking member.

aku tak tuduh sape beking sape.
korang pun paham kot.

orang kata, kita disogok dengan berita syiah itu sesat. tak pernah nampak syiah itu baik.

baik, siapa yang kata syiah itu sesat?

bukan aku. bukan pakcik aku. tapi orang dulu2. yang telah mengkaji terlebih dahulu. kajian mereka bukan bodoh2.

JAKIM yang kata syiah tu sesat. ingat JAKIM main tuduh2 jeke? aku malaslah nak hurai panjang, aku bukan ahli dalam bidang ni.

bacalah sendiri

ini

and yang ni gak,

membalas entri2 FT yang ada kat blog die.

kenapa keras sangat ulamak kita menentang syiah? kenapa mereka tak kaji macam FT?

kalau korang baca link2 aku bagi tu, mungkin korang akan faham.

tapi aku tulis jelah apa yang aku rasa betul.

pertama, mereka bercanggah dengan quran.
kedua, mereka merasakan Allah itu ada kelemahannya.
ketiga, yang sangat dikagumi FT, adalah tangisan dan ratapan.

ada beza pada tangisan dan ratapan. bacalah link di atas untuk lebih detail.

selama ini aku rasakan FT ni cukup ilmiah dalam perbincangannya. dengan kemukakan hadis yang hebat2. tapi aku sendiri tak boleh terima hujahnya. "welcome to reality of academic world. tak semuanya indah macam yang kita nak". kenapa aku tak boleh terima hujah tersebut? kenapa sedemikian banyak dalil yang dia bagi, ttg ratapan dan tangisan, aku masih tak boleh terima? adakah sebab aku ni terlalu taksub dengan pegangan aku sampai tak terima kebenaran yang baru?

tak. bagi aku itu bukan ajaran Islam. bagaimana banyaknya dalil tentang melarang meratap, tapi tidak satu pun yang dikeluarkan oleh FT. rupanya, ada kesalahan dalam hadis yang dikemukakan. ada yang tak ditulis habis, ada yang salah tafsir. macam2. ini bukan ilmiah. ini penipuan ilmu.


siapa aku untuk menilai syiah itu sesat atau tidak? siapa aku untuk menilai Dr FT itu betul atau tidak? dan siapa aku untuk mengatakanapa yang aku tulis di atas itu betul?

tak, aku pun tak tahu.

yang aku tahu,
aku bertuhankan Allah dengan sifat2 kesempurnaanNya, bernabikan muhammad yang terpuji, berpandukan quran dan sunnah, dalam hidup.  maka apa yang tidak bercanggah dengan itu, aku terima. tapi, jika ada yang bercanggah, aku tolak keras.

siapa ulama kita kalau nak dibandingkan dengan nabi?
siapa kitab agama kita kalau nak dibandingkan dengan quran?

oleh kerana syiah melanggar yang itu juga, maka aku secara peribadi menolak syiah. bulat2.
aku pun sayang husain. tapi aku lebih sayang nabi. aku pun menangis, tapi aku tak meratap.


aku tak ajak jadi sunni. aku ajak pegang quran sunnah semata, dan segala yang tak bercanggah dengan keduanya.

wassalam.

ps: dalam kita bergaduh ttg semua ni, golongan lain sedang memakan Islam. atheis, menafikan wujudnya tuhan. kristian dengan dakyah mereka. hentilah bergaduh. nampak tak betapa parahnya umat Islam dibuli?

Dec 15, 2010

orang tua dan orang muda.

salam satu agama.

di celah2 ruang2 waktu dimana exam anatomy kian menjengah, aku luangkan sikit masa aku sementara otak dah tepu menghafal segala jenis relation pada arteri2 di bahagian tangan yang berlemak ni, untuk menaip sesuatu.

entah bes entah tak. dulik hapa aku. aku punya blog. huhu.


orang tua dan orang muda.

kita disogok2 dengan bermacam2 sejarah. dan salah satunya kisah perselisihan faham golongan muda dan golongan tua. golongan tua ni biasanya pakcik2 lebai yang belajar dari pondok2, manakala yang muda pula selalunya belajar di luar negeri. sejarahnya adalah apabila sang muda datang membawa idea baru yang mereka temui di negara lain, dan oleh kerana jiwa muda yang sangat berminat, maka cuba didukung hingga ke negara sendiri. manakala golongan tua pulak menolak kerana teguh dan lebih senang dengan cara lama, bukan cara baru. apa cara lama apa cara baru? bukaklah buku sejarah, aku pun tak ingat sangat.


the point is, itulah golongan muda dan baru. tak perlu diberi nama pun, kita tahu, orang lama bagaimana pe'elnya, orang muda bagaimana.



golongan muda

golongan muda biasanya sungguh bersemangat dan cepat terpengaruh dengan idea2 di sekelilingnya. dia mengambil dan kalau boleh mahu dijadikan pegangan. tapi, bila datang idea baru dengan hujah2 baru, maka dia beralih arah.  maka ada yang menyebut golongan muda ini golongan yang sedang mencari arah hidup. yeke? entah.korang rasa betul ke? terpulang.

golongan muda ada akal yang cerdas untuk menjana idea2 dan teori2 baru untuk dicuba. maka semuanya mahu dicuba. mungkin sesetengah orang menganggap ini satu bala, di mana tindakan tidak ditunjangi iman dan rasional fikiran, tapi lebih kepada semangat dan semangat semata.

on the bright side, idea2 baru boleh menjadi variasi dalam mencari satu solusi. idea bukan benda simpel pimpel.  idea is bulletproof, bak kata V dalam cerita V for Vendetta. (stailo gila cerita tuh. haha)
idea yang mengubah dunia, idea yang mencaturkan hidup kita. dan masyarakat. ape jadah aku merepek ni?


so ape kaba pulak golongan tua?

golongan tua, suatu ketika dahulu juga adalah golongan muda. mereka juga menerima benda2 baru jugak masa masih muda2 dulu. masa rasa nak kawin 4, masa rasa nak jadi perdana menteri tu. tapi itu dulu. dan kerana masa yang berjalan berlalu, mereka telah memegang beberapa idea, dan merasakan idea itu yang paling tepat. contohnya, bila kata pompuan takleh blaja kat sekolah, sampai bila2 la mereka rasa pompuan pi blajaq tu benda yang tak betul.

ini sebahagian. bukan semua.



sebenarnya apa aku nak cerita ni?

macam ni. sebenarnya dalam satu permasalahan yang dibincang, mesti ada masalah dalam dua golongan ni. yang muda suka benda baru, dengan nampak beberapa sudut rasional (sudut lain mungkin masih di titik buta kot), dan yang tua tak mahu terima hujah tu dah.

contoh pasal hal bincang soal syiah sunni macam kat blog Dr FT. malas nak letak link, pepandailah korang carik. senang je kot.

bila isu ni makin dikupas, maka ada sebahagian yang menolak terus, tapi ada juga yang mula menunjukkan minat untuk mengetahui apa baiknya syiah ni. cuba menerima sudut positif.

jadi siapa benar siapa salah?

yang benar adalah yang mencari. bukan yang hanya menerima bodoh2 saja. kalau kata syiah tu kafir,maka kafiiirlah dia. kalau kata syiah tu baik, baiiiiklah dia. ini bukan soal syiah tu baik ke tak. tu contoh je. tapi yang nak aku bawak ni, adalah bagaimana kita menerima dan memproses sesuatu ilmu tu. kalau kau kata sesat, apa pandangan kau? hujah kau? jangan sekadar menuding bodoh saja. dan kalau kau kata benar, maka buktikan mana yang benar tu, mana dalilnya. kalau kau tak jumpa dalilnya, atau dalilnya kurang meyakinkan, maka simpan jari kita ni dari menuding. simpan untuk mencari dan menyelak lembaran2 buku, mengeliks2 mouse, mencari apa hujah dan bukti, apa cerita sebenar. dan bertanya pada yang lebih arif. bukan ikut membarbie buta je.

dan ingat, bukan hak kita untuk mengkafirkan seseorang. biarlah itu urusan dia dengan tuhan. dan kalau rasa betul2 hebat dah kajian kau tu, bukan duk bisik2 kat orang sebelah ja,"syiah tu sesat" contohnya, tapi tulislah buku, tulislah blog, tulislah artikel, dan kemukakan hujah korang. mahu percaya atau tidak, bukan di tangan kita. bukan juga tangan mereka, tangan mana boleh percaya, kan? hati je boleh. huhu.

makin lama aku makin merepek. nasib baik tak keluar segala anastomosis around scapula bagai. huhu.


last sekali, golongan muda hebat dengan idea dan teori baru, galak memandang segala jihat, manakal golongan tua pula selalunya lebih matang dan teguh pendirian. kan cantik kalau bersatu padu berganding bahu berpimpin tangan beli aiskrim dan asob bi lemon?


wassalam. salam hari hari. huhu. esok ade physiology. malas laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

Dec 7, 2010

hijrah dan niat?

salam satu agama.


sebelum bunyi keyboard kian membising malam2 buta ni, ingin saya ucapkan selamat tahun baru kepada semua muslimin muslimat di seluruh pelusuk dunia.

