Pages

Mar 29, 2011

apa akhir kita?

salam satu agama.


semua perkara ada mula pangkalnya, kecuali Allah yang Maha Esa.

sore tadi, ketika kami sekelas belajar respiration, Dr Randa Salah sibuk mengingatkan kami bagaimana recoil of lung berlaku.
"everything wants to come to end. lung want to relax, even the sun is moving in the orbit to go to the end."
lalu beliau mengeluarkan satu ayat quran,

"dan matahari, ia kelihatan beredar ke tempat yang ditetapkan baginya, itu adalah takdir tuhan yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengetahui. dan bulan pula kami takdirkan dia beredar melalui beberapa peringkat, sehingga di akhir peredarannya  kelihatan kelihatan KEMBALInya pula keperingkat awalnya.."

subhanallah. dalam vogue2 Dr Randa tu, dia bagi dalil kot. terkesima aku. hehe.

kalau kita yakin ada akhirnya kita ni, apa rencana kita?
macam belajar, hujungnya exam. nak cemerlang, stadi la kan.
kerja, nak releks di hari tua. nak releks, kena la kerja keras kan. tak boleh foya2 sgt.
hidup kita, kalau dah tau ada hujungnya, kita nak baik ke buruk?

ye, bukan senang nak amal kan? abrar, kau cakap lebat. ape status kau banyak mengarut kat fb tuh?

exam nak cemerlang? stadi kau tara mane sangat?

astaghfirullah. sama2lah kita berusaha menjadi insan (daie sebenarnya!) yang lebih baik, insyaAllah.

wallahua'lam.

5 comments:

Anonymous said...

nice artic..,hehe teruskan mujahadah..

MUJA said...

iAllah :)

oh dan dr randa tu best kan? die suka soalsoal orang. ilike. buat aku taktidur takut kena soal, ngehngeh

nemesis3891 said...

aku menghadapi dia time lecture n praktikal.

penat menjawab tau x...T__T

MiztER MURTphalanx! said...

Nice. Anonymous tu admire ko doh.. haHA..!

nemesis3891 said...

alah murt, dengki nape murt.. aku baru nak ade sorang.. ko da banyak aku tak penah kacau pun kan....