Pages

Sep 14, 2011

Haram!

salam satu agama.



korang ever wonder macam mana boleh banyak munculnya hadis2 palsu?
yeah, beside, usaha2 israiliyyat yang nak menjahanamkan kita.
one once said to me, lepas zaman nabi wafat, ada peniaga2 yang cuba cari untung dengan mempromosikan produk mereka dengan hadis nabi, like, for instance,

"barangsiapa yang makan timun boleh dapat pahala qiam"

atau 

"barangsiapa yang makan kelapa akan rasa hilang hausnya bla3"

ok itu contoh2 yang tipu. tapi you guys get the point, right? mereka sanggup guna nama nabi semata2 nak produk mereka laris.

ohyeah. tak payah le terkejut sangat. manusia memang tamak. even mereka hidup tidak jauh pun dari nabi.

agak2 kalau zaman kita pulak macam mana?
oh, zaman kita lagi unik. kita 'paku' produk lain, biar pelanggan takda pilihan, and beli produk kita. mungkin cara ni lebih berkesan kot. yelah, lariskan produk kita, hapuskan saingan lain. seems like lebih produktif, kan?

main haram2kan orang lain ni sebenarnya dah lama dah kat mesia ni.

dulu pernah ada kes orang kata gardenia yang enak dimakan begitu saja tu haram, sebab tokey dia bela babilah bagai.
dan orang kata orang hi-5 yang mulakan fitnah tu.
makes sense what. gardenia lagi laku, sebab enak dimakan begitu saja. they just proved that they're not good enough. diorang kena ada krim, baru sedap. huhu.

tak tahulah cerita tu betul ke tak. mungkin hi-5 tak buat pun macam tu.
tapi itulah. meng-haramkan orang lain sesuka hati.

sedang nak kata orang munafiq pun tak boleh, lagi la pulak nak kata orang haram

ada pulak kes orang haramkan colgatelah, haramkan KFC lah, haramkan starbucklah...
dan lama2 akhirnya terbukti diorang ni halal je dipakai.

dan ada beberapa kemungkinan saja macam mana fitnah macam ni boleh tersebar.

orang yang betul2 benci produk negara lain, (still, tak berapa nak masuk logik, sebab KFC malaysia bernaung bawah syarikat mesia.)

orang yang suka sebar fitnah (termasuk sms pasal hindraf dulu, dan lainlain lagi sms yang berantai) sebab mereka ni gila,

atau, orang yang akan dapat benefit. contoh, peniaga lain. aku ingat lagi masa orang kata colgate haram, ada satu produk ubat gigi yang bukan main lagi mengiklankan bahawa mereka halal dan selamat dan bagus semua. yeah, dan situasi itu sangat menguntungkan mereka, sebab semua orang bertukar dari ubat gigi regular mereka kepada ubat gigi 'islam' ni. well done. until kantoi bahawa colgate pun halal.

contoh lagi, KFC. ayam tak bersihlah, sembelih cara halallah, tup tup mereka yang marah tu bagi alternatif lain, dan alternatif lain itu adalah produk mereka! demmit, kalau betul nak tolong orang, tolonglah ikhlas. sempat pulak carik keuntungan. yang lagi keji bila terbukti KFC tak macam apa yang mereka fitnah tu.

banyak lagi wei. Starbucks(kalau tak silap sekarang dah tak 'haram'), Secret Recipe, dan Munchy's. wei, Munchy's dah la sedap. lempang kang.


orang melayu ni paraniod lebih. itu haram, ini haram. tak salah kalau nak berjaga2, sebab makanan akan jadi darah daging kita, tapi cukuplah kot kalau kita nak berjaga2 sekadar cari lambang halal yang sah, dan pakai. kalau tak jumpa, tak yakin, dah, tak payah pakai. ape kes kalau dah ada lambang halal kita still nak takut? kalau betul itu haram pun, bukan salah kita. salah mereka yang berkuasa. dari sudut syariahnya, makanan itu dah halal sebab dah terbukti halal.


inilah masalah orang melayu kita. takut sangat. dan orang guna ketakutan itu untuk manfaat mereka. semua haram!

agak2nya laptop yang tengah aku guna ni, haram ke? yelah, orang yang buat ni belum tentu orang islam kan.




nonsense.
oh ye, dan rokok adalah HARAM.
correct me if i'm wrong.

salam.

6 comments:

amalina hanifah said...

haha,mcm haram kate munchys haram.haram betul.ish ish

p.e.y.u.z. said...

ANAK HARUN!! haha

woi takpayah sengal sangat la sampai makan timun bole dapat pahala qiam. sepak kang!

yeah betul sume orang nak cakap itu haram ini haram.

one day aku ada bawak balik secret recipe. penat oh beli. tetiba abang aku jerit

"EEEEE SECRET RECIPE TU HARAM LA NGOK. MKAN BABI KE APA KAU"

mmang time tu aku rasa nak menangis :(

edoraemon said...

nak tekan butang like.
tapi dah takda fb

:)

nice abrar!

nemesis3891 said...

tah. munchys da la sedap en. huhu.


sian peyuz. tak sangka ko reti sedih. hehe.


nenek!!! nape dah takde pesbuk? menghilangkan diri lak.. tak bes betulla... ok fine kalo takde pesbuk takpe.. tapi nape takleh baca blog anda? pe kes???

hilmi said...

"sape beli produk brotherhood, dia dapat...."


ko x buat mcm ni ke? hahaha.

nemesis3891 said...

aku taknak buat la... dosa woo.. haha