Pages

Jan 1, 2013

Yang Paling Lama

Salam satu agama.


tidur paling lama adalah malam ni.
berak yang paling lama adalah berak sejam lepas ni.

...

orang-orang yang selalu baca blog ni pastinya paham aku ni jenis suka tulis tajuk yang tak catchy langsung, pastu pelik dan sungguh takda irama yang menyebabkan orang rasa nak keliks dan baca.

entahlah. dah trend kan. tradisi kan kena dipelihara. ekeke.

Tahun 2012

Tahun ini saya belajar sungguh banyak benda. dan bukan ke belajar tu benda yang paling bes sebenarnya?
tahun ni jugak macam biasa, diri sendiri akan di 'push' sampai exhausted. Ha dan nak senaraikan jugaklah apa hasil-hasilnya kan. hehe.

1. Kopi-Ah.

 aku tak pasti bilalah agaknya aku akan dapat royalti. haha.

Seriously, sampai sekarang aku masih tak faham macamana Lejen Press sanggup terima manuskrip aku, yang sungguh berbeza genrenya berbanding dengan buku-buku mereka yang lain.
aku sendiri baca pun malu. even mak aku baca pun tak komen pape. mak aku ni pembaca novel yang tegar, jadi komen beliau biasanya bernas dan tepat. tapi dia tak komen langung pasal buku aku. baguslah, aku takut jugak sebenarnya, almaklumlah, amatur. hehe.

dan masuk tahun 2013 nanti, insyaAllah akan ada cetakan kedua, dengan wajah baru katanya. mungkin la.

tak sangka, ada jugak orang beli rupanya. huhu.

so den nak ucap ribuan terima kasih buat yang sudi membeli juga membaca, menghargai malah memberi sokongan atas karya picisan ni. siries terharu.


2. Ukhuwah Tak Hangus.



Bosan ah. tak habis-habis dibanggakan pasal UTH tu.
tak. aku bukan berniat nak bangga. video tu bukan bes mana pun. gambar pun biasa-biasa je. takdela fokus bagai kan. nak lawan Tomato, contohnya, memang langit dengan bumi. kitorang umpama taik hidung je. huh.
tapi ini adalah pertama kali sebenarnya aku buat super short movie macam tu. kalau sebelum-sebelum ni, kat sekolah, adalah jugak, tapi itu pun untuk batch aku je. tak universal mesejnya.
pengalaman ni buat aku rasa nak buat lagi dan lagi. and I'm looking for my perfect team, yang ada taste yang sama, pandangan yang sama, dan komitmen yang sama. Zaujah? eh, bukan.

untuk 2013, nantikan sambungan kedua ye. hehe. bajet. harap-harapnya siaplah~



3. Siswa AQ

ini adalah satu pengalaman yang banyak membuka minda aku sebenarnya. pertama, memegang satu amanah yang sebenarnya pundak aku tak mampu nak bawak, tapi dibantu oleh kengkawan yang lain supaya aku dapat pikul hingga ke akhir.
aku rasa akulah exco dakwah yang paling tak sikoh, paling merepek, dan paling bangsa. erk.
aku tak tahulah berapa ramai yang dah pandang slek kat aku. haha. tapi aku tak kisah!

bekerja dalam satu-satu organisasi, mesra bagai keluarga, di luar alam persekolahan, pengalamannya lain. perit pedih tanggung sama-sama. suka duka sama-sama kongsi. serius macam keluarga. bila ada masa free, qiam sama-sama. erm, mungkin kadang-kadang jadik 'subuh perdana' sama-sama. hehe.

dan under siswa aq ni jugak kami ke Sinai. walaupun tak semua dapat join, tapi majoriti daripada kami sama-sama enjoy pergi sana. penat, ya, penat. tapi pengalaman tu, pergh cakap kau.
balik tu masing-masing trauma masuk dapur seminggu. literally.

dan dalam masa ni jugak aku belajar banyak benda dalam kepimpinan. jadik ajk tu, ajk ni, pastu memang haram laa tak belajar. tapi kelas aku jagalah. haha. entah macamana boleh lepas exam haritu, aku pun taktau.

