Pages

Nov 27, 2012

kuak rentang dalam dosa

salam satu agama.

hurm terfikir la jugak. aku bagi salam awal-awal pos ni senanye ada ke yang baca eh? ke korang skip je teruih ke bawah? ke korang tekan 'pangkah' teruih?
lantaks le.

gengster tapi comel.

sebelum ni aku tak faham kenapa orang tak galakkan bersendiri kalau ada masalah. harini aku ke kelas dengan jiwa yang sangat taknak belajar, dengan kudrat yang lembik, dengan mata yang culas, dengan telinga yang tuli, dengan jiwa yang gundah gulana. aiceh.

sungguh-sungguh rasa takda mood nak pegi kuliah, belajar, bergaul. rasa macam nak je lepak rumah sampai la dah rasa tak serabut. tapi hakikatnya, boleh ke hilang serabut macam tu? entah.

tapi tak sangka aku balik dari kelas harini dengan hati yang lebih tenang. dem, betul bai. kawan pengubat jiwa dow, ahaha. rupanya ada betulnya pesanan tu. kalau aku lepak sendiri seminggu pun, entah-entah makin stress and jadik gilos. bila lepak dengan member, jadik giler jugak, cuma lebih selamat untuk diri sendiri dan masyarakat setempat. huhu.




masalah hati




belakangan ni hati selalu rasa tak sedap, tak tenang. gelisah, malas, semualah! penyakit hati kaw-kaw punya.dan hampir setiap hari jugak aku akan berserabut pasal benda ni.
"kenapalah aku serabut? kenapalah aku kena pegi kelas? mana semangat aku nak study ni?"

masa tu baru aku sedar, hati aku ni dah terlalu jauh dengan tuhan agaknya.

penawar hati,
ingatkan Allah, bacalah al-quran, ingatkan mati~


ubat hati ada lima;
yang pertama, baca quran dan maknanya.
yang kedua, solat malam.
yang ketiga, berkumpul dengan orang soleh.
yang keempat, perbanyakkan puasa.
yang kelima, zikir malam.

selalu je buat nyanyi, tapi tak pernah pulak dihayati. bila tengok balik lirik dua-dua ni, ya Allah jauhnya aku. kotornya hati aku. padan muka, kan dah gelisah.

mungkin waktu kita gelisah, kita tengok movie.
tapi itu tidak selesai. lambat laun hati akan kembali gelisah.

mungkin waktu kita resah, kita main game, atau online.
tapi itu bukan solusi, lambat laun ia kembali.

mungkin waktu kita gundah, kita bergaul dengan kawan-kawan.
tapi itu bukan penyudah, kelak nanti kembali parah.

ya, lepak dengan kawan sehari boleh lega. tapi sampai bila?
manusia harus kembali pada tuhan. harus. kalau mahukan hati yang tenang. berapa banyak puasa sunat kita? berapa banyak quran dah kita baca? berapa banyak solat malam yang dah kita dirikan?

kemudian nak claim hadiah berharga, ketenangan hati?

ubat hati itu ada lima,
salah satunya siapa dapat menjalani,
moga-moga Allah Taala mencukupi.

sampai bila nak kuak rentang dalam dosa?
sampai bila?
jom la sama-sama amalkan ubat hati tu dow. barula jiwa tak gelisah.



***

Jumaat lepas, den dijemput oleh Organisasi Perubatan Universiti Kaherah (U. Cairo) untuk isi satu slot dalam bengkel penulisan mereka.
Alhamdulillah atas peluang yang kalian berikan. Audiens yang ada respon, yang lelaki kurang respon takpalah, hangpa pun bertujuh ja. haha.
kepada yang bagi tajuk entri pelik-pelik tu, saya tunggu je tau. kadang-kadang tu gugel la jugak,

'sahaja aku berpuasa McD'
atau,
'Musyrif Haram'

tapi belum ketemu sesiapa yang tulis tajuk macam tu. tulis laa tulis laa. hehe.

tarik nafaaasss!

aku ni dimintak cerita pasal blog. tengokla blog aku ni. sedih. ada hati nak bagi talk pasal blog? harhar.
dan terima kasih jugak kepada mereka-mereka yang sudi buku pertama saya. entah akan ada buku kedua tidak, tak tahulah. hehe.doakanlah supaya ada ye.

dan kepada peserta-peserta bengkel penulisan, kot-kotlah ada yang terjumpa, terstalk malah terbuka secara tidak sengaja blog ini, ni nak bagitau,
saya sebelum ni ada jugak terniat nak buat satu projek blog, ala-ala IluvIslam. blog FikrahIslam sebelum ni pun mati macam tu je. ingat nak buat semula blog macam tu tapi kalini dengan penulis yang lebih komitedlah.
kot-kotlah ada yang berkenan, jom? nak join? huhu.

dahla. bosanla blog ni. aku sendiri baca pun bosan. haih.ok.
terima kasih baca.
hehe.

wassalam.

2 comments:

stabiloaku said...

salam. saya belajar kat Mesir jugak. Kawan saya dan kawan2 dia ada buat satu blog ni http://www.sejadahmuslim.com/
rasanya diorang komited. cubalah try join diorang buat blog ala2 iluvislam tu.

fikrahuddin said...

oh.. syukran! n__n