Pages

Jun 10, 2011

hidup sekali.

salam satu agama.

asal exam je, demam. pergh. cepat la habis exam~

kadang2 dalam hidup kita, kita tak sedar pun kita ni jerk. selfish.
macam tadi. oral biochemistry.
asal kawan tak dapat jawab, aku potong.
alasan, sebab aku kesian kat depa (nak tolonglah kononnya)
tapi bila fikir2 balik, niat aku hanya nak backup diri yang dah kantoi dapat soalan susah2 masa mula2. kira nak cover markah balik lah.

teruknya aku ni.astaghfirullah. terasa macam keji lak.

bila terfikir hal ni, hilang rasa suka tadi. rasa suka boleh jawab.
memanglah aku boleh jawab tadi, and sedikit sebanyak mungkin tolong diorang.
tapi dalam masa yang sama, aku buat diorang kelihatan macam taktau dan aku lagi tahu.
kalau itu efek markah diorang, cemana?

astahfirullah lagi. aku harap tak jadik macam tu.
maaf kalian.


belakangan ni, aku boleh kata blog aku dipenuhi onar.
isu politik (aku tak rasa politik tu kotor, cuma aku taknak politik mempengaruhi blog dan penulisan aku),
repekan yang tak menambah faedah kepada pembaca,
dan nasihat yang bisu. sebab aku tengok takda respon. aku harap orang still baca.

dalam aku seakan 'lalai' sekejap, aku berlayar. tengok blog2 orang. masyaAllah bagus2 semuanya.
aku jadi malu sendiri.
kenapa aku tak dikurniakan ilham untuk mengarang macam tu?
semua kerana aku sendiri. kerana ilmu itu cahaya dari Allah. buat apa Allah nak campak cahaya ke dalam hati yang kelam?
bukannya akan terang, malah sifatnya macam lubang hitam yang menyedut semuanya,termasuk cahaya.

ya Allah, kurniakan aku hidayah.

so folks, andai kalian tak jumpa faedah di blog ni,
meh sini nak cadang blog yang sangat best kebabom.

kalau kalian orangnya pencari kebenaran, mencari hidayah, peringatan,
selain blog ustaz hasrizal,
ada beberapa alternatif lain yang tak kurang hebatnya.
1. blog bayyinat. bole klik di sini.
2. blog kawan dia (huhu). bole klik kat sini.
3. FikrahIslam. banyak tulisan2 orang muda. sebahagian besarnya menarik untuk dibaca. klik sini.
4. blog menantu ustaz tolhah (huhu). klik sini.
5. blog paradigma mukmin. di sini.
6. fikrah halaqah di sini.

banyak lagi sebenarnya. blog muadz, blog syed isra, dan macam2 lagi. hangpa carik sendiri la ye.

andai kalian sedang bosan, tak tahu nak baca apa. dan anda suka bahasa yang lemak2 manis.
kalian patut ke sini.

1.Afiqah. major in art, minor in medic. hehe. boleh kata 'anak murid' Fynn jamal. tak kenal Fynn Jamal? Google jelah. klik sini. juga penulis di pseudosains, sarkasis, dan kontrol histeria. kalau tak silaplah. huhu.
2. jambangan kambing. aku tak paham kenapa nama dia macam tu. bahasa sikit rock tapi aku rasa tertarik nak baca. blog amot kat sini.
3. tepian muara. student jordan. bahasa indah niah. tak perlu jauh2 ke jordan. hanya klik di sini.
4. si pengejar pelangi. seronok aku baca blog dia. bahasa pun kemas. di sini. rupanya adik member aku. pergh tak sangka. respek ah.

itu dulu kot.

kalau aku rasa nak gembira, ceria, ni antara dua blog yang aku baca,
1. zaid, di sini. kalau baca blog dia, jangan terpedaya. BM dia sangat superb.
2. peyuz. kalau aku baca, mesti aku gelak. dengan monyet2 lagi. haha. kat sini.
3.ofkoslah nenek. dah macam stalker aku rasa. sume nak komen. haha. di sini.

dan banyaak lagi sebenarnya. nanti aku update blog yang aku follow, bolehlah tengok2.
aku letak yang selalu update je. yang lain2 tu, sapa suruh tak rajin update. huhu.

hidup cuma sekali. jadilah apa kalian nak jadi, asalkan membawa manfaat.
samalah jugak macam blog.
seeloknya kita manfaatkan peluang yang ada.

 muslim kamil. bukan baik dalam solat semata.

lagi2 yang ada banyak follower. semalam aku baca satu blog ni. komen2 dari blog lain kata blog ni bagus etc etc. tapi bila aku baca, manade. biasa je.
aku taknak jadik macam tu.
jadi, again,
kalau blog ni bosan dan tak bawak faedah,
apa lagi, berjuta lagi blog lain untuk dibaca. jangan hanya berhenti di sini. huhu.

hari ini hari ulang tahun kelahiran 'mentor' saya ke 23. Kak Munirah. sanah helwa. oh ye, blog beliau di sini.

tu jelah. esok nak kena menaip kat fikrahislam. badan panas, idea cair. taktau nak tulis apa dah. huhu.
ok tu je.
wassalam.

7 comments:

orang yg kalau hg nampak online kat ym mesti hg tau belog hg kena serang said...

aku manaaaa??? belog aku bermanafaat gila kot! hahahahha.

zayed said...

hhah aku x pernah miss bace blog ko..cume jarang komen jee.. x tau nak komen ape... hehehe ( adakah ni dikira sebagai komen?)

Nazihah@Jiha said...

Mana2 blog ada cara mereka tersendiri..yg baik jdkan tauladan yg buruk kita jdkn sempadan..:) yg penting niat nak b'blog tu mesti yg benar punya :)

nemesis3891 said...

yg penting, biar pembaca dapat manfaat walaupun sikit.

zaid, kau tak perlu komen pun. aku tau kau setia. hahaha.

naqi, kalau aku letak blog ko, free2 aku dapat maki kang. hahaha

p.e.y.u.z. said...

woi abrar aku pun tak penah miss baca blog kau doh. saje nak ikut zaid. tapi tau tak kenapa aku jarang komen?

sebab kau pakai ayat superb yang aku susah nak balas balik. ayat super, komen kena super. patu kau cakap psl bio, aku pun tak reti komen sebab aku tak reti bio.

kau ni pehal rajin sangat blogwlking. pegi ah blaja do.haha

nemesis3891 said...

aku pegi blogwalking tanpa perlu tinggal jejak gak kekadang.. haha..

yelaa peyuz. walaupun aku pun suka duit, tapi aku tak komen pun kat blog ko.. hehe..(kalau tak faham, sila rujuk blog peyuz.)

aku blaja la peyuz.. cuma mungkin kurang.. hehe

edoraemon said...

ko abrar. suka buat nenek terharu.

hahaha
:D