hari ini hari yang orang panggil maal hijrah. awal muharram. ana (mode baik) rasa ana bukanlah paling layak nak bercerita tentang kepentingan dan sejarah maal hijrah ni. banyak lagi orang2 yang lebih arif, mungkin, dah buat entri pasal benda2 macam nih. di fesbuk juga, nota2 maal hijrah sudah mula dikongsi2.. alhamdulillah.

elok jika kiranya kita muhasabah diri kita dengan menziarahi blog kawan2 saya ni, yang saya kira bagus untuk dibaca, sempena maal hijrah ni.

mereka ialah            murtadha    afiqzulhilmi      dan        izzati.  kawan2 saya yang lain mungkin belum punya masa untuk berkongsi.

jadi, apa yang orang yang kekurangan ilmu macam saya ni mampu kongsi? macam biasalah, haya berkongsi buah fikiran dan muhasabah diri.



kagum dengan nabi


hari ni agak skema. huhu.
siapa tak kagum dengan nabi. ana salah seorangnya.

kita dapat lihat pelbagai pengajaran daripada ceritera hijrah.

bagaimana nabi mempertahankan agama, walaupun baginda terpaksa meninggalkan tanah air tercinta.

bagaimana hebatnya tawakal nabi dalam berhijrah.

bagaiamana kasihnya nabi pada sahabat2, sehingga baginda adalah orang yang terakhir berhijrah.

bagaimana setianaya Abu Bakr.

bagaimana sayangnya penduduk madinah kepada nabi.


dan macam2 lagi.

apa yang ana tahu, hijrah merupakan titkk penting dalam tarikh Islami. titik signifikan dalam pergerakan Islam. dan kerana bermulanya hijrah, maka tertubuhlah kerajaan madinah.


nampak tak?

secara tak langsung, baginda mengajar kita erti tak pernah mengalah dan ikhtiar usaha.

agak2nya kalau baginda terus putus asa di mekah, siapa yang akan menyambungnya?

pentingnya hijrah!

dan kalau tiada hijrah, siapa yang akan menyampaikan agama Islam kepada orang2 di tanah melayu? bukankah itu semua saudagar2 yang berhijrah ke sini?

benar! itu ketetapan Allah.bukan kemahuan saudagar2 itu.
 begitu juga kita harus mengerti, bahawa Allah mungkin mahu menunjukkan kita betapa hijrah itu adalah salah satu strategi dakwah.

berundur bukan bererti mengalah.
nampak lagi, nabi itu punya kepimpinan yang kukuh...=)
dan jelas, Islam tidak menyuruh kita terburu2 dalam tindakan, strategi itu penting,

"kamu merancang dan Allah juga merancang. sesungguhnya Allah adalah sebaik2 perancang"

tapi harapan tanpa usaha adalah sia2.

maka dapat lagi satu pengajaran yang terkait seidikit, doa tanpa usaha dan strategi adalah langkah kosong,

last but not least,


niat dan hijrah.


tiba2 rasa tersentak.

hijrah aku ke mesir ni betul ke nak belajar?


"sesungguhnya tiap2 amalan itu dinilai dengan niatnya. siapa yang berhijrah kerana Allah dan rasulNya maka dia hijrahnya untuk ALlah dan rasulnya. siapa yang berhijrah kerana kerana dunia atau perempuan yang ingin dikahwininya, maka hijrahnya itu untuk apa yang dihijrahkannya itu."

lebih kurang begitulah sebuah hadis yang dipetik dari matan arba'in, karangan imam nawawi, hadis pertama.


kebetulan, niat dikaitkan dengan hijrah. ini ada kaitan dengan sirah nabi. ana rasa sirah itu tidak perlu ana ceritakan sekarang (dah mengantuk).

apa yang mahu ana sama2 koreksi diri,

bagaimana dengan kita? hijrah dan niat?

adakah kita berhijrah dari baik ke buruk? apa niat kita?

nah, hijrah itu skopnya bukan sebesar satu skop ais krim. luaskan pemikiran, jangan jadi jumud. berubah kepada situasi yang lebih baik dipanggil hijrah.

moga2 setiap hijrah kita mendapat ganjaran yang istimewa.

tidak tahulah entri ini memberi manfaat atau tidak. berisi atau tidak. ana bukan gifted dalam bidang2 nasihat ni, tp yang pasti kita mencuba. jangan putus asa. ingat, kalaulah nabi putus asa dulu, kita semua takkan merasa nikmatnya Islam dan Iman itu bagaimana.

that's all, folks.


salam hijrah semua.

wassalam.


ps: setiap kali tahun baru, kita nak pasang azam baru,kan? ayuh awal letakkan sikap, menjadi hamba yang taat. =)

Dec 5, 2010

gembira campur gelisah.

salam satu agama.

macamana bila hati rasa gembira campur gelisah?


macam orang bercinta? tak, aku bukan tengah angau. bukan bukan bukan....


oleh kerana td aku dah pos satu entri yg mengarut, maka, aku wajar menaip entri yang memberi faedah pula pada orang lain. sebab itu kan salah satu sifat peribadi muslim, memberi manfaat kepada orang lain.


hari ini kita dibuai dengan indahnya dunia yang kita pijak sekarang. merasa dunia cukup sempurna. bukan tak tahu bahawa kita dijajah pemikiran dan ideologi. bukan tak tahu. tapi terus kita tenggelam dengan teori sendiri. mencanang2 di fesbuk, blog, twitter, dansebagainya kononnya kita pendokong Islam. (senyum). tapi hanya sekadar teori. ah, blog ini pun apa kurangnya!

islam itu percaya. kalau aku nak hurai, panjang pulak. lain kalilah. hari ini apa yang nak aku kongsi adalah rasa percaya kita. rasa faham kita. pegangan kita. adakah kita benar2 yakin mereka yang mendokong islam di bahu akan membawa kejayaan? kemenangan? ganjaran? anda yakin?

kalau betul anda yakin, kenapa anda buka aurat? apa lupa garis panduan aurat yang disuruh syariat?

kalau betul faham, kenapa tak buat? apa kita kira tuhan terlepas pandang kita?

kalau benar tahu, kenapa tak mencegah maksiat?  apa lupa bagaimana nama Islam itu tercalit di dahi kita? bagaimana perjuangan nabi menyampaikan Islam, terus disambung  oleh rantai2 yang tak putus2 hingga sampai ke datuk nenek kita. jangan lupa, kerana rantai yang tak putus itu kita bergelar Islam.


maka terciptalah ungkapan 'kitalah penyambung rantai perjuangan'.
apa kita rasa memberi itu sudah dikira rantai? hanya sekadar memberi nasihat retorik di fesbuk, kononnya sudah cukup baik.

tidak, bahkan lebih dari itu.

rnatai itu sifatnya memberi dan menerima. rantai itu sifatnya kuat. begitu juga daie. daie perlu memberi dan menerima. menerima nasihat dan teguran. memberi nasihat berbentuk ajakan dan TEGAHAN. dan juga haruslah kuat. agar rantai tak putus dengan mudah.

ah, susahnya nak bercakap tentang perjuangan!

sebab itu maka ramai yang mengelakkan diri daripada mahu berjuang.

sampai terlupa itu suruhan tuhan!

"kamu adalah kaum terbaik, yang mengajak pada kebaikan dan menegah kemungkaran, dan beriman..."

maka susah sebenarnya tanggungjawab kita. tapi susah yang berbaloi.

berapa ramai yang sibuk berdiri mengajak kebaikan, berbanding yang mampu berdiri untuk mencegah kemungkaran?

apa kita rabun mungkar? atau lebih takutkan manusia daripada tuhan? atau lupa tanggungjawb kita?


kalaulah hari ini kita digembar gemburkan bahawa  siapa yang masuk Islam, siapa yang berjuang atas tiket Islam, maka dia akan diberikan kereta mewah sebiji. siapa yang tak mahu?


itu bukan Allah. bahkan, Allah menjanjikan yang paling hebat! tinggal kita nak percaya atau tak je.




hari ini aku digegarkan dengan frasa keramat, 'fikrah islamiyyah'. apa gunanya ilmu tinggi kalau tiada fikrah islamiyyah.

lain kali pulaklah nak cerita pasal fikrah ni.

hari ini tuding jari pada diri sendiri. anda adalah daie, sejak anda bergelar Islam lagi!


wassalam.

Dec 4, 2010

takde keje.

salam satu agama.

maaf, entri ni sangat tak membawa manfaat.. kot..
mungkin kadang2 kita terlalu penat stadi.. stadi muscle at d forearm, stadi lipid chemistry, stadi epithelial cell, dsb.

mungkin jugak kadang2 kita rasa rinduu kat mesia...

maka jom kita hilangkan bosan.


teka teki. kalau korang terer, korang.. er, terer lah kot..

1. kalau korang nak masak sup, tapi garam habis. ape alternatif lain?

2. apa pentingnya belajar anatomical position?

