Pages

Aug 6, 2011

maturing

salam satu agama.

alhamdulillah, setelah menjejakkan kaki ke umur 20 ni, terasa matang sikit.
(act, tak rasa pape pun. sama je. -__-")

hayaakkk!



bertambah umur, bertambahlah tanggungjawab, bebanan, kesedaran. itulah yang sepatutnya. so, kalau orang lain pasang azam baru masa awal tahun, aku nak pasang azam baru sekarang. setelah menjelang 20 ni, boleh?

aku berazam nak jadi orang yang betul-betul berjaya. macam mana orang yang aku kategorikan betul-betul berjaya tu? iya-iyalah, pastinya orang yang menjaga ibadahnya etc etc. ya, tu betul.

satu lagi bentuk kejayaan yang aku nak adalah, bila orang tanya bagaimana aku belajar, aku nak aku boleh jawab dengan bangga dan menjadi contoh, "aku belajar rajin dan tersusun. itu punca kejayaan aku."

betul. kejayaan datang dari Allah. aku tak nafikan. cuma apa yang aku nak cakap sekarang adalah, aku tak rasa bangga dengan result aku sekarang. ini bukan berlagak lak. bacalah dulu. kalau orang lain, bila ditanya, macam mana dapat result cemerlang? mungkin mereka akan jawab, "alhamdulillah, ana rasa ini semua rezeki dari Allah. ana study buat nota bla3, pastu tak lupa jugak rajin belek buku bla3, study sehari 6-7 jam bla3..." hui bestnya kalau boleh cakap macam tu. menjadi contoh dan motivasi kepada orang lain.

aku? kalau orang tanya? entahlah. kejayaan aku ni boleh dianggap kesian. nak kata belajar gila-gila, tak pun. biasa je. awal sesi dulu memang haramlah nak belajar. semua cerita bersiri aku habiskan dalam masa seminggu. marathon habis. then, sejak masuk tahun baru, aku belajarlah sikit. buat nota sikit-sikit, baca buku sikit-sikit.

sampailah masuk musim exam. cuak sebenarnya. study aku mana pernah cukup. ingat medik ni sikit. masa nilah aku terima parut belajar medik. perit. berjujuran peluh aku study last minute. susah wei. alhamdulillah result aku ok. itu pun, sipi-sipi je nak ke Jayyid.

persoalannya, aku bangga ke? TAK. sebab, kalau orang tanya macam mana aku study, boleh menjadi contoh ke kepada orang lain? "aku dulu study so-so je. jangan risau, korang akan berjaya." no, no. aku taknak macam tu. kalau boleh aku nak mampu kata, "kita kena study dari awal. medik ni belajarnya kena konsisten." ah, mimpilah. aku pun tak buat macam tu.



tapi ada, ada yang lebih study dari aku, dan resultnya kuranglah memuaskan. satu saja aku boleh cakap. ini semua urusan tuhan. mungkin Allah atur result aku macam ni supaya aku akan lebih rajin. mungkin kalau result aku teruk, aku patah semangat, aku tak mampu hadapi. sebab, Allah hanya akan memberikan ujian pada mereka yang mampu sahaja.

so, tahniah. kalian orang yang hebat, mampu menghadapi ujian itu.
jadi, itulah azam aku. mahu menjadi orang yang berjaya, yang sebenar. Allahu Rabbi. sebenarnya beban kita bukan sedikit. tapi kita tangguh-tangguhkan hinggalah kita sendiri tersepit.

kumpul, kumpul. lagi-lagi bulan ramadhan ni. kumpul amal kita sampai cukup nak dibawa ke sana nanti.

maknah tanya, ada calon ke? amboi. baru 20 kot. ni bukan drama olskul. huhu. takpelah. nanti kalau ada oki setiana dewi versi malaysia, kabo ye. kira adalah tu. hehe.

wassalam.

7 comments:

zayed said...

abrar, abrar, abrar....

MUJA said...

senior , gambar takboleh blahh , HAHA

PEAH said...

happy maturing :)

nemesis3891 said...

zaid, zaid, zaid.


muja, stailla gamba tu. haha.


peah, same goes to you. already 19, and a day kan? =)

p.e.y.u.z. said...

assalamualaikum pakcik

tupang lalu ye

nemesis3891 said...

lalulah peyuz. sopan betul.

zida said...

tak boleh bla tang okie setiana dewi versi malaysia. hakhakkk