Pages

Apr 7, 2011

tazkirah physiology.

salam satu agama.
tadi pagi, kami ada kelas physiology.

kata lecturer,
"orthostatic hypotension doesn't occur during swimming."
senang ceritanya beginilah. Venous Pressure kat semua tempat berbeza. di kaki lebih tinggi, contohnya. ketika kita berdiri atau baring, satu area kat bawah diaphragm, pressure tetap constant, baring atau berdiri.
tapi, benda ni tak terjadi kalau kita tengah berenang. bergolek2 gimana pun, tetap constant, tapi bukan dekat bawah diaphragm, tapi dekat jantung. maknanya, kita selamat la kalau berenang. atrial pressure tetap constant. er, entah betul ke tak aku cakap ni. tapi yang pastinya, fenomena ni takda taim kita berenang. so, kita bolehlah berenang tanpa kegusaran...

Zakhir kata,
"cantik kan Allah susun. kalo tak dop buleh berenang la kite."
yay saya boleh swim sesuki hati sebab sistem dalam badan saya telah disusun dgn sgt stail oleh tuhan~


yep. Allah kan sebaik2 perancang. darah yang efek dengan graviti pun ada cara untuk diatasi. alah, sumelah! terpulang pada kita je nak percaya tanak.


ini topik lain.

gempa bumi kat jepun. mesir pun ada jugak sikit. AJAIB bhai. mesir boleh gempa beb. tapi kejap jela. ada la dalam 20 saat kot.
and hari tu, mesir hujan kaw2 punya. sampai putus letrik. siap guruh2. memang pelik. tapi best la kalau nak tidor kan.

bencana alam makin banyak sehari ke sehari. kiamat dah dekat. (exam aku pun.tapi masih boleh update blog. hebat kan?)
kebanjiran teknologi maklumat takda kaitan.


jadi, nak ajak semua berfikirlah kejap, boleh?
macamana masyarakat di Malaysia? soleh sangatkah sampai tak terkena bala? baru banjir tau. kalau nak ikutkan tahap keterukan rakyat malaysia, mau tenggelam jugaklah tanah tercinta tu.
jadi sebelum terjadi apa2, sedar ke kita tanggungjawab kita?
apa kayu ukur kita, kata rakyat mesia tu baik ke tak?
kalau tak baik, apa usaha kita nak baiki mereka?
duduk diam baca blog? lawak!

sume dah besor. sesamalah kita fikir, apa nak buat. kita jugak kena fikir kenapa aku masih tenang update blog walaupun exam dah dekat. hm.. keajaiban dunia sungguh.

doakan saya dan kengkawan di sini berjaya.
 ramai kan peminat saya. hakhak. (gedik)
Wallahua'lam.

4 comments:

MUJA said...

paragraph last gedik benor . hahahaa

Norashikin Abdullah said...

norashikin x pndai brenang..waaaa

Fiq Vertigo said...

abrar! oletak butang like please.. :)

nemesis3891 said...

dulu dah letak.. nanti aku letak la balik. huhu.

yay aku gedik. huha. bukan selalu.

senang je berenang ni ekin. pakai la pelampung cam baby uh..