3. siapakah jiran makcik limah bersebelahan rumah makcik leha?


jawab dulu baru tgk jawapan.






















jawapan:

1.taik idung. sebab nanti org ingat tu bawang goreng. masin pun masin. macam garam. hehe


2. entah la. nak kata masuk exam, masuk ke? haha


3. takde. die duduk rumah hujung. 















saje nak bagi korang tensen sama dengan aku. aku kebosanan. huhu


wassalam.

Dec 3, 2010

entahlah.

salam satu agama.










debu2 bertiup seperti biasa. kasut putihku yang baru dicuci minggu lalu sudah tak seputih lalu. pagi ini rasa kosong. aku pun tak tahu kenapa langkahku ke universiti hari ini begitu awal. selalunya aku akan memilih teksi, sebab malas nak berjalan, malas nak berpeluh.

tapi hari ini lain. aku memilih untuk berjalan sahaja ke sana. hati menurut sahaja setiap tapak yang melangkah. angin pagi itu menusuk tulang2ku. jari jemariku kemas di dalam jeans biru lusuh, tanda sejuk yang aku hadapi ini sejuk lain macam. musim sejuk bakal menjengah.

seperti robot, kakiku melangkah tanpa disuruh. sementara itu, akalku jauh termenung, ingatkan apa, aku pun tak tahu. sementara itu, debu mesir terus menyerbu mukaku.




zagazig kota yang aman. sekurang2nya amanlah kalau nak dibandingkan dengan kaherah. pekan ini sangat sederhana, maka tidak hairanlah kalau ramai yang ke universiti berjalan kaki sahaja. kadang2 ada tahi keldai di atas jalan, biasalah. tahi2 itu kelak akan mengering dan menutupi jalan2 tar di sini. nah, itulah keistimewaan jalan di mesir! berlapis2 binaannya.


kelas hari ini kelas menarik. seperti biasa Dr Iman Ramadhan akan membawa tisunya yang sudah koyak rabak, dan dengan sedaya upaya cuba untuk memegang semua pen marker yang dibawa, mahu menunjukkan kaitan axillary artery dengan axillary nerve. gayanya itu aku kira comel. kelakar. tapi cukup membuatkan kami seisi kelas faham. faham sungguh2.

dan ketika Dr Iman keluar mahu mencari cadaver itulah, aku menyeluk saku seketika. bosan ditambah dengan penat menjamu ilmu2 tadi, aku membelek dompet. senyum terukir di bibir saat mata menangkap sesuatu. sesuatu yang sangat istimewa. ia (penggunaan ia adalah salah dalam tatabahasa) adalah pemberian sahabat2ku. tiba2 mulutku berlagu kecil. entah apa kaitannya lagu kotak hati nyanyian hujan dengan gambar Hafidz, yang kami panggil singer itu. wajahnya tampan, tegap dan.. tak! aku bukan gay, aku cuma bangga seseorang macam dia memanggil diriku bro. sungguh, aku anggap dia juga bro aku.

lain pula gambar kamal yang nipis itu. gambar itu ditangkap ketika dia mahu menjadi wakil sekolah. untuk acara apa aku tak ambil peduli pula. banyak sangat penyertaannya. nasyid, ragbi, bola, badminton, dan juga wakil sekolah dalam subjek2 kimia ataupun matematik, juga bio. yeke? entah, aku pun tak ingat. yang aku tahu, dia hampir mencecah sempurna. siapa tak mahu gambar di tanganku ini, kalau aku tunjuk kepada mereka yang bernama wanita. cuma manusia bernama kamal ini agak rendah, yang sering menjadi bahan aku untuk membuli kamal. tapi pendek dia ada hikmah tersendri. semacam ada pengumuman, semua di sekolah akan mengerti apa yang aku cakapkan ini.

tak ada lagu yang bermain di fikiran ketika melihat gambar kamal. keran terlalu banyak lagu2 untuk aku nyanyikan. mahukah dikira semua persembahan kami bersama di atas pentas, dengan lagu 'gemuruh' nyanyian FT, 'seri dewi malam' nyanyian syarfah aini, 'bersatu' nyanyian raihan, dan bermacam2 lagi lagu yang pernah sama2 kami nyanyikan di pentas al-Qadisiah itu. belum lagi dicampur lagu2 duet kami di dorm. maka yang ada dalam fikiran, bukan sekadar lagu, tapi juga kenangan kami.rasa dekat biarpun palestin memisahkan mesir dan jordan.


aku simpan gambar kamal ketika melihat wajah yang satu ini. aku suka melihat wajahnya dengan senyuman yang menghiasi wajahnya yang macho itu. dengan janggutnya yang kian panjang hari demi hari, dia memang terkenal dalam batch kami. sangat ceria, motivasi, cekal. aku jarang mendengar dia mengeluh, kecuali hal2 yang melibatkan orang lain. malahan aku yang merasa sungguh akrab dengan dia pun, jarang mendengar masalah peribadinya. padahal, masalahnya aku kira berat, dan aku juga sering mengeluh. malu aku pada insan kecil ini. ingat lagi aku ketika kami baring bersama di katil dia dan adli. berborak2 saat sir izzudin meronda2 di luar. aku kira itu pertama kali dorm exco dimarahi, kerana ada bunyi2 suara kami berborak dan ketawa kecil, sedang orang lain cuba tidur terketar2. zaid, zaid. aku doakan kau selmat dunia akhirat. hari ini dia menempuh hidup yang sangat sukar. dikelilingi realiti dunia yang alpa agama, aku doakan dia mengikut arus tapi tak sampai terjatuh gaung. biar arus itu membawa dia kepada kawan2 yang lain, supaya dapat diselamatkan.


rindunya aku pada mereka tak terluahkan. malah rasa itu lebih kuat dari keinginanku melayan zakhir yang sedang menyanyi menghibur afiqah dan 2 beradiknya di belakang itu.

kalau dulu, ah... cukup indah untuk aku kenangkan. biar sahajalah aku simpan dalam memori menemani ingatanku tentang komposisi plasma, vaccination dan yang sewaktu dengannya. yang aku tahu, aku tak pernah lupa mereka. dan bagaimana pula dengan aku? jauh merantau ke mesir. solat jemaah pun kadang tertinggal. tak pun sengaja ditinggalkan.

moga aku dan mereka selamat2 sahaja. biar kami bertemu semula dengan segenggam ijazah.

Dr Iman masuk dengan cadaver menemaninya. dan aku masih menemukan dua telapak tanganku, untuk menahan sejuk.


wassalam.

Dec 1, 2010

untuk yang desperate sahaje...

salam satu agama.

jadi, hari ni hari yg kena tensen, sebab esok ade due test.
er, hari ni la kena tensen kan? yela, nak kena stadi malam ni, bukan malam esok.. isk3.. takpe, susah2 dahulu senang2 kemudian.. hehe.


baiklah. hari ni jom sambung topik cara komunikasi dengan pak arab yang lalu. apa pentignya borak dengan orang arab nih? banyak kepentingan die sebenarnye. arab ni kan gemar borak dengan kite. ade yang nak tipu, ade yg betul2 mesra. ade yang offer anak(ade ke?), ade yg offer lunch, macam2lah. sebenanye bes borak dengan diorang nih. mungkin ade segolongan daripada kite penah lalui kenangan masam dengan arab, apabila die borak sakan korang habuk haram pun tak paham. penah kan? kalau borak pun tak paham, susah la nak mintak turun harga ke, nak tanye2 ke, susah. semua jadik susah! ammu teksi pun suke tanye, mesia itulah, inilah, kalau malas nak layan, nak benarkan aje ape yg die cakap, kang die kutuk mesia kite lak tak paham. haih.

jadik jom kite muhasabah balik, penah tak kite buat yang berikut:

1. muka penuh keyakinan.

ni sangat2 penting, sebab muka yakin akan buat anda nampak paham setiap butir bicara yang beliau ungkapkan. kalau muka pun dah tak yakin, memang pak arab tu akan pikir camni, "ade can nak kelentong nih" tak pun, kalau baik sikit, "ni mesti freshie nih". haa..itu adelah sesuatu yang xbest sebenanye. hilangla macho en. nampak sangat tak terer bahase arab. tak bes tak bes. maka, muka tu penting. buat je macam paham, lalu gelak2 sikit, angguk2 sikit, sengeh2 sikit, ha, anda nampak sungguh yakin! senang kan?

2. penggunaan "eh?"

aku cukup tak gemor gune nih. gune la jugak kadang2, tapi tak selalu. sebab kalau guna selalu, nampak sangat kite tak tau bahase arab. itu adelah sangat tak bes. maka, jangan amalkan sangat eh eh dalam perbualan. bunik perbualan pun agak busuk kalau banyak eh eh.

