Pages

Jul 1, 2011

nocturnal journey

salam satu agama.

harini aku dengar perumpamaan yg stail.
pemuda nak berak dan seorang lelaki yg ada bini nak bersalin.
kedua2 situasi membawa kepada rasa tergesa2 nak pulang ke rumah. maka cepat2lah dua ni bawak kenderaan masing2. sampai kat lampu trafik, omg, merah la pulak. kacau daun betul. dah la nak cepat. lalu berdasarkan akal logik mereka, peraturan terpaksa dilanggar kali ni. dua2 pun langgar lampu merah. (bukan langgar tiang lampu trafik tu. tak lawak la ngek).

resultnya, sorang mati, sorang terberak kat atas jalan.

itulah gunanya peraturan. atau nama manjanya syariah.
kalau manusia takda syariah, sapa nak kontrol dia? semua rasa diri dia betul. tapi apa yang dia rasa betul tu akan efek kat orang lain lak.

syariah mengatasi akal.

pasti, kalian pernah dan selalu je kan, dengar pasal nocturnal journey? epic adventure, mengalahkan journey to the west tuh. huhu.
soalnya sekarang, kita percaya ke?
tahu kan, dalam perjalanan tu, nabi lalui macam2 peristiwa. nampak macam2 event.
dah macam filem SAW, cuma lagi seram. berganda2 lagi seram.
satu malam, dari mekah, sampai ke palestin, nak langit. langit?
zaman tu ada ke airasia? firefly? egypt air? huhu.

this is nonsense.
sebenarnya ni adalah satu peristiwa yang paling tak masuk akal dalam agama kita.
dah tu, kalian percaya tak?


nocturnal journey.
setiap tahun ada ceramah,
setiap tahun ada point lagi.
satu-satu peristiwa, tuhan jadikan bersebab.
bukan bodoh-bodoh punya sebab.
ya. memang betul turunnya perintah solat berdasarkan cara ni.
itu bukan aku tak mahu tekankan. tapi aku nak pandang dari sudut lain pula.

dalam banyak2 cara, kenapa cara ni yang Allah guna? nak jadikan bukti untuk orang kafir?
leh, cara ni kita dengar pun rasa susah nak pecaya. bayang la kalau orang kafir tu. kalau sebelum2 ni tak pecaya, kalau lagi lebat camni lagi lah susah nak percaya.


bagi aku, ini hadiah dari tuhan. bukan untuk orang kafir, tapi untuk mukmin, umumnya, dan rasulullah, khususnya.
dapat jumpa Allah, lepas mati isteri, mati pakcik.
tell me, ada tak kegembiraan lain yg lagi power dari tu?
jumpa Allah tau. bukan raja, bukan menteri.
dan untuk orang mukmin, inilah hadiahnya.
kalau kita percaya, maka bertambah bergandalah iman kita.
iman tu tiket ke syurga, tahu?
tiket syurga tak terbayar dengan genih mahupun dinar sekalipun.

dan buat yang tak percaya, nocturnal journey ini memang betul ada,
percayalah, logik telah dikalahkan.
masa nabi nak naik ke langit, ada satu batu nak ikut nabi.
nak tegah. "kau duduk di sini," mafhum kata nabi.
dan batu itu betul2 taat pada nabi. dia diam di udara! tak percaya? pergi palestin. batu besar gila gedabak terapung. sorang je pernah buat walaupun dia dah takde.
namanya muhammad utusan Allah.
baginda diutuskan sebagai rahmat untuk sekalian alam. makanya, batu dan pokok pun hormat baginda.
so, aku nak tanya, kita ni lagi hina dari nabi ke, sebab degil sangat taknak ikut cakap nabi?



jawab sendiri.


dan yang terakhir sekali.
Allah mahu membuktikan siapa kita, dan siapa Dia, yang hakikatnya.

manusia dibezakan dengan haiwan dan dilantik menjadi khalifah sebab bioleh menggunakan akal sebagai logik, sebagai asas pemikiran.
tapi Allah rendahkan martabat kita berbanding Dia yang Maha Agung, dengan melakukan sesuatu yang di luar logik.
secara logiknya, boleh ke orang pergi ke langit macam tu je?
tak. tapi dah terbukti logik.
maka, Allah menggunakan perkataan 'hamba' instead of 'kekasih' atau 'nabi' dalam menggelar muhammad dalam surah al-israk ayat pertama, yang mafhumnya,

Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haraam (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. 

see?
apalah ada pada kita, dan logik kita, mahu melawan hukum tuhan?
maka di mana kita sekarang?
sudah bersedia untuk taat pada tuhan?

wallahua'lam. 

5 comments:

zayed said...

rindu abrar.. wahhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hahahaha

Fiq Vertigo said...

rindu arar...wahhhhhhh!!!!



eh



okay saya tak punya nocturnal journey sendiri.

tapi sebenarnya saya tak layak pon nak ada nocturnal journey sdn bhd tu.

nemesis3891 said...

kenapa tak layak laks???

Anonymous said...

Abrar cuba baca blk ada perkataan yg tersalah kenapa tak cuba htr artikel mcm0ni ke soulsi

nemesis3891 said...

erk. layakkah?

tak apalah. solusi dah padat dengan artikel yang lagi hebat.


dan sy memang seorang yang malas nak edit balik, lagi2 kalau blog sendiri. hehe