Pages

Feb 19, 2011

wajjahtu, wajjahna. wajhia. wajah. wajik. dan sebagainya.

salam.

  gila la malas nak update sekarang. maklumlah, otak tak sekentang ustaz2. huhu.
saya juga tidaklah serajin nenek doremon dalam menghapdet belog beliau. syabas syabas!!!

wajah. satu benda yang signifikan untuk seorang manusia. sekurang2nya untuk bangsa melayu dan arab.

aku cari gambar muka. sekali kuar gambar ni. cam menarik. haha.
korang pun try laa google 'muka'. nanti mesta ada gambo pakcik nih.. hehe

betapa signifikannya wajah kita, hingga digunakan dalam beberapa situasi. contoh ye,

"Mah, kau nampak ke si Meon tu datang tak majlis anak kite ni?"
"alah abang ni, mesti la die datang. menantu die kan?"
"Abang tak nampak pun muka dia?"

ha, nampak tak betapa muka memainkan perana penting dalam mewujudkan kita di sesuatu tempat??

"Muka sapa yang beriman sangat tu? rasa macam nak buat menantuuu je"
"tu anak shafie, abrar nama dia.."

nampak tak? muka tu menunjukkan kita mulia ke tak. hina ke tak.

"Ape hensem ngak anakmu ni, senah? baka baik ni..."

dan mungkin menjelaskan keturunan kite..huhu..

kalau orang arab lak, aku takde contoh. huhu.

wajah kita. kenapa dalam solat kita baca, "aku menghadapkan wajahku.." kenapa kenapa???

ok. tu masa kita solat. cuba kita patah balik beberapa jam sebelum solat. apa kita tengah buat? mungkin kita baru lepas minum air sirap kawan tanpa izin beliau. mungkin jugak baru lepas mengumpat, menipu dan yang sewaktu dengannya.

kita baru lepas ubat dosa. then, lepas tu, kita gi jumpa tuhan.
"wahai tuhan, aku hadapkan wajahku..."

oh, hinanya kita saat itu. menghadapkan wajah yang tercalar dengan malu dan dosa. menghadapakan muka kita setelah melakukan kesalahan.

macamana nak minta maaf kalau buat salah? mengaku la kan?

sebab tu lah wajib untuk kita solat. kita akui semua kesalahan kita, mintak ampun, janji taknak buat dah. sebab kita ni kan hamba yang hina, suka buat salah. maka, nak taknak, kita kenalah minta ampun selalu, banyak2..

biar nanti masa kat syurga, muka kita berseri2 dan orang pun cakap,

"Amboi muka dia.. signifikan sangat.. mesti dia baca blog abrar lalu dia bertaubat dan lalu dia solat dengan baik, dan menjaga hatinya."
"abrar mana?"
"masuk neraka, sebab angkuh ngat."
astaghfirullah... huhu..

tu je. bosan? lantak hangpa la..
http://www.emocutez.com

wassalam..=)

12 comments:

Harishah Halim said...

hahaha dialog semua sengal2..

takpe, byk dosa pun hadap je la Tuhan kita kan? kalau tak minta ampun dekat Allah, nak minta ampun kat sape lg? Dia je Maha Pengampun :)

Saya said...

teruskan perjuangan

peyuz said...

hahah. dosa ke doh kalau minum air kawan tanpa izin? aku selalu buat doh..

Muhammad Syahmi Sabidin said...

Suka part yang penghabisan tuh...

nemesis3891 said...

peyuz, lepas ni mintak laa izin..=)

dr isha, dialog tu memang selalu berlegar dalam pala hotak. hehe

aterification said...

aank cik shapie mmg hensem pon no wonder jadi mat maket kat mesir :D

alief_kaizer said...

boring2 pun komen anda dh msuk yg ketujuh do... nama abrar selalu popular... kt mne2.. hha

Norashikin Abdullah said...

baru taw doraemon ade nenek upenya..nenek doraemon ade blog upenya

nemesis3891 said...

blog nenek doremon bes.. hahaha...

nenek doremon ade kat zakzik je. tanta manade...hehe

alif, kalau tiada sokongan daripada kalian, blog ni da lama mampus.. ayat bajet kan? haha

edoraemon said...

hahaha.abrab! malu nenek nama nenek kuar kat sini. ngahahahahahahah

nemesis3891 said...

gelabah... n sejak bile nenek pandai komen belog? haha

edoraemon said...

nie nenek alaf baru. mcm mcm boleh buat.

*bakat terpendam nenek adalah komen blog*


--> sah nenek yang takda bakat.