3. ulang perkataan terakhir.

hah, poin ni anda akan guna kalau anda sangat terdesak! ada beberapa situasi yang anda boleh guna.

yang pertama, kalau die sedang borak n ceita samting, korang senanye malas nak layan, tapi korang dah terperangkap dengan die, selalulnye dalam teksi la. care nak layan diorang adelah, korang buat muke berminat, lalu tanye balik ape yang die sebut di hujung.
contohnye,"masjid tu masjid yang paling cantik kat sini."
korang pun jawab/layan dengan "cantik?"
die akan balas "aaa/ aiwah"

ha.. hebat kan tektik ni? hehe

yang kedua, die tanye korang samting, selalunye pasal mesia la. korang tak paham soalan tuh. dah la baru habis kelas anat, doktor ajar tak paham, tambah dengan tensne lagi, korang memang serabut dengan soalan tuh.
contoh,"malaysia cantik ke?"
korang jawab,"cantik?"
"aaa/aiwah"
korang pun layan je, dengan hati nurani yang yakin, bahawe ape yg korang cakap tu adelah bende yang positif," aiwah".

see? hebat nye! huhu. kalau die tanye betul ke tak, depend la jugak, nak jawab betul ke tak. senang jawab je "sah" habis die tak tanye dah. kalau tanye lagi, padan muke korang. haha

4. tangkap perkataan yang penting2.

ni la orang panggil isi penting. macam salin nota fisio, korang nak salin sume ke? tak kan? salin word yg wajib je kan? macam tu jugak borak nih. korang cube dengar bebetul ape yg die tgah cakap. paham idea, dan redi dengan jawapan.


kalau anda dengar, "anta...... bla3..... bla3.... gam'ah... la3.. kuliyyah...?"
maknenye die mungkin ty korang kuliah ape. jawab la tibb ke hape.

kalau, "anta... bla3.... bla3...... sakin..bla3....?"
mungkin die ty korang duk mane? jawab jela duk kat salam ke kat cairo ke...

tu contoh jela. korang kena rase sendiri baru bes. so, poin ni kalau nak gune, korang takleh datang mesir bodo2 jer. kena tau gak sikit2 perkatan2 arab yang basic. kalau tak paham sangat, bawak je member yang terer arab, senang. lain kali korang paham dah ape die cakap. huhu

5. tengok situasi

"anta maliyzi?" selalu dengar soalan ni? ha, kalau kat zaqaziq, jarang kot. diorang asyik ingat kite nih korean la, japanese la, indonesian la, mesia tak penahnye nak teke.

ikut situasi ni maksud aku macam ni. kalau die tnye koang soalan macam kat atas tu, korag yang kat zaqaziq mungkin akan jawab "ana maliyzi" dengan bangganye. kan kan? tapi jangan jawab camtu, lagi2 kalau kat cairo.sebab, die ingat orang mesia ni sume kaye2, so die suke la nak kelentong biar untung banyak. dan paling pantang lagi kalau mengaku korang budak kuliyyah tibb... tu mmg habis la korang kena tipu nanti. takde can nak dapat barang murah.

akhir sekali, ingat, care yang kat atas ni utk waktu2 kritikal je. hakikatnye kite kena gak belaja bahase arab nih, sebab kite duduk kat tempat diorang kan, kena la blaja bahase diorang. lagipun bahasa arab kan bahas quran. nanti kalau korang bca quran pun, paham la jugak sikit2. lagi2 khutbah tu. sampai bila nak melangut tak paham, betul tak?

oke. tu je. kalau ade lagi aku kongsi la lagi ye. korang pun kalau nak kongsi, komen la..hehe.

doakan test esok aku selamat dunia kahirat. wassalam

Nov 30, 2010

lebih ammi daripada biasa!!!

salam satu agama.

setelah dua bulan saudare abrar berada di mesir, inginlah dia berkongsi sedikit sebanyak ilmu cara2 berbual dengan orang arab. ilmu ni memang susah nak jumpa, dan sangat2 berguna untuk saat2 emerjensi.

tapi tips2 ni adalah sangatlah berbahaya jika digunakan semasa guru bahasa arab anda berada di sekeliling anda. mungkin anda akan rasa seliparnya, sejurus sahaja menggunakan teknik2 yang berikut ini.

sebelum tu, haruslah anda semua tahu bahawa semua taktik ini direka oleh para pelajar tahun satu medik di zaqaziq, yang agak desperate kerana tak terer2 lagi bahasa arab.. huhu

sebelum kita belajar cara2 berdialog, mari kita belajar bahasa ammi dulu.

gam'ah. 
asal perkataan ni bukan jam'ah, tapi jaami'ah. ha bile arab pendekkan jadik la gam'ah. tapi wajib tau asal usul perkataan tuh. skali jumpe arab yg pakai fushah, malu jer...

yang kedua, aiwah.
eleh, manade arab pakai aiwah!!! kalo korang pakai aiwah, korang kantoi free2 laa korang budak baru datang.. ade harapan untuk di'kencing' lagi. hehe. jadi apakah inisiatif lain?? ceh...sonang jo!!!
instead of aiwah, korang cakap la, "aaa" jer. siries, bunyik macam org arab cakap.. haha.
ps, ni bukan ajaran sesat. ni ajaran budak tahun 5. so kalau teknik ni salah, salahkan die. haha
aiwah hanye digunekan utk penekanan jer.

"masyi." means, ok. x x.. org arab x sebut masyi, diorang sebut "mesy" jer..haha

kalau ayat "ade yg lain tak," korang akan gunakan "fih tani?" kan kan?
ha.. betullah tu. tapi kalau nak kate takde, macamane?
kalau die mintak "fakka" (duit baki).
senang je....

instead of "ma fisy," korang cakap "fisy" je diorang dah paham.. hahaha...

lagi,

dua? macmane? "itnein" kan? tak bes... tak bes...
gunelah "nein" haaa lagi ringklas dan nampak pro.. haha..

lagi, bende yg org selalu keliru, adelah ratus dan air.
ratus adelah "miyyah," dari perkataan "mi'ah"
air pulak,"maiyyah" dari perkataan "maa'".. jgn silap dah pasni, ok??




mungkin sesetengah perkara kat atas ni korang dah tau. tapi aku nak bgitau org yg tak taku je. sape rase die da tau, korang boleh la beransur dari blog aku nih.. tak bagi can aku nak poyo langsung. huh.

haha.. ok lah, tu je kot., neks taim aku ajor care berbual dengan arab lak. care tu mmg berkesan sampai arab tu mcm dah tak nak tanye soalan kat ko dah.. haha

ok. gunelah bahasa ammi ini untuk tak dikencing malah untuk mengencing arab2 itu.

Nov 26, 2010

dia cinta aku.

salam.


mujur ada suara2 yang mengingatkan aku, siapa sang cinta aku.
mujur, aku ingat lagi.
mujur, aku tak lupa bagaimana dulu si dia aku puja hampir setiap masa.
aku juga puja dia sekarang, tanpa aku sedar aku sebut2 dia.

ya, aku begitu cintakan seni. dan bagi aku sastera juga seni. seni dalam bahasa.
jadi siapa cinta aku?

cinta aku adalah buku.
cinta aku adalah irama merdu.
cinta aku adalah bait2 bahasa indah dalam cerpen2ku.
cinta aku adalah semua itu.

dulu aku rasa, pergi aku ke mesir ini mengorbankan cinta. tak sebenarnya. dalam medic ini juga, aku rasa cinta itu. betapa seninya ciptaan tuhan. setiap lekuk dalam tubuh, ada relevannya. tak hebatkah?

apa kau rasa ketiak masam itu tiada guna?
atau bulu hidung yang keras berhingus?
atau rembesan peluh yang berbau itu?

maka aku rasakan dunia ini seni. lihat sahaja hasil karya tuhan. semuanya berseni. maka aku jumpa lagi cintaku di sini. di medan yang asing ini.

bezanya, seni ini terlalu tinggi. berbeza dengan seni manusia yang apabila aku kagum, cuba aku mengejarnya dan menirunya. tapi seni ini lain. hanya mampu dikagumi dan memuji2 siapa penciptanya. seni alam.


cinta memerlukan pengorbanan. ya, tapi bukan cinta itu yang kau korbankan. tapi dirimu. dan Allah bukan buta. Dia Maha Melihat apa yang dilakukan hambaNya. jika kau berkorban demi cinta, akan tuhan hadiahkan cinta kepada kau.

mujur, masih ada cinta untuk aku renungi di sini.
musik? bukanlah medan yang sesuai, kerana peluang tak banyak seperti malaysia.
menulis? mungkin..

tapi menulis tak semudah itu! apa kau baca pesan manusia itu tentang menulis dan guru tak rasmiku Faisal Tehrani? iaitu menulis itu harus ada mesejnya. biar pembaca terfikir dan tertanya2.

kerana itu, bijaklah orang tua2. menulis kerana menyindir. mahu yang lain sedar jangan ulangi bodoh yang lalu.

tapi hari ini berbeza. cerita2 yang dihambur semuanya indah fana semata.

apa  kau tak pernah dengar bahasa Faisal dalam novel2nya? dalam cerpen2nya? apa pernah kau buka blognya?

kata dia, dia menulis dengan mesej yang dalam. supaya pembaca berfikir sepanjang pembacaan. dalam masa yang sama, diselitkan jawapan atau pilihan, dan biarkan pada pembaca samada mahu terima atau jadikan bacaan itu sia2 belaka.

dan aku pegang apa yang dia kata.
menulis itu biar ada pengajaran. dan bukan angan2. jangan tambahkan lagi longgokan2 cerita2 cinta yang busuk itu. bosan mata aku membacanya.

dan atas dorongan kawan2, hari ini aku bagai terbuka semula minda, aku ini bagai melupakan cinta sendiri. dan akan aku luangkan lagi masa untuk cintaku macam dulu2.

kalau musik, mungkin aku pendamkan sampai jumpa duet terbaik sepanjang zamanku, kamal. baru rasa pentas itu ada seri bersama empunyaq suara yang faham citarasa aku. atau boleh aku katakan, sama citarasa. sama definisi musik dalam jiwa.


tapi kalau menulis, laptop sentiasa ada di telapak jariku.

tapi janganlah khuatir duhai cinta. kalau aku tak bersamamu, aku mungkin sedang membaca seni tuhan yang maha agung itu.

kepada kawan2, pujian2 dan dorongan kalian macam karya cinta aku itu hebat sangat. kalau betullah hebat, maka ia(salah tatabahasa) kerana aku lakukannya demi cinta.

maka lakukanlah sesuatu dengan cinta. baru hasilnya memuaskan kita.

dalam banyak2 cinta, jangan lupa cinta tuhan paling agung. harap2 segala yang kita cinta berpeluk pada cinta Allah.

salam cinta pukul 3 pagi.

