Pages

Oct 5, 2010

enta minein???

salam... aiwah!!
ana (student mesir la katekan, gunela ana..hehe) rase nak menaip sikitlah. ceritalah apa yang nak cerita. sume kengkawan dah pakat cerita pengalaman diorang. ana sebagai blogger yang x feymes2, nak mencapub gak.. hehe.. xlah. niat nak berkongsi.

mesir. siapa sangka kami dah jejak kaki kat sini akhirnya. orientasi AQM seminggu kat ILIM rasenye bagi kami persediaan mental yang cukup kuat. (mindset sume dari KLIA asyik, "mesir teruk mesit\r teruk mesir teruk" hahaha)
dan betullah. memang mesir buruk.
kalau ana kita mencari kesenangan, baik gi belaja indon la wei..huhu..
satu2nye bas yang ana dah naik kay mesir ni, ialah bas kat eport. mungkin tu bas yang paling selesa kat mesir kot.huhu.
cuaca panas gila la tak tau lagu mana nak habaq. tapi bile pikey2 balik, panas lagi mesia sebenanye. pergh...


pandangan memang lain. mata boleh kena kalcer shock. minda boleh kena kejtuan budaya. (mungkin anda akan terpikir "eh banyaknya forener kat sini" padahal korang la forener!!!)

dugaan pertama.
sesampenye kami kat eport, kami pon carik tempat nak solat. tanye sane sinun, meraban2 arahnye. kejap kanan, kejap kiri. keling betul rakyat mesir ni. kalah keling kat mesia.tapi kitorang dah tak heran. dah agak dah orang mesir ni memang keling.

nak cerita semua memang korang x bacalah. gosok gigi masih pakai safi, minum pagi masih lipton mesia, syempu rambut masih gune clear, nasik masih beras filipina, so, boleh hidup duduk kat mesir ni.

ana budak medic zaqaziq. satu muhafazah (macam ibu negeri la) bagi kawasan syarqiyah.
area ni feymes dengan kawasan pertanian (yg banyak budak melayu lepak kat area kampung), kuda (baka kuda terbaek kat mesir), keturunan nabi yusuf dan zulaikha (aku tak tau betul ke idak tapi kalo yang cun tu boleh meleleh gak la... tapi kalo x cun, tetap tak cun..hehe), dan KRIB!!! ya.... satu nama yang sangat sinonim bagi rakyat zaqaziq. sedapnye, toksah citer. meh sini makan sendiri!

alamak kepala hotak blank tatau nak citer pasal hape!!

FAQ: apakah yang biasa kelihatan di mesir / pandangan yang biasa dilihat di sini???
jawapan: suasana umpama deepavali. pempuan2 kat sini pakai baju macam2 kaler. da la terang2. elok2 cantik pakai baju pelik2 sakit mate menengoknye. haduih. kensel plen nak bawak balik bini arab. hehe.
kedua, kerete yang calor balor. kate la kerete ape pong. lancer, waja, wira, BMW, kalo x calar, bukan mesir la namenye. kalo kat mesia, nak bawak kereta kena ada road tax, kalo kat mesir wajib ada calar. gitulah umpamenye.
kat sini, kalo terpegang tangan laki pempuan tadehal pon. ana pun pelik mengapa begini. tadi baru je kena dengan aweks maktabah (kedai buku) dekat dgn u. die cuit2nye tangan hambe. dah la cun. alahai........

selekeh. fuh. terlau abstrak dan umum perkataan ini untuk mendikreaib sesuatu kan. tapi, itulah mesir. kedai makan, hospital, kedai buku, kedai krib, jalan, sumenye selekh. bersepah. haram jadah.


lagi, sebagai seorang pelajar dari mesia, anda perlulah biasakan diri dengan bveberapa perkara.
antaranya:
bau hapak orang arab. dah la bulu banyok..eeee....
minum asir. pergh...sodap gila la wei!!
sarapan banyok2. kat u macam xde mase rehat lak nak leak2 nak makan.
ejekan2 kekanak arab. contohnye (yang aku dan rakan2 penah kene,)
ni hau ma (die ingat aku cine)
tanda hormat ala2 hindu gitu,
hungga bungga,
buya2,
kerana mereka ingat kita berasal dari hutan. yelah..truly asia kan.. banyak hutan..hehe
dan..kena kencing. atau bahase moleknye kena tipu. mereka sungguh berbakat dalam bidang ni. pemandu teksi, penarik beca, pakcik masjid, peniaga ikan, semuanya terer kelentong. tapi xpe, korang maki je die pakai bm. die bukan paham pon.


jadi tu jelah. penat dah menaip. pasni nak sambung stadi balik... aaa... terlupe nak bagitau, berlatih2 la membiasakan diri dengan english slang2 arab. pergh.kelam kabut nak paham amenda die cakap. p jadik b. kelako lak.
u dah la selekeh. bedebu. name pun mesir kan.hehe. tu jelah. nak stadi histology. lecturer tadi tu... cakap english slang die. huhu.

wassalam..=)

5 comments:

harishah halim said...

perlukah sy bersyukur sbb x dpt blaja kat mesir lps baca entry kamu ni? hahaha.. ni hau ma..

Nurul Atiqah said...

HAHHHA.Papepon,good luck la kat sana~

nemesis3891 said...

wo hau.. Haha.. Mane2 tmpat blaja pn ad cbran tesendiri.. Ni la cbran kt msir..

Norashikin Abdullah said...

abrar terlupe nk bgtaw pasal jalan raya mesir..huhu hon sne sini

nemesis3891 said...

ala.... kat indon pun lebih kurang.. bezanye, kalo kawin kat sini pun nak main hon2...huhu