Pages

Mar 11, 2013

Ironi jalan berliku ini

salam alaik.

ah sekali sekala tukar trend. salam satu agama macam dah bosan pakai. huhu.


selalu kita dengar orang yang dalam tarbiyyah, menggunakan ayat-ayat macam ni,

"perjuangan memang berliku.biasalah kalau diuji"

"ana kadang-kadang tak faham macamana mereka tak masih tak faham. kita doa jelah supaya mereka dapat hidayah."

"hoi! kau ni apesal degil sangat! dah kali ke tiga belas aku tegur kan, kaki tu aurat! pakai la stokin! sorry la aku terpaksa marah, kalau cakap elok 12 kali korang tanak dengar. sabar ada batasnya."


ekceli agak kelakar bila aku fikir-fikir balik bermacam jenis ayat yang KITA (ya, aku, kau, diorang semua) pernah guna sepanjang kita 'berdakwah' ni.

ayat tu macam mengaku bahawa kita ni hamba Allah yang lemah, tapi kalau kita perhati betul-betul, secara subtlenya kita dah buat dakwah tu semuanya tentang diri kita.

bukan ke dakwah tu kita lakukan kerana itu tanggungjawab kita pada tuhan?

cuba fikirkan.

1. perjuangan memang berliku. biasalah kalau diuji.

pernah tak terfikir, sebenarnya perjuangan kita berliku - mungkin kita tegur orang, orang tak terima. mungkin kita nak tegur, tapi asyik ada je yang menghalang. mungkin kita cuba sedaya upaya nak bina biah solehah, tapi ada je orang yang tak senang dengan usaha kita, ataupun kita rasa buat benda betul dah, tapi ada je yang mengganggu - feel free nak pilih yang mana satu, kita meletakkan semuanya pada ORANG.

orang tu menghalang, orang tu taknak dengar kita tegur, orang tu tegur kasar sangat, orang tu taknak terima pandangan kita.

tetapi kita lupa ini adalah komunikasi dua pihak. ya, ORANG itu dan, anda sendiri!

buruk fi'ilnya kita dalam berdakwah, kita meletakkan segala kegagalan adalah kerana orang lain. pernah tak kita terfikir yang mungkin, masalah-masalah yang kita hadapi ni berpunca dari diri kita?
contoh mudah, selepas kita tegur seseorang, ada tak kita solat taubat supaya dosa kita diampuni, dan solat hajat supaya orang tu dapat hidayah?
contoh lagi satu, kita pungpang pasal ukhuwah, bersatu, tapi bila kita berselisih pendapat, sampai bertembung pun tak jawab salam dah!

sungguh ironi. dan aku dah rasa dua-dua contoh ni.

perjuangan berliku? Pfft. oh, please. usaha kita tara mana nak banding dengan nabi. orang tak dengar pendapat je pun, dah berliku. seriously.
entah-entah liku dalam perjuangan kita tu sebenarnya bukan dugaan dari Allah, tapi dari dosa dan khilaf kita sendiri. jadi, kita bukan perlu bersabar sebenarnya, lebih tepat lagi, kita harus menyesal dan bertaubat.

begitu jugak dengan amalan-amalan harian yang kadang kita tampak remeh, sedang hakikatnya, itulah asbab hidayat yang paling hampir. who knows?


2. we tend to share our opinion with someone we believe that they're gonna agree with us all the time.

eh betul kan grammar tu. huhu,

ini satu lagi perangai. aku pun sama jugak. kita pelik kenapa orang tu terlalu 'sekular', ataupun kenapa orang tu terlalu jumud berbanding kita dan geng kita. masakan tidak, cara pemikiran mereka dan geng kita berbeza benar.
yang kelakarnya, dua-dua pihak takut nak duduk dalam satu halaqah dan mencari persamaan atau sekurang-kurangnya jalan tengah yang sesuai untuk semua pihak.
bila mahu berkongsi idea, cepat-cepat lari cari kawan sendiri dan utarakan. kenapa? sebab kita tahu dia akan terima pandangan kita, dan tak rejek. dan sama-sama berfikir, kita nilah yang paling betul!

Astaghfirullah.  mudah sungguh kita prejudis dengan saudara seagama kita hanya kerana kita berbeza fikrah dan pandangan. tak pernah pulak kita cuba dan mendengar pandangan mereka. luls. pathetic kita ni. daie yang pathetic.

3. marah bila menegur.marah bila ditegur, itu salah, namun biasa terjadi. tapi yang jarang orang muhasabah adalah marah apabila menegur.


kita semua sedar, menegur perlu secara berhikmah. tetapi berhikmah tu terlalu subjektif. ada yang kata tegur kena elok-elok, perlahan, kalau boleh bisik. ada yang kata kalau dah tegur tiga kali, lemak la nak tegur elok-elok. ada yang kata tegur pakai tangan, makan penampor orang tu. ada yang kata dengan kuasa kita boleh tegakkan syariah.

tapi, lembut macamana pun kita tegur, berhikmah mana sekalipun, suatu hari pasti kita hilang sabar dan mulala rasa nak marah. dan rasa marah tu paling susah nak ditahan bila kita tahu, kita betul.
rasa macam jerit sampai terkeluar anak tekak kat muka orang tu, KAU SALAH!
kamon, dude.

sejak bila dakwah is about us? bukan ke kita dakwah kerana Allah? dah tu kenapa kita perlu marah kalau mereka tak dengar? bukan ke tu bermakna kita ada peluang untuk tegur lagi, lagi dan lagi. setiap kali kita tegur, bukan ke kita dapat pahala?

mungkin ada yang kata, kita marah sebab kita sayang dia (yang ditegur) kerana Allah. kita nak dia terima supaya dia tak dimurkai.
well, cuba fikir. kalau selama ni kita cakap baik-baik pun dia taknak dengar, how's that possible that dia akan dengar kita kalau kita tengking? ini sungguh menggeletek tulang marrow aku, seriusly.

nabi membawa dakwah dengan kasih sayang. nabi membawa akhlak yang baik dengan menjadi contoh.
jadi jom muhasabah macamana selama ni kita jadi daie, dan kita cuba sedaya upaya contohi nabi.
sekarang demam cinta nabi tumbuh bagai cendawan selepas hujan.
dan sunnah paling gempak dan stailo sekali adalah bila kita mewarisi perjuangan nabi, dengan mencontohi akhlak nabi.

wallahua'lam.

No comments: