Pages

Jul 25, 2011

apa datang selepas susah?

salam satu agama.

rasa bersalah sebenarnya.
mungkin ada dari pembaca blog ni yang berkobar2 nak datang sini ambil medik (korang datang bukan sebab nak baca sangat pun kan.. nak tau pasal mesir je.. hehe) tapi bila baca aku tulis buruk2 pasal mesir, terus down.

yup, mesir memang teruk.
and yeah, medik sangat susah.

kalau ada junior tanya aku, aku memang takkan galakkan diorang ambik medik.  jarang sebenarnya jumpa orang yang ambik medik galakkan. most of us tak galakkan. haha.
tapi andai kata dah minat, aku tak halanglah.
sebab bila minat, segala macam halangan yang datang pun, sepatutnya kita masih boleh senyum.

ye. medik sangat susah. tapi jujur kata, aku tak rasa menyesal ambik medik. best la jugak. hehe. cuma aku taklah galakkan sangat ambik kat middle east. banyak je lagi tempat lain. tapi kalau dah rezeki ke sini, tak apalah kan.

memang, kat sini sesak macam gila. panas melampau2. berdebu2.
tapi dalam situasi macam ni, bila Allah bagi nikmat, terasa sangat indahnya.
bayangkan panas2, dapat minum jus mangga sejuk? perghh nikmat. fresh lagi!
barang pun murah. kalau pandai buat bisnes, boleh untung banyak. hehe.
awek cun2. eh, tu bukan nikmat. tu ujian. haha.
erm, suasana. yes. orang selalu kata, mesir ni suasana islam dia bagus.
well, taklah bagus sangat. tapi, betul. mesir bukan sekadar 'tong sampah tandas di mana2', tapi juga tempat yang ada penghayatan dalam ibadahnya.
contoh, ini masih belum bulan ramadhan.
tapi kita dapat lihat penjaga kedai solat di dalam kedainya, menjaga hak-hak solat.
kita dapat lihat orang baca quran di mana jua mereka berada.
kita dapat dengar salam di mana2.
kita dapat dengar zikir2 meluncur keluar di mulut mereka.
Allahu rabbi kalau kita dapat ikut jejak langkah mereka yang ini.
lagi, kita dapat jalan2. berjalan ni sebenarnya digalakkan islam jugak. kita mengenal bangsa lain, adat lain, budaya lain, suasana lain.. untuk kita ambil iktibar. menarik woo. lagi2 kalau lepas exam. bertebaranlah budak2 mesir merayau. huhu.

 banyak bunga woo sekarang nih. cantik.

 nampak tak brader tu baca quran? Allah~

 pantai kat alex.


 member aku stadi pakai malindo lagi doh. haha. kenangan ni.

oh ye. mesir jugak banyak kucing yang comel gila.

kat mesir je berani makan kedai mahal2.


benar, mesir memang susah.
ejaan mesir dalam bahasa arab, mim-sin-ra.
mim-musibah.
sin-sabar.
ra-redha.


balik negara nanti, moga hati secekal besi, segagah mentari. kerana setiap yang susah, yang senang mengiringi.

cik zieda, kalau rajin tolonglah linkkan ke blog anda ye. pembaca ekau banyak datang blog ni baca artikel aku yang dulu pastu ada yang down. aku rasa bersalah. haha.


ni je hadiah ko nak bagi diorang, zieda? kamonlah. hahaha. =p


result nak kuar. saspen habis weh. menyesal banyak main. huhu.
Allahu Rabbi.
wassalam.

2 comments:

MiztER MURTphalanx! said...

:)

zida said...

Erk? Aku tak paham ko nak suruh aku buat apa. Linkkan?

Btw, aku mana ada duit banyak nak beli menatang mahal2. Okey pe aku bagi unta tu. Kat Malaysia mana nak jumpa. LOL

Ko kaya bolehlah. Siap makan restoran mewah lagi. sobsob

>.<