Pages

May 16, 2011

berkat cikgu

salam satu agama.
hai. huhu.

hari ni hari guru, kan?
semua orang pun wish la selamat hari guru.
yeh. baguslah.
saja nak cerita.
betapa bekatnya guru ni. betapa hebatnya influence diorang pada kita. kita membentuk masyarakat. dan masyarakat membentuk dunia.
atau konklusinya, mereka melakar dunia.
ada sekali tu, masa sekolah rendah, aku bising. lalu teacher aku sound, "heish kamu ni. bising betul. patutlah mulut berkudis."
actually, bukan kudis pun, tapi clotted blood hasil daripada thrombin, fibrinogen, dan.. ahhh...
darah beku la senang cerita.
tapi dia kata kudis...T__T sedih tau, sedih.
and sekarang, aku boooleh laa cakap english. boleh la. tak la lancar macam omputih. tak la lancar macam bebudak exempted kat UIA.
bolehlah. and minat tu datang. berkat kutukan seorang cikgu. huhu.

masa form five, aku adalah kena marah. tapi aku suka nak guna perkataan 'maki'.
haha. yup, betul. kena maki. bukan kat dalam kelas, tapi dalam makmal yang ada kelas lain sekali. terbaiklah. free2 je kena.
sedih bhai.
tapi takpe. lepas kena maki, aku kena mark. aku aje kena tanya.
and hasilnya?
alhamdulillah.
kimia A+.
terima kasih cikgu malina. terima kasih muallimah maizan.
dan terima kasih kepada semua cikgu cikgu ustaz ustazah semua.
saya jatuh kalian tidak pernah putus asa.
macam cikgu azlina, trial physic aku dapat E pun dia rileks. alhamdulillah, SPM dapat A-. gilalah. macam tak percaya. mereka lebih tahu.
cikgu fatimah, marah2 seorang ibu. garang2 dia pun, A- jugak addmath aku. padahal kerja sekolah memang belambak tak siap. bila ditanya, sengih je. hehe.
kerana mereka aku belajar,
bahawa berkat seorang guru itu lebih penting dari jadi genius.


ini sajak yang aku pos kat blog lain. kat sini.
jujur, aku tak rasa sajak ni cantik. sajak ni puitis. tapi kalau kalian sudi baca, alhamdulillah...

bismillah. it goes like this..





Duhai cikgu,

masih ku pegang mutiara gurumu itu,

secebis ilmu aku pasak di dada,

biar teguh pendirian,

tidak berganjak walau ditentang badai.



Masih jelas di kotak mindaku,

saat kau mengajarku sebidang ilmu,

kelak menjadi pedoman,

saat aku keluar mengenal dunia nanti.



Dan kini, aku di sini,

mengecam dunia, menghadam realiti,

dunia tidak seindah yang disangka,

onak dan duri mencengkam rasa,

kadang duka mencalar hiba,

tapi aku teguh, aku teguh,

kerana mutiaramu aku simpan kukuh.



Kata kau, guruku,

hai anakku,

berbaktilah pada ummah dengan ilmumu,

sesungguhnya kau harapan kita,

sesungguhnya kau adalah Hamka,

kau juga bernama bijaksana,

kelak nanti kau akan sedar,

bahawa dunia ini tidaklah lama,

dan kau kira-kirakan,

berapa banyak bakti kau untuk ummah telah terlaksana,

atau hanya sekadar mimpi semata,

yang kau lakar di kertas, seperti senarai yang takkan selesai?



Ya, aku pegang kata-katamu itu sedari dulu.

Hari ini mungkin aku bukan siapa-siapa.

Tapi besok lusa akan aku pastikan kau berbangga,

akan kau sorak “hei dunia, itu, itu anak muridku di sana,

berdiri megah menjunjung syariah,

menyemai bumi dengan kebenaran tuhan.”



Kalau mereka bertanya apa rahsiaku,

akanku katakan ia adalah mutiara guruku,

saat dia membekalkan aku dengan secebis ilmu,

cebisan itu lebih berharga berbanding emas yg bisa cair dengan api dunia,

tetapi ilmu ini tidak akan mati sampai akhir dunia.



Duhai guru,

kau yang mencorak dunia,

hingga  bergegar dunia kerana Hitler,

hingga nyaman dunia kerana Qardhawi,

hingga damai dunia kerana Mahatma Gandhi.



Hai guru,

aku tidaklah pandai mencorak kata,

bak A Samad Said yang mencari ilham di kedai kopi,

atau bijak menyusun kata seperti Faisal Tehrani,

tidaklah hebat melukis kayak Leonardo da Vinci,

atau hebat menyanyi seperti Al-Farabi,

aku hanya picisan di atas bumi yang luas,

berbekalkan mutiaramu akanku menjadi besar,

dan akanku buktikan bahawa ummah ini akan terbela,

bukan kerana aku!

tetapi berkat mutiara guru.

sajak zaid, lagi best klik kat sini.


oh ye. kak faz@nenek doremon, ramai ah datang blog saya, sebab carik blog akak. 
pelik2 je keyword diorang guna. hadui. medik susah?



itu je. wassalam.

9 comments:

naqi said...

"umat kini diibaratkan buih di lautan (nasyid)" hahahahahha. kejadah gilaaaa

nemesis3891 said...

aku rasa aku penah taip lagu tu dulu. huhu

fathiah said...

selamat hari guru :)

diba said...

rndu ckgu smpg 5

nemesis3891 said...

wish la selamat hari guru kat dia.....=)

edoraemon said...

terharu baca statement last tuh,

lol. tak sangka ada orang google pasal k.faz.
:D

nemesis3891 said...

femes sgt douh... hahahhaa

hilmi said...

lawak giler bila t'ingat balik time pulun2 blaja kt skolah dulu. hahahaha.

nemesis3891 said...

kita bukan lagi banyak tido ke? hehe