Pages

Nov 30, 2010

lebih ammi daripada biasa!!!

salam satu agama.

setelah dua bulan saudare abrar berada di mesir, inginlah dia berkongsi sedikit sebanyak ilmu cara2 berbual dengan orang arab. ilmu ni memang susah nak jumpa, dan sangat2 berguna untuk saat2 emerjensi.

tapi tips2 ni adalah sangatlah berbahaya jika digunakan semasa guru bahasa arab anda berada di sekeliling anda. mungkin anda akan rasa seliparnya, sejurus sahaja menggunakan teknik2 yang berikut ini.

sebelum tu, haruslah anda semua tahu bahawa semua taktik ini direka oleh para pelajar tahun satu medik di zaqaziq, yang agak desperate kerana tak terer2 lagi bahasa arab.. huhu

sebelum kita belajar cara2 berdialog, mari kita belajar bahasa ammi dulu.

gam'ah. 
asal perkataan ni bukan jam'ah, tapi jaami'ah. ha bile arab pendekkan jadik la gam'ah. tapi wajib tau asal usul perkataan tuh. skali jumpe arab yg pakai fushah, malu jer...

yang kedua, aiwah.
eleh, manade arab pakai aiwah!!! kalo korang pakai aiwah, korang kantoi free2 laa korang budak baru datang.. ade harapan untuk di'kencing' lagi. hehe. jadi apakah inisiatif lain?? ceh...sonang jo!!!
instead of aiwah, korang cakap la, "aaa" jer. siries, bunyik macam org arab cakap.. haha.
ps, ni bukan ajaran sesat. ni ajaran budak tahun 5. so kalau teknik ni salah, salahkan die. haha
aiwah hanye digunekan utk penekanan jer.

"masyi." means, ok. x x.. org arab x sebut masyi, diorang sebut "mesy" jer..haha

kalau ayat "ade yg lain tak," korang akan gunakan "fih tani?" kan kan?
ha.. betullah tu. tapi kalau nak kate takde, macamane?
kalau die mintak "fakka" (duit baki).
senang je....

instead of "ma fisy," korang cakap "fisy" je diorang dah paham.. hahaha...

lagi,

dua? macmane? "itnein" kan? tak bes... tak bes...
gunelah "nein" haaa lagi ringklas dan nampak pro.. haha..

lagi, bende yg org selalu keliru, adelah ratus dan air.
ratus adelah "miyyah," dari perkataan "mi'ah"
air pulak,"maiyyah" dari perkataan "maa'".. jgn silap dah pasni, ok??




mungkin sesetengah perkara kat atas ni korang dah tau. tapi aku nak bgitau org yg tak taku je. sape rase die da tau, korang boleh la beransur dari blog aku nih.. tak bagi can aku nak poyo langsung. huh.

haha.. ok lah, tu je kot., neks taim aku ajor care berbual dengan arab lak. care tu mmg berkesan sampai arab tu mcm dah tak nak tanye soalan kat ko dah.. haha

ok. gunelah bahasa ammi ini untuk tak dikencing malah untuk mengencing arab2 itu.

4 comments:

MUJA said...

ajar lah care nak gaduh!

hilmi said...

abrar,,semalam aku perang mulut dgn org arab....cube la ko try skali...hahaha

nemesis3891 said...

oh...sabar murid2ku... akan datang dalam episod seterusnyer... hahaha.. hilmi, aku penah dah gaduh.. kalo aku tgah malas, aku bia je die. tapi kalo aku tgah garang, habis aku marah arab tuh.. hahaha...

mujaa, ape jadah nak ajar care gaduh?? x elok la wei... hahaha.. nanti2la.. lain kali ye..

melle. said...

kakak aku salu sebut MESY tu kat rumah