Pages

Aug 16, 2011

mesia vs mesiaq

salam satu agama.

apa beza ramadhan kat mesir dengan ramadhan kat mesia? jengjengjeng~
oh ye, aku akan jadikan ianya tidak seklise yang mungkin. huhu.

mesir.
kalau puasa kat mesir, sahur pukul 3. dalam pukul 3.40(awai-awai dulu pukui 3.30 ja) dah azan subuh. pastu tidor. sedihnya sahur kat mesir ni, sebab malas masak, makan jelah apa yang ada. kalau ada lagi lauk berbuka, makan. kalau sempat beli makanan lepas terawih, makan. kalau tak, makan la roti dengan apa-apa yang boleh dicapai. pastu tido lepas subuh. oh yeah.

mesia?
makan ofkoslah best. mak masak. cuba suruh aku masak. tak sahurlah rumah ni. haha. setiap pagi makan nasik. pergh. kalau kat rumah sendiri jangan haraplah. malas gila padahal malam tu bukan buat apa pun. haha. lepas subuh aku takleh tido sebab biological clock aku follow jam mesir. bagus apa. haha.

mesir.
rumah panas gila. sehari mau 4 kali jugak mandi. kalau boleh nak bogel je dalam rumah tu. tapi kalau bogel pun sama je panasnye. -__-
tunggu nak berbuka tu selak la ape-ape movie yang best. almaklumlah, koleksi lepas exam tu tak habis teroka lagi. lagipun aku suka ulang-ulang movie yang best. tak bosan pun. aku setia. huhu.

mesia?
lepas zohor, kalau boleh nak tido sampai buka terus. asar? eh, ada ke? dah solat ke belum eh? haha. tapi biasanya ayah aku kejut solat. tadi gila aku tertido balik lepas asar, sampai maghrib! sabar jelah.

bukak puasa kat mesir, memula je masak. aku penah makan kat rumah dua kali je. yang lain semua makan free. hehe. orang arab ni, macam yang sudah dimaklumi semua, jadik malaikat masa bulan ramadhan. bukak puasa pertama, aku ke cairo, ada orang edar-edar susu dengan kurma untuk orang ramai. kami bukak puasa dalam teksi. touching aku. baik gila siap bagi susu. juhayna lak tu! bukan susu cikai woo. pastu memang bersepah laarab duk edar kurma tepi jalan. pergh. baik betul mangkuk-mangkuk ni. cuba la korang baik sampai ramdhan seterusnya. kan bagus.

setawadhuk nik aziz kalau kat mesir. huhu


lepas-lepas tu, kami makan kat maidah rahman jelah. lagi bes. ada ke dia bagi sorang ayam rubu'. memang membuatkan aku nak datang hari-hari! huhu. yang bestnya, pelajar luar macam kami ni macam dijaga sikitlah. kalau ada lauk lebih, letak kat pinggan kami. tapi kalau daging biasanya takda lebih sebab mahal. mekasih ammu!


mesia?
bazarrrr ramadhan!!! di kala waktu berbuka di mesir yang kian menyepi jalan-jalannya (semua redi nak berbuka) kita berpesta makanan kat mesia. gila sangap la orang mesia ni. macamlah tak makan sebulan. diborongnya habis makanan-makanan tu. sampai terawih tak larat nak angkat perut. agak-agak la wei. aku, belum singgah lagi bazar setakat ni. tidur sampai maghrib, jangan harap le nak ke bazar. haha. tapi insyaAllah aku bertekad akan ke bazar gak nanti, mencari makanan idaman! yeah!!!



macam mana amalan kita?

kalau kat mesir, diorang manfaatkan sungguh-sungguh peluang yang ada. ada masa kosong, isi dengan zikir, selawat. kalau duduk kat masjid, baca quran. jaga kedai, baca quran. satu suasana yang menarik dan damai. kalau mesia? usah kata nak baca quran, nak pakai tudung pun liat. aku masa sampai kat KLIA hari tu, rasa macam.. "woi, korang tak puasa ke?"

kalau puasa setakat tahan lapar je, lapar jelah kita dapat. kalau masuk Islam sekadar masuk je, nama Islam jelah dapat. yang lagi best, bulan-bulan puasa nilah dia nak bukak tudung. aku tak paham betul. ada jugak yang dating kat bazar. dulu selalu gak aku tengok. sakit mata tau tak. aku masa tu dah la siqah. haha.

itulah dia. sejujurnya aku rindu nak puasa kat mesir. rasanya lain. tapi boleh ke, kalau nak puasa kat mesir, bukak puasa kat mesia? eleh, biasalah tu. manusia memang tamak. walaupun tau takkan dapat, dia nak mintak jugak. huhu.

ramadhan bukan untuk disambut tau. ramadhan untuk didirikan.

wassalam.

(bila nak makan satay ni? aduh~)

11 comments:

aterification said...

satu lagi entri yg hebat dr penulis cerpen teragung :) teruskan menulis

hilmi said...

aku rasa puasa kt jordan sama je mcm kt m'sia. jauh beza kt jordan ni dgn apa yg ko cerita mcm kt mesir.

:'(

nemesis3891 said...

teragung bendanya.. takde sapa nak cerpen aku dowh ater.. sedih tul..


hilmi, takkan la kot? ada bazar ke? huhu

naqiaq said...

sejak bila hang eja mesir mesiaq ni

nemesis3891 said...

saja nak samakan dengan mesia. haha.
dah tu lagu mana?
mesit? mesit? hahahaha...
unsur sima'i di situ..

zida said...

dapat ke tak aku merasa puasa kat mesir tahun depan~ T_T

✖nedd✖ said...

tau takpe. rindu sgt suasana mesir !

hilmi said...

lupa nak cakap, bazar pon xde, bi'ah remdan pon xde. last-last, apa pon x dak...

Anonymous said...

serius xtipu... byk yg betul ko ckp .. huhu..*aku budak mesiaq jugak

nemesis3891 said...

zida, asal tak dapat lak? ko nak mati dah ke? hoho...

jordan tak best.. buuu.. haha..

anon, mesit la.. bukan mesiaq.. haha

naDhi_islamic said...

ahaha, nice!