Pages

Mar 25, 2011

awareness.

salam satu agama.


hari ini jumaat. seperti biasalah, kami pelajar2 melayu pasti samada duduk melongo tak paham khutbah tapi cuba pahamkan jugak sampai berkerut2 muka tapi akhirnya tetap tak paham,

atau,

tidur. huhu.

memang lemah bahasa arab menjadi masalah di situ. tetapi tak rugi utk cuba fahami isi khutbah. sekurang2nya kita boleh faham ayat quran kot.
 

ada sekali sang khatib duk ulang ayat ini,

"wahai orang2 yg beriman, bertaqwalah kamu kepada Allah dengan sebenar2 taqwa..."

setiap jumaat kita ulang lagi ayat ini. ulang lagi dan lagi. tapi apa natijahnya? bertaqwakah kita dengan sebenar2 taqwa?

taqwa

apa maksud taqwa tu sebenarnya?

entahlah. saya bukan orang yg faqih dalam bidang agama. so, saya harap saudara hilmi boleh menjawab lebih detail tentag hal taqwa ini.

seingat saya, Umar RA pernah berkata,

"taqwa itu ibarat kamu berjalan penuh berhati2 di dalam semak samun yang penuh berduri. itulah taqwa."

saya tak mampu nak hurai definisi taqwa, tetapi, jom berfikir,

bertaqwakah kita?
bila kita buang sampah, ingat tuhan ke kita?
bila kita mengeluh dengan mak bapak kita, ingat tuhankah kita?
bila kita bangun subuh lambat tanpa rasa bersalah, ingat tuhankah kita?

muraqabah. kita perlu rasa tuhan itu ada, dalam setiap pergerakan kita. barulah kita senang nak bertaqwa.


saudara kita


saat kita semangat ambil tahu tentang Jepun, Libya, Yaman,  Tunisia, Bahrain dsb, dimana kita letakkan Palestin?

susunan domino revolusi yang kita aturkan, bagai tertinggal sebiji. kita meletakkan Tunisia sebagai pemangkin revolusi.
tapi, bukan ke kita patut letakkan Palestin sebagai pemangkin, sebenarnya?
berapa ramai sangat dari kalangan kita yang betul2 aware dengan saudara2 kita?
kita sebenarnya lebih pentingkan diri sendiri saja.
betul ke kita menganggap muslim sesama muslim itu bersaudara?







kasihan kita pada bumi2 bergolak, jangan dilupa pada yang dah lama bergolak. Palestin menderita lebih lama dari yang kita tahu. mereka menderita sebelum kebanyakan dari kita lahir lagi!

ayuh kengkawan. apa usaha kita untuk membantu mereka?

apa kata, kalau kita jadi muslim yg paerfek. ok, bukan perfek. next to perfektion.
kita kan rantai perjuangan. so, bermakna kita kena sambung yang lama dan pastikan ada yang baru.
kita kena bina generasi baru yang bersifat kepimpinan dan pejuang2 belaka.

untuk itu kita kenalah mula dengan diri kita dulu. jadi contoh muslim yang baik. baru boleh jadi baik. bila dah baik, anak2 kita nanti akan contohi kita pulak. last2 semua baik. takda dah watak jahat, dan, end of story. huhu.
nak bina khilafah yang sempurna, bukan bermula dengan bait muslim, tapi dengan individu dulu... hihi.

Wallahua'lam.


sebenarnya aku blur tak tau nak tulis apa. ingat nak tulis pendek last2 jadi macam merapu jer...-_-

takpenting:

buah2 n sayur2 kat mesir sekarang awat kecik2? comel je rupe.. haha..

mesir masih sejuk. beku buku lali macam ni.. brrrr~~


8 comments:

Harishah Halim said...

awat tetibe bendera JOrdan? haha.

taqwa time blaja spm tu: takut pd Allah.

takde idea, tp nk komen gak. haha.

nemesis3891 said...

takpe. silakan. sebab entri ni pun mcm tade idea je. huha

MUJA said...

kecik? besau je

Norashikin Abdullah said...

a,aa kecik2..sbb winter dh hbis kot..kalo x mmg besar2..dh msuk musim bunga

zida said...

rasa macam rugi plak aku da lama tak baca blog ko. good~ banyak info best :)

nemesis3891 said...

uih, tak rugi apalah. lagipun, bukan tak boleh baca yang lama. aku tak delete pun. hehe

hilmi said...

jual nama gua.


jordan dah start panas~
:(

nemesis3891 said...

sama la...T.T