Pages

Mar 26, 2011

takda la pandai, cuma nak kongsi...

salam satu agama.

hari ni takda tazkirah, boleh? nak share benda lain. tapi takda la nak mengarut pun. huhu.

apa kita rasa bila tgk gambar lawa2? mesti kita rasa macam,
"pergh, aku pun nak jugaklaa DSLR.. tapi duit biasiswa tak dapat lagi.. mana tak, taun lepas aku fail kot..."

takpa2. mungkin duit nuffnang korang pun tak memberansangkan macam saya, so, kita pakai apa yang ada jela, ye?

mula2 sekali, anda kenalah anda kamera.
tak kisah la kamera apa. janji gambar tu biar jelas.
kamera paling cikai sekarang pun, kamera henset 3.2 megapiksel. kalau tak silap la. kalau kurang lagi, ha, tu susah. sebab kalau tangkap gambar, nanti gambar dia pecah2.

tangkap gambar tu biar jelas.
ok, then, korang boleh la pakai photoshop.
oh tidak tidak~ aku takkan ajar photoshop sebab aku dah lama sangat tak guna lalu dah lupa banyak. haha.

kepada sesiapa yang tak reti guna photoshop, meh aku kongsi sikit apa lagi yang bes selain photoshop.

sumo paint


haip!!


ini adalah website edit gambar yang free dan paling gempak. features dia ala2 photoshop, dan, err, memang beslah! sapa yang tak reti guna photoshop tu, boleh la belajar kat sini dulu. tapi kan, sini macam lagi mudah la.



picnik.com


website yg agak comel dan simpel.

yang ni sangat simpel dan mudah. selalunya aku bukak picnik untuk main temperature gambar je. taknak tunjuk contoh. hangpa try la sendiri baru thrill. tapi kekadang website ni jadi gila n boleh crash tetiba.  mungkin laptop aku yg masalah kot.



photoscape

yg ni software pulak. free jugak, jangan risau. yang ni sangat2 la mudah dan sangat2la aku prefer. yelah, free kan. tak payah online pulak tu. tapi kalau orang pro2 ni mana nak guna software2 simpel macam ni...


tu dia...


yg ni nenek yang ajar aku. terer betul beliau kan. hehe. mekasih nenek.



kalau takda, pakai apa yg ada je ye...



again, aku bukanla pro pun. ni pun banyak orang ajar. aku cuma nak kongsi benda2 bes je. macam sumopaint tu, bukan aku selalu guna sangat. pernah la bukak sekali. huhu. cuma aku rasa menarik la untuk dikongsi. kepada yang dah tau tu, takpela. ini untuk yang tak tau. antum jangan nak eksen yeaaa~

itu jelah.


mekasih kepada sume kawan2 yg banyak ajar aku, dalam macam2 perkara. sori to sifuku kajai, aku da lupa la gane nok gune photoshop. hehe.


wallahua'lam.


ps: student mesir, korang kena ziarah dua blog ni. author yang sama. photographer yang hebat, dalam masa yang sama, ustaz yang gila kentang. tabik spring pada ust syed israa' kita.

atas jalan lurus.

egypt inside.

14 comments:

Anonymous said...

oh, dia hebat ea??ptot laa safwan pon cm hebat...

nemesis3891 said...

tgk sendiri la hebat ke tak.. haha..

adik beradik berbakat kot...=)

Norashikin Abdullah said...

tgk la nnt..dh mmpu..nk beli dslr jugak

Norashikin Abdullah said...

a,aa abrar cntik2..pic2 ustaz tuh amik

nemesis3891 said...

suara pun sedap tau... hati2 ekin.. kang jatuh hati pulak.. ahhaaa..

naqi said...

hai. saya ada slr. bye.

Anonymous said...

eh, dia dh dpt gelaran ustaz ke ab??sbb dh ade org pggil dia bagi kuliah sume...

nemesis3891 said...

err.. sape yg duduk mesir, amik agama, orang panggil ustaz.

amik medic, panggil doktor.

tak kisah la dapat ke tak gelaran tu. huhu.

nemesis3891 said...

err.. sape yg duduk mesir, amik agama, orang panggil ustaz.

amik medic, panggil doktor.

tak kisah la dapat ke tak gelaran tu. huhu.

MiztER MURTphalanx! said...

fan besar syed israa' rupenye..

haHA..

tunggu la saya punya dslr.. haHA!

nemesis3891 said...

takda la fan besar. kagum la jugak dgn abang dorm kita dulu kan... hehe

zida said...

aku penah tengok egypt inside tu. gambar2 dia memang lawa. seyesly.. haha terus berkeinginan nak DSLR. lalala~

edoraemon said...

rajin beno u promote blog kak faz.

*terharu. hahaha :P

nemesis3891 said...

ingat saye nak promote sangat la tu. sy nak akak belanja krib je esok.... hahahaha