Nov 24, 2010

yang baik dari Allah, yang buruk dari setan.

salam.

memang susah nak jadi baik ni.

siapa aku? budak hira? sambbst? sepintar? uia? student mesir?

aku manusia biasa. sesetengah orang yang kenal aku mungkin kata aku ni budak baik, sesetengah mungkin kata aku ni bangang.


ok aku bukan nak bercerita pasal diri sendiri sangat sebenarnya.

tapi aku nak bercerita berdasarkan secebis pengalaman yang aku ada.

aku ni bukanlah orang yang senang nak berkawan. sebab bukan senang orang nak senang dengan aku.

saat ramai yang suka aku, ramai lagi yang menyampah dengan aku.

maka, pengajaran pertama hari ini, seribu yang suka kamu, mungkin sejuta yang membenci kamu.

banyak yang menyampah dengan aku kerana mungkin ingat aku ni pura2 alim atau poyo2 buat baik. tak. aku, atau sesiapa sahaja yang macam ni, cuba sehabis daya untuk menjadi baik, mengikut skema Allah. memang aku jahat. x baik. aku pelik kenapa lagi ramai suka aku yang dark side dari aku yang beriman sikit. kenapa ya?

ramai juga yang tak suka aku sebab aku ni mulut jahat. maaf, tu memang aku. my bad.

itulah realiti dunia sekarang. aku nak kongsi pengalaman tadi tu, untuk yang bawah ni..


kenapa dunia lebih suka pada yang kurang molek? yang bukan baik? yang bukan berpahala?


apa yang baik itu tak indah? tak cantik?

dunia macam memandang sepi semua yang baik.

contoh paling simpel, berapa ramai yang bukak iluvislam compared to youtube, utk tgk hiburan?


jujur cakap, aku pun jarang bukak laman2 web yg baik2 tu.

kenapa dengan kita? benda baik dipandang sebelah mata, benda buruk dipuja2.

aduhai kita. cinta sangat hiburan. aduhai kita.

aku tak tahulah kenapa aku menulis macam ni malam ni. mungkin lepas ni seperti entri2 aku yang serius yang lainnya, hanya akan dipandang sebelah mata, lalu ditutup cepat2.

tapi aku harap sebelah mata tu sempat melihat pesan ini,


TUHAN TAK LUPA KITA YANG LUPA TUHAN NI,  MAKA SEDARLAH DUHAI DIRI...


bukan senang nak jadi baik. kerana tuhan tak bagi kita mengaku beriman jika belum diuji.

wassalam.

(nak senang jadi baik, duduklah di atmosfera yang baik. carilah kawan2 yang baik, insyaAllah kita akan jadi cermin mereka yang baik2...)

Nov 22, 2010

sangat berunsur serius dan bosan.

salam.

adekah aku akan menulis sesuatu yang sirius kali ni? hu noes, hu cares? kadang2 sirius itu bagus kot...


politik.

kat mane2 pun ade politik.

baik di tempat kerja, di sekolah, di universiti, malah di dalam keluarga. politik ni sistem dalam kehidupan kita. aku bukan nak bercerita pasal PAS dan UMNO walaupun, walaupun ape ye? tapi tak minatlah nak cerita tu sekarang...


aku dah pernah lalui dan rasai macam2 jenis politik. kesan baik dan buruk. kadang2, ataupun selalu, aku memang nampak macam gila pangkat. ke, aku memang gila pangkat? lantaklah apa orang nak kata. bila aku nampak sesuatu yang bermasalah, tapi takde yang nak buat, memang aku rase geram and rase nak incharge je. bukan nak nama! tapi aku nak perubahan.

aku bukan sedang memuji diri sendiri.

tapi apa yang nak aku sampaikan, berapa ramai sangat orang yang berjawatan, tahu kenapa dia ada di situ? memiliki jawatan itu?

dah terlalu byk pengalaman pahit politik yang aku dan kawan2 dah rasa.

politik sekolah. politik sekolah? ya, takde kaitan dengan pelajar2. hanya cikgu2. tapi keputusan mereka, tindakan mereka kadang2 melibatkan pelajar. kadang sebahagian mereka merasakan mereka ada cukup kuasa untuk melakukan apa sahaja tanpa mengira perasaan orang lain.

oh, mereka cikgu, harus dihormati.

wah, point yang cukup besar. benar mereka cikgu. tapi mereka bukan dihormati(entah2 dibenci), malah ditakuti. samalah sahaja dengan pemimpin negara yang zalim, tapi kita tak mampu berbuat apa2.

kadang2 ada orang berfikir, kenapa perlu berfikir2 hal2 ini? aku tak minat politik, aku tak minat kepimpinan2 ni.. ni untuk orang yang gila pangkat je.

ada orang suka ambil tak endah apa yang berlaku dalam masyarakat. dan biar sistem yang salah berakar umbi.

sahabat2,

pimpin dan politik itu seiring. dan ingat tak, kita adalah pemimpin, sekurang2nya kita memimpin diri kita, mendisiplinkan dan merancang diri kita.

dan lagi, kita jugaklah generasi akan datang. pemimpin akan datang. habis kalau semua ambil tak endah, maka macam mana nak bina satu negara yang adil dan berkebajikan? siapa yang nak dukung pemikiran politik islami? atau kita nak biarkan berkubur sahaja dalam akal nurani??

sahabat2,


hari ni aku nak ajak kita semua serius, sekejap sahaja. memang aku jarang letak entri2 yang serius ni, tapi kali ni, cuba kita fikir dalam, renung dalam2.

apa tujuan kita hidup di dunia?
beribadah kan?

"kamu adalah umat terbaik, keluar kepada manusia utk mengajak melakukan kebaikan dan menegah mereka melakukan kemungkaran,dan kamu beriman..."

cukuplah kita ambil ayat yang ringkas ini untuk muhasabah diri.

bagaimana mahu jadi umat terbaik?
ajak buat baik, larang buat jahat.
beriman.

ramai antara kita mungkin telah beriman, tapi bagaimana pula dengan amar m'ruf nahi munkar? berapa ramai daripada kita cuba sehabis daya dalam hidupnya mendukung syariat? sedangkan berdakwah itu fardhu ke atas kita?

tak kawan2, kita tak berdakwah..kita hanya praktis seorang sahaja! sedang orang lain kita lihat dan biar sahaja terus dalam arah yang salah.

sahabat, di sinilah peranan politik yang sebenar. membina satu kepemimpinan, dan suatu sistem yang teratur, untuk masyarakat. kalau mereka tersalah, kita tegur. kalau kita salah, mereka tegur.

politik itu sebenarnya sistem yang jujur dan cantik. macam yang diajar nabi. tiada caci maki, tiada tuduh menuduh bahkan tiada juga saling menjatuhkan orang lain. apatah lagi orang itu satu matlamat dengan kita. itu bukan politik. itu mereka2 yang rosak yang mendukung politik.

apa point sebenarnya ni? tak dapat ye? biaselah kalau menaip mase belum mandi ni, otak bercelaru sikit. hehe.

the point is, kita. jangan lupa tentang tanggungjwab kita. aku teringat satu cerita, bila Fathi Yakan(kalau tak silap) diajak masuk arena politik Ikhwan, dia mengatakan dia tak berminat dengan politik. tapi akhirnya dia terlibat juga kerana menyedari hanya dengan politik kita mampu membina negara Islam. siapa lagi yang mahu mendukung pemikiran ini, kan?

sahabat2, aku x suruh kite semua masuk politik sekarang. lagi2 kat mesir ni, habis kang kena tangkap, tapi, aku nak ajak tengok sekeliling, politik di sekeliling kita, bagaimana ia berjalan, kalau ada yang tak betul, maka kitalah yang bertanggungjawab. kenapa? kita kan termasuk dalam sistem. so janganlah melarikan diri dari tanggungjawab.

biar di mana pun kita, pastikan politik di atmosfera kita bercirikan Islam.


serius dan membosankan. entri ini untuk difikirkan2 bersama biar jelas tujuan hidup kita.

wassalam.

