Pages

Aug 3, 2011

pantang-pantang ramadhan

salam satu agama.

hah. korang ada pantang tak taim ramadhan? bukan pantang mengidam tu. tu nak beranak. hei korang ni. fikiran tu biar jernih sikit bulan-bulan ramadhan ni...


ok. ni adalah list pantang-pantang aku. kenapa aku tulis? suka hati akulah. blog aku. kalau korang nak tulis, buatlah korang punya blog sendiri. muehehe.

1. pakcik-pacik yang dah tua tapi tak reti nak rapatkan saf lagi.
ha. ni la akibatnya bila datang surau taim ramadhan je. tu pun mujur jugak datang. kalau buatnya datang taim semayang raya je, memang kirim salam la nak buek menantu. pakcik, pakcik tau tak, mulakan saf dari tengah. lepas tu make sure seimbangkan kiri dan kanan. bukan main belasah je nak masuk mana-mana. pastu bile dah masuk, rileks je saf tu tak rapat. aku siku kang, kata kurang ajar pulak. pakcik tu yang kurang asam dulu. hai. kan dah keluar kata-kata yang kurang manis ramadhan-ramadhan begini. heh.

kalau orang arab, dia luruskan ikut depan. sukati depa ja. bengong. huhu


lepas ni pakcik kena ingat. rapatkan saf tu simpel je. tak payah la rapatkan saf sampai se'eh. biasa-biasa sudah. kang orang suruh rapat, dia over pulak. cepat tacinglah pakcik ni. tegur kang kata biadap. tak tegur kang dia jugak yang malu tak tau hukum. sabor jelah.

yang imam pun satu. tak reti-reti ke nak tegur makmuk dulu. dah tegur, pastu buat dono je. alahai hensem betul imam ni. check la. bukan dosa pun. diorang kena ikut cakap imam la. marah-marah sikit pakcik-pakcik ni. amboi dia. biasa ye?

2.bebudak yang lari-lari depan saf.
semualah. bukan setakat lari je. diusiknya ayah dia macam patung toy story yang buncit. tu takpe lagi. yang mencangkung macam nak berak lepas berbuka depan orang lain, apa kes? hei memang aku panas dengan makhluk tuhan yang kompem syurga nih. korang ingat korang comel, korang bolehlah mencangkung depan aku suka-suka hati? hamboi-hamboi. macam tadi. budak arab tu tah hape la dia main ayah dia. aku bengkek je. kang aku sepak, anak orang. dibuatnya bapak dia sepak aku balik, menangis tak pasal. sabar jelah. dik, ayah ekau tu bukan patung shin chan kau nak geletek-geletek. kang aku geletek sampai mati kang baru tau.


ye kau memang comel. tapi kalau kau lari-lari taim terawih, siap!


3. pegi bazar ramadhan taim ada duit.
sebenarnya aku ni jarang pegi bazar ramadhan. taim ramadhan je aku pegi. bulan-bulan lain aku kurang ambil cakna sikit. huhu. sebenarnya, taim ramadhan pun aku jarang pegi. yelah, mak aku masak macam hotel, kejadah nak pegi bazar cikai tu? blease la, blease..
tapi kan, masalahnya, aku duduk bangi. bazar dia semua gila-gila. macam tak puasa je gaya. makanan, pergh, macam karnival. memang terbaik. tambah-tambah kalau tengah ada duit. kacau jiwa wei. nak beli kang, tak larat nak habis. tak beli, ah, dah terbeli!





tapi kat sini takde bazar-bazar. kalau ada makanan kat tepi jalan, biasanya arab kasi free. kurma ke, air ke. kalau lagi best, pegi tempat makan free dia. amenda tah nama. maidah rahman? mungkin kot. makanan berkat or something like that la maksud dia. so, sebenarnya bukak puasa kat mesir tu heaven jugak, walaupun panas.. 'sikit'. huhu.

4. solat terawih taim perut kenyang.
ini rentetan daripada yang tadilah. masalah betul. lain kali kena buat macam kat mesir. kalau jalan-jalan jangan bawak duit banyak-banyak. nanti habis kat bazar. ayam golek sekali. fuh...

ini sebenarnya punca ramai orang lari lepas habis terawih. taknak witir kononnya malam tu nak qiammullail. pastu berdengkur secara harmoni beramai-ramai. kadang-kadang sahur pun tak. hampeh.

5. tadarus
dont get me wrong. ini adalah aktiviti signifikan yang aku suka dalam bulan ramadhan. masa kecik-kecik dulu, aku dengan geng-geng aku akan buat group tadarus sendiri, dan akan habiskan sebelum sampai tarikh yang ditetapkan. kadang-kadang lepas subuh pun baca jugak. punya semangat wei team tadarus kami. bila rajin baca quran, alhamdulillah, bacaan kami agak lancarlah.bila majlis khatam quran, dapat pen. yeah!

sekarang, sejak lepas duduk asrama, aku tak banyak geng kat kawasan perumahan baru. tak kisah pun. cuma yang aku kisah, bila kumpulan tadarus aku bukan geng aku. pakcik-pakcik mana tah. tak jadi masalah pun. dia jadik masalah bila jarang nampak pakcik tu kat surau, tiba-tiba dia ada taim tadarus. mungkin dia nak berubah, biarlah. masalahnya tahun lepas pun sama! bila macam tu, bacaan pakcik ni biasanya kurang lancar. tak salah pun. tapi hati aku akan mengata depa ni, "kecik-kecik taknak mengaji.. kan dah susah..."
sebab tu aku lagi suka tadarus dengan budak-budak. nak tegur pun senang. diorang dengar cakap. pacik-pakcik tu okeh je. tapi aku yang segan nak tegur. terasa cam poyo lak. astaghfirullah... moga-moga bertambahlah golongan yang membaca al-quran kelak. amin.

kalau kat mesia, aku suka travel pegi masjid lain-lain taim ramadhan. tukar-tukar suasana. huih besnya ramadhan. nak pegi surau al-abrar, ada ekon. ye. surau tu nama aku. muahahaha.

so, macam mana setakat ni? ok amalan? jom banyakkan lagi!

itu jelah dulu. mana boleh banyak-banyak. nanti takde idea nak sambung. huhu.
wassalam.
apa pantang anda?

6 comments:

naqi said...

AWAT HANG LETAK GAMBAQ ANAK AKU??!

Harishah Halim said...

pantang kita sama yg no 1 tu. huuuu dah la x reti nak tegur. sedih dengan diri sendiri. geram dgn yg x memahami. T__T

nemesis3891 said...

tulislah kat blog. mana tau makcik2 tu baca nanti. =p

PEAH said...

paling suka bhg rapatkan saf..
rapatkan saf bnda yg mudah, tp ramai yg berat utk lakukan

sue-sama said...

love this! :)

nemesis3891 said...

tahu takpe. sabarr jelah~