Pages

Dec 1, 2010

untuk yang desperate sahaje...

salam satu agama.

jadi, hari ni hari yg kena tensen, sebab esok ade due test.
er, hari ni la kena tensen kan? yela, nak kena stadi malam ni, bukan malam esok.. isk3.. takpe, susah2 dahulu senang2 kemudian.. hehe.


baiklah. hari ni jom sambung topik cara komunikasi dengan pak arab yang lalu. apa pentignya borak dengan orang arab nih? banyak kepentingan die sebenarnye. arab ni kan gemar borak dengan kite. ade yang nak tipu, ade yg betul2 mesra. ade yang offer anak(ade ke?), ade yg offer lunch, macam2lah. sebenanye bes borak dengan diorang nih. mungkin ade segolongan daripada kite penah lalui kenangan masam dengan arab, apabila die borak sakan korang habuk haram pun tak paham. penah kan? kalau borak pun tak paham, susah la nak mintak turun harga ke, nak tanye2 ke, susah. semua jadik susah! ammu teksi pun suke tanye, mesia itulah, inilah, kalau malas nak layan, nak benarkan aje ape yg die cakap, kang die kutuk mesia kite lak tak paham. haih.

jadik jom kite muhasabah balik, penah tak kite buat yang berikut:

1. muka penuh keyakinan.

ni sangat2 penting, sebab muka yakin akan buat anda nampak paham setiap butir bicara yang beliau ungkapkan. kalau muka pun dah tak yakin, memang pak arab tu akan pikir camni, "ade can nak kelentong nih" tak pun, kalau baik sikit, "ni mesti freshie nih". haa..itu adelah sesuatu yang xbest sebenanye. hilangla macho en. nampak sangat tak terer bahase arab. tak bes tak bes. maka, muka tu penting. buat je macam paham, lalu gelak2 sikit, angguk2 sikit, sengeh2 sikit, ha, anda nampak sungguh yakin! senang kan?

2. penggunaan "eh?"

aku cukup tak gemor gune nih. gune la jugak kadang2, tapi tak selalu. sebab kalau guna selalu, nampak sangat kite tak tau bahase arab. itu adelah sangat tak bes. maka, jangan amalkan sangat eh eh dalam perbualan. bunik perbualan pun agak busuk kalau banyak eh eh.

3. ulang perkataan terakhir.

hah, poin ni anda akan guna kalau anda sangat terdesak! ada beberapa situasi yang anda boleh guna.

yang pertama, kalau die sedang borak n ceita samting, korang senanye malas nak layan, tapi korang dah terperangkap dengan die, selalulnye dalam teksi la. care nak layan diorang adelah, korang buat muke berminat, lalu tanye balik ape yang die sebut di hujung.
contohnye,"masjid tu masjid yang paling cantik kat sini."
korang pun jawab/layan dengan "cantik?"
die akan balas "aaa/ aiwah"

ha.. hebat kan tektik ni? hehe

yang kedua, die tanye korang samting, selalunye pasal mesia la. korang tak paham soalan tuh. dah la baru habis kelas anat, doktor ajar tak paham, tambah dengan tensne lagi, korang memang serabut dengan soalan tuh.
contoh,"malaysia cantik ke?"
korang jawab,"cantik?"
"aaa/aiwah"
korang pun layan je, dengan hati nurani yang yakin, bahawe ape yg korang cakap tu adelah bende yang positif," aiwah".

see? hebat nye! huhu. kalau die tanye betul ke tak, depend la jugak, nak jawab betul ke tak. senang jawab je "sah" habis die tak tanye dah. kalau tanye lagi, padan muke korang. haha

4. tangkap perkataan yang penting2.

ni la orang panggil isi penting. macam salin nota fisio, korang nak salin sume ke? tak kan? salin word yg wajib je kan? macam tu jugak borak nih. korang cube dengar bebetul ape yg die tgah cakap. paham idea, dan redi dengan jawapan.


kalau anda dengar, "anta...... bla3..... bla3.... gam'ah... la3.. kuliyyah...?"
maknenye die mungkin ty korang kuliah ape. jawab la tibb ke hape.

kalau, "anta... bla3.... bla3...... sakin..bla3....?"
mungkin die ty korang duk mane? jawab jela duk kat salam ke kat cairo ke...

tu contoh jela. korang kena rase sendiri baru bes. so, poin ni kalau nak gune, korang takleh datang mesir bodo2 jer. kena tau gak sikit2 perkatan2 arab yang basic. kalau tak paham sangat, bawak je member yang terer arab, senang. lain kali korang paham dah ape die cakap. huhu

5. tengok situasi

"anta maliyzi?" selalu dengar soalan ni? ha, kalau kat zaqaziq, jarang kot. diorang asyik ingat kite nih korean la, japanese la, indonesian la, mesia tak penahnye nak teke.

ikut situasi ni maksud aku macam ni. kalau die tnye koang soalan macam kat atas tu, korag yang kat zaqaziq mungkin akan jawab "ana maliyzi" dengan bangganye. kan kan? tapi jangan jawab camtu, lagi2 kalau kat cairo.sebab, die ingat orang mesia ni sume kaye2, so die suke la nak kelentong biar untung banyak. dan paling pantang lagi kalau mengaku korang budak kuliyyah tibb... tu mmg habis la korang kena tipu nanti. takde can nak dapat barang murah.

akhir sekali, ingat, care yang kat atas ni utk waktu2 kritikal je. hakikatnye kite kena gak belaja bahase arab nih, sebab kite duduk kat tempat diorang kan, kena la blaja bahase diorang. lagipun bahasa arab kan bahas quran. nanti kalau korang bca quran pun, paham la jugak sikit2. lagi2 khutbah tu. sampai bila nak melangut tak paham, betul tak?

oke. tu je. kalau ade lagi aku kongsi la lagi ye. korang pun kalau nak kongsi, komen la..hehe.

doakan test esok aku selamat dunia kahirat. wassalam

3 comments:

MUJA said...

syukran dan good luck :D

Fiq said...

ya abrar...
enta gamil?

aaa ahh aiwah!

wakakakkakaka

nemesis3891 said...

aku lempang kang fiqah ni... hahaha