Nov 12, 2010

kalaulah aku sempurna.

salam sayang semua.


kalaulah aku sempurna, aku harap aku mampu buaat semua orang gembira. kawan2, mak ayah, adik2, semua oranglah.

tapi apakan daya, aku tak sempurna, mungkin kadang2 ada perkara yang aku buat melukakan hati orang. mintak maaf.aku tak sempurna. aku cuba sehabis daya. sebab tu aku perlukan sahabt di sisi untuk membetulkan aku.


kalaulah aku sempurna, mestilah ibadah aku terjaga.

sayang, aku tak sempurna. ibadah aku jujur, tak terjaga. aku tak salahkan tuhan, yang menciptakan aku tak sempurna. cuma aku minta maaf andai ada yang terlihat kecacatan aku dalam bermuamalat bersama.

tolonglah maafkan aku. dan bimbing aku.

kalaulah aku sempurna, aku takkan risau semua perkara yang keluar dari mulut aku. sebab aku akan buat semua.

sayang, aku hanya manusia. yang hanya pandai berkata2.

aku sering diingatkan bahawa sesuatu yang aku ucapkan akan diuji ke atas diri aku semula. ya, teguran dan peringatan berulang kali itu akhirnya menusuk jiwa. kadang aku rasa bodoh, aku menegur tapi aku pun tak buat.

kadang aku rasa malu, kerana lain tingkahku, lain bicaranya.

percayalah, kalau ada teguran nasihat dari mulutku, bukan aku berlagak alim atau rasa sempurna,

tapi semuanya kerana aku sayang korang semua.

biarlah aku kata itu atas dasar cinta sesama kita.


lantaran itu aku harap korang mengerti kenapa aku macam ni.

walaupun aku menegur, tapi aku juga sering alpa.

dan apa yang aku harapkan adalah teguran dari dirimu pula. agar kita dapat saling melengkapi sesama.

bukan ke itu tujuan kita berkenal-kenalan? bukan ke itu tujuan tuhan suruh kita menjalinkan persaudaraan?


ya, aku tak sempurna. maka janganlah diasingkan diriku dari hati korang semua.

doakan kita sama2 ke syurga. doakan kita sama2 dapat redhaNya.


aku sangatlah tak sempurna. dan ada sahabat yang sentiasa di sisi, membetulkan semua kesalahanku, hingga ke akhir usia.
MySpace
wassalam.

mencari yg terbaik.

salam.
sebagai seorang student medic yg amik medic, maka saye x boleh selalu hapdet blog. nanti kantoi laa x stadi kan... maka, hapdet pun dah jarang...hehe..

saye nak storylah..

satu hari tu, saye berborak2 ngan kengkawan2 saye... kitorang berbincang tentang sekolah..yelah, upsr dah habis, sekolah yang macam mana yang diorang patut mohon? kriteria sekolah2 impian?? ape??

hm... maka, aku(variasi..hehe) telah pun cadangkan la sekolah agama. tak kisah la sekolah agam ape, janji ade la agama.

dan mulalah pula yang mencadangkan sekolah biasa jer. lagi bagus. sentiasa dalam perhatian mak bapak.

dan ada yang mencadangkan sbp, atau mrsm.


persoalannya, yang mana yang lagi tepat? yang paling bagus? paling berkualiti dan berbaloi?


bak kata zkahir, depeng la... haha...

betul, depends.

saye, bukan, kita tak boleh menghukum sekolah biasa itu teruk. sekolah agama itu bagus. tak! sesetengah orang perlu diberi cabaran, dengan keadaan sekeliling yang kurang dengan identiti islam, maka akan datang kesedaran tentang islam. lagi pula, kita sentiasa berada perhatian ibu bapa, yang akan menjaga kita, berbeza dengan sekolah asrama.

saye pernah rasa semua. mrsm je belum rasa kot. er, dengan sekolah biasa.

sebenarnya, untuk memulakan pilihan ini, diri perlu dilatih sedari kecil. dan ini sebenarnya adalah inisiatif ibu bapa, atau orang yang lebih tua utk menasihati  dan tunjuk mereka, jalan mana yang benar.

maaf, saya hanya bercakap berdasarkan pengalaman, maka mungkin aada kekurangan.

ini kerana, sejak kecil, kami adik beradik dididik dengan didikan agama oleh mak yah kami. so, kami memang taknak memilih sekolah lain selain sekolah agama. bukanlah nak kata sekolah lain tak bagus. tunggu keja. ada pengalaman lagi nak dicerita.

adik saya pernah ke sekolah harian. sekolah biasa. aliran arab? ha camtulah. dengan persekitaran sekolah itu yg agak dasyat, maka mak saya memutuskan utk membawe die blah dari situ, walaupun sekolah tu mmg agak eksellen la gak kan...

kenaa? sebab, adik saya, belum cukup mantap dan matang lagi utk menolak perkara2 yang buruk yang datang dalam hidup dia. yelah, mungkin sebahagian daripada kita macam menolak atau memandang enteng perkara macam ni.

dalam sekolah yang sama tu, ada jugak seorang lagi kawan saye. tapi dia hebat. tak terpengaruh langsung dengan sekeliling. kenapa? sebab dia ada basic yang mantap. dari sekolah rendah, sehingga ke sekolah menengah rendah. kalau tak salah, kemudian berpindah setelah pmr. maka, bagi saya, dengan latar belakang yang mantap, berasal pula dari keluarga yang hebat, maka tidaklah aneh dia begitu.

tapi ingat, itu adalah kes yang sangat janggal. atau sungguh jarang berlaku. lagi pula, dia punya basic yang agak kukuh. dan percayalah, bukan semua orang ada basic kuat macam tu...

ya Allah, korang percayalah, aku mmg suka membebel!!!

jadi, kalau anda tanya saya, saya tidak akan sesekali mencadangkan sekolah biasa.

kenapa?

saya punya beberapa hujah utk dikongsi bersama.

pertama, saya ada ramai kawan yang hebat2, tapi kebanyakan daripada mereka, hebat kerana usaha mereka sendiri dalam mendalami ilmu agama.
siries cakap, susah nak buat macam ni... ini cuma kes yang sangat jarang, dan selalunya berlaku dalam kalangan BADAR sahaja. yang bukan BADAR cmne??

tambah lagi, kawan2 saya yg BADAR ni pun, masih tercari2 ilmu agama. saya tak kata agama saya hebat, tapi kelihatan pengetahuan agama mereka mungkin sedikit cetek kalau nak dibandingkan dengan mereka yang dari sekolah agama. TAPI, bagusnya, mereka sangat menjaga apa yang mereka tahu, dan praktikkannya.

ya. mahu mencungkil secebis ilmu agama di sekolah biasa cukup susah.tiada suasana, tiada peluang, tiada kesempatan, jadi bagaimana? hanya mengarakan sekadar pengetahuan am ttg islam, belum cukup, tahu? tahu ttg Islam dan mendalaminya adalah tanggungjawab kita. muslim. kalau bukan kita, siapa lagi?
adakah sekadar tahu solat, tahu mengaji itu sudah dikira bagus?? belum, sayang... sekadar itu semua, kita takkan tahu keindahan Islam...
bagaimana cara mendidik anak..
bagaimana cara makan..
cara minum...
cara tidur...
semuanya ada adab tersendiri..
dan,tiada paksaan dalam pelaksanaan.
kerana semuanya berasaskan percaya.
dan kesedaran.
maka terpulang,
samada kita mahu yang terbaik untuk diri kita, ataupun tidak.

indahnya Islam..teratur...



bagaimana pula dgn sekolah agama?

ramai yang teruk juga, rosak juga, kan???

anda memang suka melihat yang minoritikah??

kenapa tidak menerima hakikat saja, tak ramai yang baik di sekolah biasa, dan tak ramai yang jahat, di sekolah agama?

betul, ini bukan salah mereka, tapi salah sistem.

tapi itulah hakikatnya.

mengapa kita memilih tempat yang lagi sukar utk menjadi baik, walhal tmpat yg lagi bagus ada di depan mata!!! manusia kan...macam2 ragam...

kita suka salahkan sekolah agama, kononnya kolotlah, overlah, otak sempitlah. hei sahabat, kolot itu ajaran nabi, over itu suruhan tuhan!! kalau kita sekadar pandai membalut diri menutup aurat, tapi nampak bentuk tubuh badan(kalau seksi takpe, ni selulit!!!), baik bogel jelah... jangan buat main ajaran tuhan....

ok, back to the topic...

apa yang ada pada sekolah agama???

di sana ada suasana terjaga.
ada tarbiyyah sekeliling kita.
ada banyak ruang untuk belajar ilmu agama.

betul, ramai yang jahat, walaupun dia masuk sekolah agama. tapi hakikatnya, mereka punya kesedaran dalam diri. walaupun mgkin kesedaran itu nipis, tapi biarlah begitu, berbanding tiada kesedaran langsung.

