Pages

Jun 30, 2013

Tiga Puluh Jun

Salam. hai uols. sehat?

esok 30 Jun. konon-kononnya akan kecohlah besok sebab akan ada perhimpunan menentang Presiden Mursi.

kalau nak ikutkan, di Zagazig ni, dah dua tiga hari dah, malam-malam orang berkumpul berarak. kebetulan harit balik dari kaherah, peh, memang ramai la kat area muhafazah tu. boleh kata, kalau keluar malam-malam, agak bahaya la. ambulans dah berkumpul, polis berkumpul. budak-budak muda yang kononnya tak puas hati dengan Mursi pun berkumpul.

kelmarin kalau tak silap, kebetulan letrik takde. aku pun dengan mata mengantuk, terus tido kat ruang tamu depan beranda. redha je dengan nyamuk-nyamuk tu. lantak la. yang penting aku sejuk. dalam sejam lepas tu, letrik ada balik. tapi aku tido jelah. yang besnya masa tu orang berarak sampai ke depan rumah aku. huh. tempat tinggal kitorang ni memang hangat. tiap tahun makan tear gas. tapi tahun ni memang malang gila la. tengah tido pun kena tear gas. ei, menyakitkan hati benar.

aku yang hari-hari mengadap rusuhan kat depan rumah ni, ekspek esok boleh jadi teruk. tapi apakah akan berlarutan, jadik macam dulu, aku taktau. adakah boleh balik free lagi? haha. kalau boleh tak payahlah. tak sanggup nak bersardin atas Charlie dalam cuaca yang macam ni. nanti bukan mati kena peluru sesat, tapi mati sebab bau peluh orang sebelah. nais.

jadi, oleh kerana esok ni mungkin teruk, sukalah kiranya abang nak kongsikan sikit pengalaman dan tips abang untuk hadek-hadek tahun 1 dengan 2. korang takyah bajet hero sangatlah. korang datang mesir dah bergolak. korang hanya merasa 'rantai pergolakan'. kami ni ha, merasai permulaannya. cewah, macam perjuangan pulak main rantai-rantai ni.

okeh adik-adik abang, abang nasihatkan korang supaya,

1. tak payahlah mengada nak keluar rumah kalau takde pape nak buat. cas powerbank, cas phone, main la laptop tu. kalau taknak main, tido. kalau taknak tido, baca quran. lagi bagus. kalau baca quran dah, penat, tapi bosan lagi, baca buku lak. kalau takde buku, pinjam kat kelab membaca zagazig. ape susah. ke, ko termasuk golongan yang tak mengiktiraf? haha. kidding.

2. jangan bajet hero la nak keluar rumah untuk menengok aksi-aksi para demonstran. buang karan je. yang berdemo tu, bukan semuanya bijak pandai. yang diorang tau, diorang nak buat rusuhan. dalam ramai-ramai tu pun ada jugak kategori yang mencopet dan sebagainya. haritu je dah dengar kes markas IM dibakar, dan ada yang sampai mati. so, lepak jelah rumah. main la PES, DOTA. tak pun baca la quran. seminggu je lagi bai nak ramadhan.

aksi-aksi ni jangan ditiru. ni pun sebab kebetulan nak balik rumah terpaksa rempuh diorang. hehe


3. korang dah beli supply rumah banyak-banyak? bagus. dulu masa riot, rumah aku beli sampai 4 ekor ayam. bajet je nak makan. last-last membazir macam tu je. senanye takyah nak beli banyak sangat. kalau aku, atleast beli benda yang boleh bagi kita hidup paling lama, dua minggu. beli telur, beras, sudah. waktu riot nak makan spagetti carbonara bagai melampaulah kan.

walaupun sekarang takde catuan, dan harga barang masih sama, topup masih ada, ha, jangan terkejutlah kalau nanti tetiba riot ni melarat dan harga barang melonjak naik kaw-kaw. dulu pun macam tu jugak. bila dah melarat, kelam kabut pakat beli barang rumah. kelam kabut pergi supermarket bagai. dengan perintah berkurungnya. peh, agak scary la masa tu. kalau korang dah beli siap-siap, korang takyah kisah perintah berkurung tu. korang memang dah kurung diri korang pun.

4. always travel waktu pagi. and I mean, pagi buta. lepas subuh paling bagus. sebabnya rakyat Mesir ni suka tidur lepas subuh. sejujurnyalah, negara yang konon Islamik ni, majoriti mereka tak solat pun subuh. kalau solat pun, gajah. pukul 6 baru nak bangun solat. gile ape. pukul 6 tu orang dah amik wuduk nak solat dhuha.

ye, aku pun penah gak bangun lambat, terlajak. tapi diorang ni bukan terlajak. aku rasa golongan yang macam ni, kalau bangun awal, tu terbangun. pastu tido balik. haha.

so, my point is, travel waktu pagi memang selamat. macam zombieland pulak. travel siang selamat. cewah. masuk ke petang, malam, stay jela dalam rumah. diorang sekarang riot malam je. sebab siang panas sangat. haha. ingat kental sangatla jiwa diorang ni.

eh, cilake. bising betul. malam-malam gini apekejadah pasang lagu kuat-kuat. annoying betul.

ok sambung balik. memang nasib aku la duduk dalam bilik sebelah luar. memang cilake bisingnya. diam la anjing!

5. duit dah keluarkan belum? sekarang ni kalau ikutkan belum kritikal lagi. bank masih ada duit. jangan tunggu sampai melarat. sampai bank dah takde duit. korang nak travel bagai nanti camne? ihsan orang? lemak betul kau ni.

6. last but not least, berdoalah untuk kesejahteraan bumi anbiya' ni. sejujurnya, ada sebab kenapa mereka ni marah pada pemimpin mereka. jangan ingat semua yang tak suka Mursi adalah bodoh, terpedaya dengan propaganda. kita mata luar yang melihat, memangla kata macam tu. cuba tanya mereka sendiri, dari dua-dua belah pihak. berapa ramai yang dulunya menyokong Mursi kini tak bersetuju dengan Mursi.
and I'm not saying he's a bad person. He's really not. ah, whatever la. kalau aku kata aku tak suka Mursi, aku jadik sekular pulak. dapat pulak cop UMNO. so, baik aku stop.
ape pun, setuju dengan Mursi atau tidak, kita doakan jelah mereka ni selamat. kita pun. sebab semuanya muslim, buat apa nak gaduh-gaduh. asal tak lepak kedai syai macam dulu dah? kemon.

Ramadhan lagi seminggu. dah prepare ke?

pelik. esok riot. malam ni ko boleh je pasang lagu kuat-kuat sampai aku takleh tido. siap ada yang kawin lagi. unbelivibel.

sukati korangla masriy.

1 comment:

zayed said...

baik... semoga semua baik2 aje..