Pages

Nov 12, 2011

first-timer.

salam satu agama.

dalam lama-lama aku jadik blogger, haram takda sapa penah tag aku. yelah, aku kan tak femes. kalau kena tag pun, bukan aku rajin. haha.

tapi utk menghargai pertama kali ditag ni, takpelah, den buat. meraikan jemputanlah konon.



tag dan soalan ni datang daripada seorang blogger yang berada tak jauh la dari mesir-urdun.
jemput2lah melawat blog denyutan fikrah ni ye.huhu.

bismillah.

ini rules and regulation.
Here's the rules :
1. You must post these rules.
2. Each person must post 11 things about themselves in their journal.
3. Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer.
4. You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
5. Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER
6. No tag back
7. No stuff in the tagging section about " YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS" YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WITH ALL HONESTY) have tagged 11 people

aku nak ikut peraturan? gi mam la.. haha.
anyway, ni soalan2 beliau kat aku.
1. perkara pertama yang korang buat selepas bangun tidur.

ceh. kalau aku jawab soalan ni kantoi la tak siqah. haha. biasanya cek hempon la. takut ada mesej2 penting ke. tapi replynya sejam dua kemudian. hehe.
well lepas ni kena usahakan baca doa dulu lepas bangun ni. -___-

2. pengalaman ngeri yang tak pernah korang lupa.

paling ngeri kalau diikutkan, adalah mimpi mati. bila tu ye. rasanya adalah dah sebulan kot. serius bangun2 tu tergamam kejap. masih rasa macam dah takda kat dunia ni. tapi bila tau tu hanya mimpi, lega!
kenapa perlu takut mati? sebenarnya aku sebelum ni fikir, "alah kalau mati setel semua, takyah fikir dah".
betul, tapi ruh kita masih akan runsing dengan banyak perkara yang tak setel di dunia. hutang, mintak maaf, mengorat, buat baik, semualah! dulu masa kat dunia tanak buat. dah mati tiba-tiba baru tau menyesal.
pastu bila satu hari mula dah nak berlalu, terasa sunyiii sangat. hari makin gelap, kita duduk sendirian, mengharapkan ada orang yang memahami nasib kita waktu itu. hakikatnya tiada. kita masih melihat mereka yang masih hidup, tapi mereka takkan nampak langsung kita. 
takda dah teman berbual.
takda dah teman tempat adu masalah.
takda dah orang nak melayan.
sunyi yang mencengkam tu adalah yang paling menakutkan.
mujur bangun tido lepas tu. bayang kalau sampai azab kubur. NAUZUBILLAAAAHHH..

itu mimpi. kalau realiti, eksiden tremko haritu cukup dah kot utk bagi aku trauma. huhu.

3. perkara yang korang nak buat sangat tapi tak tercapai.

ohoh. ni peliks. peliks.blogspot pun tak pelik camnih.
aku nak belajar musik. aku nak kamera deseler. nak laptop or komputer yg power gila. tapi takkan la dapat kan? duit pun tarak.
ala kulli hal, benda yang paling aku nak buat adalah buat filem.
pengalaman buat video kat sekolah dulu aku kira yang paling menarik, jerih, dan panjang pernah aku buat.
tapi above all, apapun kita nak buat, biarlah berpaksi dan memberi untung untuk agama.

4. dua prinsip semasa berjalan kaki

menarik soalan ni. sebab tu rasa nak jawab. hehe
aku biasanya nak cepat je. tak suka jalan lambat-lambat. tapi kalau tetiba tengah penat atau malas, aku la paling lambat kot. hehe.
lagi satu, jalan kaki jangan sampai dilanggar kereta. hehe. ammu2 nih bawak kereta cam harem. hati2 semua.

5. perkara paling lucu pernah dibuat oleh sahabat terapat den.

aku ni kira untunglah sebab banyak sahabat yg baik dan rapat dengan aku. dah tu semua otak masuk air pulak. memang kelaka sokmo la kan.
tapi cukuplah aku cerita pasal hanip. dia sorang je sanggup terima aku duduk sebelah dia masa aku baru masuk sepintar. sedih gila wei masa tu. dia ni kira macam antara orang berpengaruh la kat sekolah taim tu. bakal KU pulak tu.
tapi yang busuk hati tu, bila boring, main liquid paper aku, conteng meja aku. haramm betei. 
hahahaha. takpe hanip. den sayang ekau. pastu dah la kentut tak cover. haha. okay dah!

6. perkara paling pantang dalam hidup korang.

memburukkan orang lain. ha, aku pantang. once ada orang tu burukkan orang, memang aku burukkan diorang baliklah. sapa suruh mula dulu. huhu.
teringat dulu ada cikgu ni buruk-burukkan nama aku. sampai hati betul. tapi bila budak2 tanya aku, aku cerita la hal sebenar. masa tu, nama sapa buruk? aku ke dia? padan muka.
tapi perangai ni sebenarnya tak elok. eloknya biarkan jelah. jadi macam rasulullah.

tapi yang rasulullah pun pantang adalah, orang yang menghina Islam. lagi pantang kalau orang tu sendiri Islam. bawak kat aku. meh aku lempang.

7. lebih suka membaca atau menulis?
dulu suka membaca. lepas tu entah macam mana, minat tu memudar. lepas tu suka menulis. tapi tak pernah lagi la sampai novel. paling2 dahsyat pun cerpen jelah. setakat ni adalah kot dalam belas-belas cerpen. tah bila nak bukukan.
tapi sekarang semuanya dah malas. baca malas tulis malas. bizi sangat. huhu.

8. apa aku rasa kalau orang komen blog aku.

kalau komen tu make sense, aku rasa hargai gila. kalau orang tu aku tak kenal, aku cuba jugak nak ziarah blog dia. lagi bangga kalau orang yang komen tu, datang bila aku komen kat blog dia. pergh terharu habis.
kalau tetiba datang promote produk bagai, aku tak suka. menyemak je.

9. suka blogwalking atau baca post sendiri.

dua-dua suka.

10. sasaran pembaca.

orang yang nak bacalah. hehe.

11. kalau masa boleh berputar kembali, apa nak dibetulkan?

betulkan diri. teruk sangat aku sekarang ni. huhu.

ok tu je. semangat lak aku jawab panjang2. haha.

ok aku tanak tag sapa2. tapi sapa2 nak perasan silalah jawab soalan den ni.
pastu kalau rajin letak link kat komen ye.


1. blog peveret.
2.buku peveret.
3.penulis peveret.
4.lagu nasyid peveret.
5.berapa lama korang layan internet, berapa lama korang layan quran.
6. mana korang utamakan, syariat ke fesyen?
7. apa sesalan utama korang kalau korang mati?
8. benda yang korang paling suka.
9. paling tak suka.
10. pernah gaduh dengan parent?
11. rindu ke nabi? siyes? bukti?


ada berani nak jawab? muehehehe~

tu je. wassalam.


3 comments:

naDhi_islamiC said...

haha, hampes :P syukran! (tharu x ada org komen ni?)

nemesis3891 said...

uih terharunya!!

Anonymous said...

Nak komen juga..best nyer jadi stalker..haha,all the best abrar,aku yakin ko akan lebih berjaya satu hari nanti..jangan lupa aku taw!

-anonymous