pilih sekolah agama mungkin kita akan lemah sedikit dari sudut akademik, tapi percayalah, akademik bukan segalanya. kerana sekolah itu bukan sekadar tempat membaca buku, tapi belajar erti hidup. jadi, kalau tidak dididik sejak berada di sekolah, maka susahlah untuk menjaga diri ketika sudah habis sekolah nanti.


kita ada pilihan. yang senang atau yang susah. kenapa perlu merisikokan seluruh hidup kita, dengan memulakan langkah yang hampir dengan murka tuhan,sedang jalan yang dekat dengan rahmat tuhan, banyak?/ kenapa pelu mencari suasana yang sukar utk mengamalkan Islam, untuk mengamalkan islam? kenapa tidak kita kurangkan risiko itu dengan mencari suasana yang lebih Islamik?

buka skop kita lebih besar.
hidup kita. banyak pilihan. pilihlah yang pasti akan diredhai Allah. maka kita akan berjaya.

oleh kerana ceramah aku agak panjang, aku tak taulah korang dapat ke idak poin aku ni.haha.

kurang terkasar harap dimaafi. aku tak sempurna dan aku hanya meluahkan pendapat yang picisan je ni. masih ada ruang untuk aku perbaiki.

wassalam.http://www.emocutez.com

Nov 8, 2010

kayu ukur.

salam. sihat? gemukkah anda seperti saya? jika tidak, maka saya lagi sihat. muahaha. baik. tidak elok ceria banyok2. macam garam la. letak banyok2 dalam makanan, nanti masinlah kan.

ada satu cerita. tapi bukan cerita murtad tulah.hehe.

dia duduk sorang2. ramai sebenarnya, tapi dia macam sendirian. leka membaca quran. bila penat, dia leka melihat sekeliling. hari itu, seperti hari2 lainnya, dia tidak berborak di situ. menghormati adabnya. dia bersandar, dengan jubah yang baru digosok pagi tadi, sudah berkedut.

tiba2 datang seorang senior menghampiri. duduk di sebelahnya.
"assalamualaikum, abrar. abang nak tanya enta sikit, boleh?"
"boleh."
"enta sihat ke?"
"alhamdulillah sihat. kenapa ni?"
"takde ape. saje. nak borak2 dgn enta. pade pendapat enta, camne perangai budak hira' sekarang?"
"ana rase diorang ni makin lame makin teruklah (jawab dgn yakin.)"
"ape kayu ukur enta?"
"er....(lame jugak...) sebab diorang dah kurang amal?"
"ape pendapat enta dgn budak2 yang duduk belakang tu?"
"entahlah.. diorang kena berubah kot.."
"habis, apa enta buat kat saf depan ni, tapi enta biar kawan2 enta kat belakang tu terus leka?"
diam.
diam lama.
"assalamualaikum.." senior berlalu sambil senyum ikhlas.
dia terpana. terkejut.
bagai tidak menyangka dia bersalah.
tidak sedar diri terjerat dengan leka.
dia masih terkejut. terkesan hingga sekarang.


sahabat, aku mahu ingatkan di sini, memang kadang2 kita merasa kita baik, kita soleh, tapi dalam masa yang sama kawan2 kita makin jauh terpesong. lalu apa tindakan kita? membiarkan mereka terus leka?

dia terkesan hingga sekarang.

bagaimana dengan kita? adakah kita pernah membawa kebaikan kepada org lain? kita membiarkan kawan2 kita melakukan maksiat, sedangkan kita mengaku kita sayang dia? apa cerita?

moga kita jelas apa tujuan hidup kita.


moga kita berguna untuk agama. masyarakat.

wassalam.

Nov 6, 2010

tuhan maha adil

salam.

tuhan maha adil.
kalau hari ini kita tidak belajar, esok lusa kita yang tak lulus exam.

kalau hari ni kita hebat, esok lusa kita lemah juga.

ini bukan hukum alam. ini hukum tuhan.

yang kita namakan kifarah. bila buat jahat, ada akibatnya.

ini salah satu bukti bahawa tuhan itu maha melihat. maha mengetahui. maha mendengar. dan maha adil.

kalau dulu2, masa aku kecik2, sampailah besar, aku ni malas sangat nak ikut cakap mak aku. malas nak kemas rumah, malas nak tolong mak, malas nak buat semualah. yang lagha suka sangat.

tapi sekarang, aku pulak yang rasa. dan kita yang ditim[a musibah, dugaan, janganlah dok menuding jari kat orang lain. sedar diri, buka hati, mungkin dulu2, kita pernah buat salah. pernah menyakitkan hati orang.

mungkin orang yang kita sakiti dah terlupa, tapi ingat Allah bukanlah pelupa.

oke. baik. kerana mud tak berapa oke malam ni, maka aku nak pendekkan jelah. tazkirah kan memang pendek..

Allah maha adil.

jika kita pernah buat salah dengan orang, maka mintalah kemaafan mereka. mahu dimaafkan, kita juga perlu belajar memaafkan.

samalah seperti mahu disayangi perlu tahu menyayangi.

jadi, malam2, sebelum tido, kita maafkan semua orang. dan kita doa agar dosa2 kita kat Allah juga manusia2 selain kita, diampunkan mereka.

tadaaa..habis modal. bukan, lupe dah sebelum ni nak tulis ape. tulis ape yg ingatjelah.hehe.

wassalam.

ps: kepada faiz ikmal, kalau ko bace ni, aku mintak maap la ye. lain kali aku sambung citer murtad tu.hehe

Nov 2, 2010

beban yang kita tanggung.

salam. lama gila tak hapdet. sume salah TP Link yang tetibe kedeng, sebab letak paswerd tanak bagi kitorang bukak. hehe




aku (menurut kajian, penggunaan aku dalam perbualan seharian membuatkan kita lebih selesa dalam berbicara dengan orang yang tengah kita berbicara sama. paham ke? tapi janganlah guna dengan cikgu2, makcik2, pakcik2 jaga, mahupun ibu ayah tercinta di rumah itu ye....)


oke, aku mule balik, aku, teringat satu masa tu...
"selamat pagi cikgu!!" (bunyik sms masuk)
"abrar, ada kawan aku baru clash, die nak murtad. nak buat cmne ni??"

Allah, terkejut aku. murtad? gulp. ni bukan bende main2. masin2 pun bukan. aku pun mintak nombo die kat kawan aku ni.konon nak nasihatlah.

maka bermulalah ceritera aku sms ngan minah ni.
sememangnya nak berdebat dgn manusia yang dah hilang rasa percaya ni agak susah. aku tak kate aku lelaki, takut die tak percaye kat aku, memandangkan die baru je clash.

"dengar citer kamu nak murtad."
"sape bagitau kau?"
mak aih..ganasnye minah ni. tan ye elok2 balas cenggitu.
"erk, ade la dengar kahhabrnye..betul ke?"
"haah. saye rase Allah tak adil sebab bagi saye pakwe yang jahat2. sume tak kekal.kenapa orang lain boleh kekal?"

haih manusia. rapuh sungguh pegangan. masa ni kita nak salahkan siapa? angkat jari, tuding kat diri sendiri.

ni terjadik sebab terpengaruh dengan masyarakat sekeliling yang memang kurang mengamalkan Islam.

siapa masyarakat tu? kitalah, siapa lagi.

betul, benda ni aku dah pernah sebut dalam blog aku, tapi suke hatilah kalau nak ulang bali, blog aku kan. huhu. lagipun manusia yang sering terlupa ini perlukan peringatan sentiasa. maka tak salah aku nak ulang kan...

pandang kiri, pandang kanan. adakah suasana sekeliling kita mengamalkan Islam sepenuhnya?
firman Allah dalam Al-Quran, yang bermaksud,
"dan masuklah ke dalam Islam sepenuhnya." lebih kuranglah.
kenapa kita amalkan Islam? tanya balik diri kita.

adakah kerana nak berkat dalam hidup?
tanya balik diri kita.

dapat ke keberkatan yang kita nak tu kalau kita amalkan hukum tuhan separuh separuh?
buka akal, lapangkan jiwa. fikir rasional, renung dengan relevan.

adakah kita amalkan hukum tuhan kerana terbiasa? adat?
maka rugi besarlah kita.

kalaulah kita tahu, betapa makan pun boleh dapat pahala, rugilah kita. masuk andas pun boleh dapat pahala, rugilah kita.
sedang amal yang khusus pun kita tak ikhlaskan hati kerana Allah, inikan pula ibadah umum.
belajar kerana Allah. tidur pun kerana Allah.

buat sesuatu kerana Allah. itu paling berbaloi. kerana ganjaran pencipta kita adalah yang terbaik. Dia lebih tahu apa yang kita perlukan. sama seperti manusia yang mencipta kereta, tahu perlunya minyak untuk kereta bergerak. maka tuhan lagi tahu apa yang kita perlukan. tetapi nafsu hanya mahukan apa yang dia nak. bukan untuk kebaikan kita.

itukan tugas seorang hamba Allah. bekerja hanya untukNya.

maka renung semula, adakah menjadi hamba Dia itu satu bebanan yang perlu ditanggung? atau nikmat yang tak terungkap di mulut, tak terzahir di wajah, dan hanya disedari oleh hati yang beriman?

keluar berdakwah, itu bebanankah?
tanya balik diri kita.
saat kita dicaci, kita dapat pahala. saat dia menerima dakwah kita, kita dapat pahala.

tiada kerugian dalam agama.

wallahua'lam.

