Pages

Mar 5, 2011

meaning, meaningless

salam satu agama.

yay layout dah baru. ape? tak lawa? salahkan meiji (awas kalau anda klik link ni. blog dia gila.).

aku suka je. just nice.


"hidup terlalu singkat untuk menjadi orang biasa"

ayat ni memang stail. ayat classmate aku. ayat novelis Munirah.

ok. aku bukan obses beliau. cuma aku respek. penah baca novel dia? tak penah kan? sebab dia taklah feymes gila macam Hilal Aysraf. jangan la pulak korang tanya sapa Hilal Asyraf tu. penat dah aku jawab. agak-agak la tak kenal.

anyway, novel beliau ni, mantap. jikalau sesiapa yang tak suka baca karya sastera, tak payahlah baca. tapi kalau anda tak suka tapi anda nak pengajaran, apa salahnya baca.
pesan beliau, bila baca novel tu, garislah perkataan2 baru. nanti boleh guna dalam penulisan sendiri. kak oi, bukan taknak buat, tapi banyak sangat. saya dah la kena rushing2 baca sebab nak balik mesir dah masa tu. so, satu dua perkataan jela saya sempat grab. huhu.


bosan? sapa suruh baca.

MySpace

hidup kita tak lama. hidup kita tak bermakna. so buatlah sesuatu yang bermakna. mana tahu esok lusa kita mati ke. mana tahu hari ni!

"Bro, apa guna stadi kalau esok aku mati? baik aku gi panjat KLCC."

ha, itu satu contoh kepala anda harus dibedah segera. atau sebenarnya, iman.

apa lupa ke kita bahawa tuhan tak menilai hasil, tetapi menilai usaha? hasil tu kan kerja tuhan? panjat KLCC memanglah bermakna (kot), tapi kalau kita belajar KERANA TUHAN, kerana agama, mesti laa yang tu lagi berbaloi kan?

mungkin ada dua definisi kita bila kita kata bermakna.

bermakna, yang kita kata AUWWWEEE--SOME!!!
mcm panjat KLCC tadi. mesti nama kita dikenang sepanjang zaman. hebat gila.

tapi, ana (ehem2, saya student mesir.) rasa yang satu lagi ini lagi bermakna. hidup bermakna bila bertuhan .
tanpa cinta tuhan, hidup tiada makna.

apa tujuan hidup kita? nak impress manusia ke tuhan? ofkos lah kita tak buleh nak impress tuhan. Dia tahu dah apa kita nak buat. tapi sekurang2nya kita buat Dia hepi. bukan dia tak buleh hepi tanpa kita. tapi at least tunjuk kita sebenarnya perlukan perhatian Dia. kita perlu Dia.

nak menangis tengah2 malam, atas sejadah, susah kan?

tapi tu tak bermakna kita tak boleh buat benda lain. apa susah sangat nak bekerja untuk tuhan? tukar niat je! dari seorang arkitek yang nak duit, tukarlah jadik arkitek yang nakkan redha tuhan.

susah sikit ,mungkin. tapi tak rugi mencuba.

ok sebenarnya aku mengarut.

izinkan aku bersedih2 sikit sebelum habis cerita.

bila aku baca novel2 hebat, cerpen2 hebat, aku nampak satu pattern.

satu cerita dengan dua isi. wow. cmna depa buat? ilmiah pulak tu. tolonglah, macamana aku nak jadik macam hangpa???

adakah itu bermakna aku perlukan banyak ilmu?? semestinyalah, SAYANG!!!

hebat2. saya kagum dengan kalian. MySpace

takpelah. satu hari nanti mungkin aku akan jadi terer macam korang jugak.. aminnn..MySpace

tapi ada lagi cerita sedih. kenapa?
kosa kata aku dah kurang?
dah tak pandai sangat nak susun2 ayat?
idea dah kurang?

sedihnye..MySpace

tu jelah. saya doakan semua hepi2 ye..

wassalam.

3 comments:

muhammad m said...

Dear Abrar,

walaupun aku baca mmg bosan...tapi bile aku tgk kartun2 tu...aku tergelak laa jgk..

slamat ko letak kartun2 tu..kalu x aku da unsubscribe daa ko punyer blog...

wakakaka..

gurau jee...

Yang benar,
Jiran sebelah bilik ko

Norashikin Abdullah said...

saya suke entry ini
:) suke part saya doakan semua hepi2..

"hidup terlalu singkat untuk menjadi orang biasa"

pernah baca ayat ni..tp lupe d mne

nemesis3891 said...

terima kasih..=)

tak tahulah kamu dengar kat mana. saya dengar dari akak tu.