4. Krisis Exam

bila bajet bizi dengan persatuan sampai belajar pun terabai, ha maka kesannya, dur thanilah.
walaupun hampir semua paper aku menangis, terutama biochemistry dengan physiology yang haram susahnya, tapi yang kantoi psychology. tu siap pegi tusyen tu! halaaaah.
tapi nak buat macamana. rezeki kan. redha jelah. kawan-kawan lain lagi kesian.
maka aku pun pasrahlah beli tiket bertarikh LEPAS dur thani. dah la tu paper last. siot sungguh.
benarlah penantian itu satu penyeksaan. tambah pulak penantian taim seif. sauna dah bilik aku tu. cuma yang pelik, tak jugak kurus-kurus. humph.
sekali tetiba HOD recheck semua orang punya paper! huk aloh. lulus. siap naikkan markah total jadik JJ lagi. what? what is dis? lucid dream?

alhamdulillah. walaupun panas sebab tiket dah terbeli kelaut jauhnya, tapi alhamdulillah. ada la pengalaman raya sini, which was sangat bosan. ada pengalaman buat sate. ha, walaupun tak power sangat, tapi bolehlaa. hehe.
dan yang paling kena bersyukur, aku tak payah dur thani. alhamdulillah.

pastu bengkel penulisan, nasyid, ma'rad, blablabla. banyak bebeno.

dah laa. malas la nak sambung. entri ni bosan sangat dah ni. oke, kita tukar topik pulak.

nak melangkah ke 2013, sikit lagi ni.
molek sungguh kita muhasabah balik setahun kebangangan kita, eh kasar sungguh bunyinya. tukar, tukar.
kita muhasabah semula segala kekhilafan kita, kita satu persatu, dan istighfar untuk setiap satu.
setiap dari kita tidak akan terlepas dari satu kesalahan. jangan akhiri tahun ini tanpa satu penutup yang baik. tutup dengan istighfar, cantik jugak bunyinya tu.

nak berenang ke 2013, ni, gerun. kita ni dah perbaiki diri sampai mana? ke, selama 2012 ni, kita makin jahanam je? tengok kawan-kawan ramai yang dah mula matang, berfikir jauh, perbualan-perbualan dibincang seputar isu semasa, ilmu, jemaah, ummah, dan kahwin. ya, kawin. masing-masing dah mula memikirkan pasal kawin, dan ada jugak yang dah mencarik-carik.
wui, gerun weh. lek luuu.
tapi betul, membezakan perbualan kami waktu pasca spm, dengan sekarang, jauh yang amat. dulu bincang benda yang sungguh tak membawa manfaat. eee geli aku. sekarang alhamdulillah, tutur kata sentiasa dijaga (diorangla, aku macam ni jugak), dan berfikir soal yang serius.
mantap! moga thabat beginilah.

so, apa azam tahun baru kita ni?
den dah ada. ehem. ehem. baca ye.

-cuba merealisasikan sifar mencarut pada tahun 2014. kiranya 2013 bina base dulu. hehe.
-selesaikan semuaa kerja yang tertangguh. banyak weh. tanak cakap. malu.
-baca buku sekurang-kurangnya 20. tolonglah. 20 je. tolonglaaa cukup.
-tulis manuskrip lengkap sekurang-kurangnya 2. InsyaAllah. dengan UTH, ofkosss.
-lebih kerap mengingati Allah, juga rasul-Nya. tidak lupa ibu bapa di sanaaaaa (mesia).
-arab mantap macam faiz azlan. eh.

tahun depan jugak dah makin jauh dengan nombor 20. demmit. tuanya diri ini.
but wait. fayyad 26. sheet of paper. tua gila. tapi muka macam baru spm.

dahla. lupa sebenarnya tujuan asal aku bukak blogger harini. tetiba terkarang pasal 2012. ahah.
hoke hoke.
kita tinggalkan 2012 dengan senyuman rindu, kerana dia berlalu tiada kan kembali lagi. 2013 nantikan datang membawa sejuta peluang yang baru. hargai semuanya, bagai setiap hari adalah hari terakhir kita di dunia.

wallahua'lam.


poster sudah ohsem. jadi kami sungguh legit. program pasti juga osem, insyaAllah.
pakat mai siniii. Zaagazig menantiii~


3 comments:

alief_kaizer said...

tu dia, serius orang yang tak memahami siapa abrar je bosan hha


welcome year 2013, moga terus jd osem di jalan yang sumpah panjang dan osem ini ^ ^

doakan kita~~

fikrahuddin said...

haha syukran alif.
moga thabat. tapi aku baru masuk tahun baru dah serabut kepala T_____T

Shaqir Ir Manz said...

eh ada blog rupanya... huhuhu... salam ukhwah ^_^