Oct 16, 2010

misteri mesir yang menyenangkan aku

salam.

duduk mesir ni banyo sebenarnye misteri yang masih belum terungkai.

tapi setakat ni aku still x kisah, sebab xde kesan negatif pun kat aku..haha..

yang pertama: kenape barang sini lagi murah dari mesia?
- pedulik hape. boleh shopping sakan. hahaha.

yang kedua: kenapa orang arab lawa?
- pedulik hape. melayu lagi lawa~

yang ketiga: kenapa diorang tak tau pasal mesia?
- bagus la tuu. boleh kelentong kaw2 punye. hahaha. (ade ke diorang ingat mesia pakai bhs inggeris.kelas gitu...)

yang keempat: kenapa asob sejuk?? mane ais die?? x nampak pon??
- pedulik hape. janji tekak aku puasss.....!!! hahaha..


hidup kita ni kena berjemaah.
teringat aku bile aku diugut disuruh isi satu borang ni. ada satu soalan.
"pada pendapat kamu, kenapa perlu menyertai persatuan?"

masa tu aku rasa nak ceramah ikhlas tanpa bayaran. sesetengah orang nak lari dari menyertai apa2 persatuan. nak hidup sendiri. malas nak datang aktiviti. malas nak join program. malas nak bayor yuran.

orang2 macam ni tahu ke apa gunanya persatuan? faham ke makna perpaduan?

aku bukanlah seorang yag fanatik persatuan.
tapi kalaulah orang tu mengelak untuk masuk mana2 persatuan, ibarat melarikan diri dari masyarakat. melarikan diri dari jemaah. melarikan diri dari keberkatan, kebajikan dan ke ke yang lainnye.


oke, aku bukak skop yang lagi besar.

it ain't about persatuan.

tapi keterlibatan kita dalam komuniti. biarlah komuniti apa sekalipun. kerana termaktub dalam garis panduan yang ditulis oleh imam As-Syahid Hassan Al-Banna, antara ciri2 peribadi muslim ialah, "bermanffat untuk orang lain".

lalu kita tak terlibat dalam masyarakt. macam mana nak berbakti???

lagipun, bercampur, berikhtilat dengan masyarakat akan menambah, mengikat lagi ukhuwah silaturrahmi. saat susah senang boleh saling membantu. tapi kalau kita hidup tak bergaul, kita sendiri tak rasa nikmatnya ukhuwah tu.

hebatnya Allah tu. diciptakannya manusia tak sempurna agar kita akan bersama2 dalam jemaah, saling melengkapi satu sesama.
hikmahnya kita bukan sempurna agar sentiasa dibuka ruang untuk memperbaiki diri. dan kalaulah kita bisa mencapai sempurna, maka malanglah kepada mereka yang tak mampu untuk mencapainya.

maka Allah menuntut usaha, tidak sesekali natijahnya.

kerana itu bukan urusan hamba.

wassalam.

entah.

tak tau nak tulis apa. ni namenye da'ie yang x komited. habis modal. haha. doakan aku ade modal nanti. wassalam.

Oct 11, 2010

knowledge.

salam.

"knowledge is first line defense"
aku suke giler dengan ayat ni. aku baca statusbig boss aku, tuan faiz ikmal. tak taulah die cilok mane, tapi memang best lah ayat tu.

belajar mengajar terajar diperajarkan. mempengajar mahupun kurang ajar. tak kisahlah apa pun ia, janji kalau ade kaitan dengan ilmu, insyaAllah baiklah ia. tapi kurang ajar dengan guru, mintak kasut kat mulutlah jawabnye.

kenapa kena belajar? kadang2 kite pelik wat la kite kena belajar. macam aku mase f4 dulu,
"kenapelah aku nak kena belajar add math? macam la aku nak keje nanti gune addmath? macam la aku makan gune addmath? tido ade kaitan ke dengan inertia? makan ade kaitan ke dengan integration? bejalan ade kaitan ke dengan neutralisation?"

oh..memang..apabila kita cube mengaitkan sesuatu dengan yang xde kaitan, memang la xdee kaitan!!!
tapi bila kite kaitkan dengan kehidupan, ilmu apa pun membawa manfaat.

sekurang2nya menambah bilangan A dalam result dan membuka peluang sambung belajar yang lebih cerah. untuk sape sume ni? untuk umat. ha, kan dah berpekdah dah addmath tu rupenye???

samalah macam yang lain.. kenapa kita kena belajar? pokok pangkal paling basis adalah kerana ummah. belajarlah apa pun, kerana ummah.

dan kalau ilmu tu tak penting, Allah takkan meng signifikan kan kepentingan ilmu tu dalam quran, dengan menurunkan ayat pertama tentang ilmu. yelah, kalau takda ilmu, nak baca quran pun masalah, kan??

maka bermulalah perkembangan ilmu.

apa jadik bila perkembangan ilmu berhenti? tamadun pun mati.
tak percaya tengoklah tamadun uthmaniyah yang terkubur.
pernah tak dengar nama2 ulamak dari zaman uthmaniyah? jaraaanngg...

..dan menuntut ilmu tu kan boleh mengangkat darjat kite. biarlah sape pun diri kite.
pemandu tremco?
pemandu ketapi ayam?
kakitangan sekolah?
jiran makcik leha?
anak buah pakcik munawir?

tu sume tak penting............. yang penting betapa geliganya kepala hotak anda..



ada satu cerita. tapi masalahnye aku tak tau camne nak cerita.
maka aku pun menyerahkan tanggungjawab ini kepada tanganku untuk menaip sesuka hati beliau.

semalam ada la aku jumpa sekumpulan manusia yang sibuk bergaduh tentang maslah agama. macam biasalah, agama Islam mesti kena punya.
agama Islam kolotlah. diskriminasilah. nabi muhammad gay lah.


apa reaksi anda sebagai seorang muslim? mesti marah,kan? lalu korang kite pon akan memaki hamun mereka2 itu kan???

...dan sedarkah kita itu tindakan yang paling kurang bijak???
bila kita menunjukkan ketidak matangan kita menghadapi mereka, kita seperti memalukan islam tu sendiri.

ops jap, ha ni yang aku nak relate ni, 

maka,
kita kenalah guna first line defense kite.
nak berhujah, kena guna ilmu.
nak berbalah kena tahu.

bila mereka menfitnah nabi kita gay, atau mengatakan agama Islam kolot dan diskrimansi, maka apa jawapan anda?

ini antara jawapan yang menarik.
"ko bukan Islam? patutla..ko agama babi..babi.."

ya Allah lagi la mamat tu panas dengan Islam.. lagi la jauh die dari hidayah.. nak jawab biarlah berhikmah.


kalau ada sesuatu yang meragukan dengan sirah,
kalau ada sesuatu yang disalahtafsirkan di mana2 surah,
dan penyelewengan dalam hadith rasulullah,

 maka hanya ilmu la yang boleh menolong kita mencari jawapannya.

 maka Allah memerintahkan kita sebagai manusia, merenung dan berfikir. juga mengkaji.
biar semuanya jelas. bukan untuk kita, tapi untuk agama.

dan biarlah mereka yang buta terus mencaci.. mereka tak tahu...

wassalam.

Oct 9, 2010

untuk sape?

salam.

untungnya bergelar muslim.

untung kalau benar kita seorang muslim.
berdiri kerana Allah.
belajar kerana Allah.
bersahabat kerana Allah.

tak pernah ada kerugian dalam agama.
seperti dinyatakan jelas dalam surah Al-Asr, yang mafhumnya,
"demi masa, sesungguhnya manusia dalam kerugian. kecuali mereka yang beriman dan melakukan amal soleh, dan mereka yang berpesan2 pada kebenaran dan kesabaran".

itulah sifat sempurna seorang dai'e. seorang dai'e yang sebenar bukan dilihat pada natijahnya. tapi pada usahanya. bagaimana dia menghadapi mad'unya. bagaimana dia bersabar dengan dugaan seorang dai'e di jalan Allah.
sungguh, berdakwah itu tidak disempitkan dalam aspek tertentu sahaja. sungguh, berdakwah itu bukan juga sesuatu yang mudah. maka Allah tidak menzalimi hambaNya dengan tidak mengambil kira natijahnya tapi usahanya.

dan itu menunjukkan betapa istimewanya kita.

apabila kita belajar kerana Allah, kalau fail pun, dapat pahala kerana kita bukan belajar untuk lulus, tapi untuk Allah.

maka jangan tersilap!
apabila kita gagal sesuatu, janganlah terlalu kecewa.
kerana dunia bukan tujuan kita.
tapi semuanya kerana Allah semata.

tu je.
wassalam.