Pages

May 31, 2011

huruf A dan Alif

salam satu agama.

hai. huhu.
tadi alhamdulillah dah habis satu subjek. anatomy. lepas ni bolehlah buang SIMPAN buku2 anatomy, dan berdoa agar lulus dengan cemerlang, insyaAllah.

persiapan nak exam.
bila kita nak exam, kita buat macam2. kalau sebelum ni kaki game, masuk study week terus cemas. dari buku ke laptop. haha.
study dulu2 3-4 jam (amat tak optimum untuk student medik), tapi masuk study week, sampai takut nak tidur malam!

kenapa jadik macam ni?
sebab kurang persiapan awal.
bukanlah aku nak kata persiapan  aku perfek. tak.
tapi atleast bila kita bersedia awal, kita taklah gopoh sangat nanti.

macam aku sendiri, seminggu aku sediakan untuk anatomy. ingatkan cukup. rupanya tak! banyak gila nak kena cover tapi alhamdulillah sempat jugak khatam subjek ni dua kali.

lepas ni taknak dah. perit woi study last minit ni.
semalam punya pasal (semalam written. mencabar minda jugaklah) aku rasa nak pecah kepala woi. rasa nak demam. ambik sebijik panadol, rest. baca pun ala kadar je untuk oral.

alhamdulillah lagi sekali,
tuhan kurniakan aku soalan yang mudah2. orang dengar pun macam,
"siyes? budak tadika boleh jawab."
and some of us taklah begitu bertuah.
ada susah ada senang.


tapi hari ni saya dengan ini mahu mengucapkan terima kasih kepada mak ayah saya yang telah memberi nama yang best, iaitu Abrar. mulanya dengan A atau Alif dan diiringi dengan B atau ba'. maknanya nama aku kompemlah first kan.
bila first lecturer tengah segar tengah hepi.
maka dapatlah soalan yang baik2 sikit. hehe.
alhamdulillah kepada Yang mengurniakan ilham itu.

yang kedua, terima kasih jugak sebab suruh saya bagi coklat kat lecturer2 saya. bukan rasuah, tapi hadiah. hehe.
sebenarnya taknak bagi pun. malas. tapi amanah kan, bagi jelah.
apa resultnya?
lecturer2 kenal. duduk je,
lecturer aku yang duduk kat session lain, terus datang peluk aku bagitau lecturer yang nak tanya2 aku tu, kata, "this is very good student. siries wei,"
good impression. penting woo. macam nasyidlah. intro tu kena mantap. lagu tak mantap mana takpa. hahaha.

alhamdulillah juga sebab lecturer baik gila.
"i give you 14/15 okay?" tanya Dr. Ibrahim.
aku angguk laju2. korang mesti pelik kan. kenapa tak mintak full mark je?
lah. bersyukur sudah. dahlah aku bagi jawapan secoet, pastu nak mintak lagi? dia potong terus kang. huhu.


Dr Yousef. aku taktau eja nama dia cemana tapi kalau eja camni lagi stail. haha.  dia ni baik gila. tanya aku banyak tapi semua senang2. siap tolong lagi. kalah who wants to be a millionnaire.
"you know what is the branch of ascending aorta?"
aku blur macam meiji. dayyum! ada branch ke?
"No."
"No?" dia terperanjat giddan giddan! lepak ah lecturer, tengok aku dah gelabah.
"i'll try," aku balas. cuak.
No...... you know. not try!"
yes. aku mati.
"okay okay. what is the nerve supply of the heart?"
"coro..."
"yes!!" lecturer aku memang semangat. sila bayang dia menjerit depan aku. like, seriously.
"form where? tanya dia lagi.
aku fikir dan tunduk. sengal ubi betullah aku ni. itulah branches of ascending aorta!
saya sayang Dr Yousef!!


Dr. Iman Ramadhan pula, dalam sibuk2 mengatur pelajar ke sana ke sini, dia jenguk aku. tengok aku boleh jawab ke tak. dia memang aku anggap macam mak. baik gila woo. manada lecturer medik boleh main gelak2 dalam kelas sekali kan. dia je. memang terbaik.
mujur aku boleh jawab. dia angguk2 je bila tengok aku jawab. tetiba Dr. Yousef tanya aku, "you know what is median artery?"
shoot. mana aku tau!
eh, ada ke? asal tak pernah dengar? kan best kalau boleh google taim tu. huhu.
aku dengan sedihnya (sebab mak aku Dr Iman yang comel tu tengah tengok. anak sulung dia menggelupur takleh jawab. malu siut.) tunduk. pandang kat arm. kejadahkah median artery?
lalu aku tanya balik," kat mana? arm ke?"
tetiba dedua doktor tu gelak. hampes. dia main2kan aku taim oral exam! ada ke patut! cuaks gilaks tau tak!
T____T


dukturah iman yg comel.
thanks a lot, dukturah!
(anak dia mesti comel gilaaa.....)

dan lain2 lagi. memang kenangang (versi kaklong. haha)

itulah dia cerita aku yang bosan. mesti korang rasa macam, 'buang karan je baca' kan?
well,

ok lah. tambahlah sikit nasihat.

saya tak berani nak kata saya cemerlang. cuma alhamdulillah segala usaha tu berbaloi. boleh jawab. tapi rezeki tu milik Allah. bukan saya. berusaha cemana pun, kalau Allah kata tak lulus, maka tak lulus jugalah.

last sekali, pinjam status murt,

Islam tersepit di antara penganut yang jahil dan ulama' yang lemah : Abdul Kadir Audah.
 
sekarang tugas kita untuk baiki benda ni. sebab itu lah Allah lebih menyukai mukmin yang kuat dari yang lemah. jadi penganut yang alim, dengan memiliki ulama yang hebat.  
barulah gempak.huhu
 
 
tu je. wassalam.

15 comments:

muhammad mahadhir said...

haha~~..median artery...menggelupur ko abrar...ekeke

meiji said...

cantek la kan libatkan nama ak sekali kan...? bayar royalty weh!

nemesis3891 said...

=D

padil said...

gamba uh adli pakai sweater aku! hahaha

Ujaja said...

aku pon syg doktor yousef!!!!

tadi doc ibrahim tnye aku, ade tgok cite STAR ACADEMY x?? kat ceneln remnal??

ape jawapan yang paling mantap aku boleh bagi? ce ko uls sket??

hahahaha

nemesis3891 said...

ye, baju ko padil.. hahaha..


jawapan yg paling mantap boleh ko bagi adalah, diam. kalau aku lah. [astu sengih macam kerang busuk. haha.

Tukang Taip said...

nak menyelit...all the best!!

naqi said...

oh dr iman ♥

~cik fitriah~ said...

kaklong??

bukang aku kangg.. :P



bijak la sedare x se amk x se ayah aku ni..
bgus2...

terbaek!

edoraemon said...

abrar.

tips dari senior utk oral

before oral jgn lupa baca ayat pengasih!

menjadi~

(tp k.faz tak pernah cuba lah. dengar org cakap)

nemesis3891 said...

saya taktau. takkan nak caap 'saya sayang awak' lak kat lecturer tu? kang dia ingat gay lak... hahahahah

Bazilah said...

eh suke lak bace post ni haha taktau nape

nemesis3891 said...

orang bangi komen. it's an honour. hahaha

zida said...

cuak cuak cuakk.

aku rasa ko penah dengar kot median artery, tapi biasalah bila da masuk exam otak pon jadi gelong~ wakaka

ke ko memang taktau median artery kat mane? hehehe =P

nemesis3891 said...

median artery kat mana??? ada ke?