Pages

Sep 28, 2014

Rebiu buku: Negeri Para Bedebah

Assalamualaikum uols.

Huh. dah dua minggu habis baca buku ni, baru nak tulis rebiu penuh. apakan daya, aku tengah buat attachment sekarang. memang bizi gila hari-hari. so, rebiu ni mungkin tak berapa nak lengkap sangatlah. aku pun bukan ingat sangat, sebab lepas habis baca buku tu, aku dah habis baca dua buku lagi. lama sangat dah wei. haha.

Negeri Para Bedebah

Tere Liye. nama seorang novelis yang aku tak biasa dengar. almaklumlah, penulis adalah orang seberang (Indonesia). Sebelum ni, aku pernah baca tulisan-tulisan habiburrahman el-shirazy dan buku bertajuk labirin kematian kalau kat mesia namanya lorong kematian) sahaja.

dan buku ini buat aku jatuh cinta dengan penulisannya.
Sejujurnya, aku tak tahu gaya penulisan beliau boleh dikira berunsur sastera atau tidak. tapi tidaklah terlalu pasar. yang itu aku agak pasti, sebab aku boleh baca dan memahami apa yang ingin disampaikan, walaupun kadang-kadang ada juga beberapa perkataan bahasa indonesia yang aku tak faham.

macam rekayasa. hehe.

Gaya penulisannya yang tidak terlalu berat dan straight to the point, membuatkan pembaca mudah untuk memahami apa yang ingin disampaikan oleh penulis. kecuali apabila watak Thomas bermonolog atau bercerita tentang ekonomi, ha, masa tu kena struggle sikit. tak faham bukan sebab indonesia, tapi kerana jargon-jargon ekonomi yang dilontarkan secara selamba, menampakkan bahawa watak utama benar-benar pakar ekonomi.


dari sudut penceritaan pula, Tere Liye layaklah dipuji hingga ke langit. cerita tentang seorang pakar penasihat ekonomi yang cuba memanipulasi orang-orang yang mengawal ekonomi Indonesia demi menyelamatkan keluarganya, sekaligus membalas dendam kesumat yang telah lama beliau pendam. pergerakan cerita yang tampak tergesa-gesa membantu pembaca turut merasakan debaran yang dilalui oleh watak utama. buku yang agak tebal ini sebenarnya hanya menceritakan tentang peristiwa-peristiwa sekitar tiga, empat hari (dan flashback, ofkos). jalan cerita disusun dengan cantik dan menarik. membuatkan aku nak mengumpul semua tulisan beliau. yeahh dah ada penulis kegemaran dari indonesia!

*Oki Setiana Dewi bukan penulis kegemaran aku. dia bini orang. ah, masih sedih.


Kesimpulannya, bagi mereka yang tiada masalah dalam memahami bahasa indonesia (bukan bahasa jawa, harap maklum), maka mungkin anda boleh mula membaca karya-karya Tere Liye.memang lepas ni aku rajin kirim kat alip lah. haha.


Itu jelah. Esok, lusa, tulat, tulip, aku tulis pasal seyogia pulak.

wassalam.

Ok itu jelah.

No comments: