Pages

Jul 8, 2011

biarlah 9 genih pun...

salam.
aku rasa awkward gila dengan dashboard baru ni. mungkin blogspot nak nampak 'cool' jugak macam wordpress kot. huhu.

anyway, alhamdulillah, exam dah habis. pressure no more.
yup,  di alexanderia. rumah student mesir yang terbsesar pernah student mesir ada. aku rasa student kat malaysia pun kalah. mana ada orang bujang duduk banglo. pergh.

senanye aku nak citer ape ni? entah, mana aku tau. hahaha. saje nak test power kat dashboard baru ni. lain sangat. rasa janggal aku.

ok lah, jom kita masuk cerita sikit.

rezeki. percaya tak pada rezeki?
satu hari seorang ustazah tanya anak muridnya.
"kamu percaya tak, Allah boleh makbulkan doa kamu?"
dia mengangguk. angguk patuh. entah betul tidak ada rasa yakin itu.
"baik, sekarang minta pada Allah, kamu mahu seringgit."
dia pun tadah tangan dan berdoa,
"Ya Allah, berikanlah aku seringgit.."
dan ustazahnya memberikan dia seringgit.

apa pointnya abrar oi..
begini. rezeki itu milik Allah. semua yang ada di dunia milik Allah. kadang-kadang kita dapat beli barang yang sangat murah, bukan kerana memang barang tu murah, tapi kerana Allah. itu rezeki kita, da rezeki kita sedikit pun tidak mencalar rezeki penjual. rezeki sang penjual juga telah ditetapkan banyak itu.
kadang-kadang kita diuji dengan pelbagai jenis rezeki. ada banyak, kita jadik tidak bersyukur, ada lebih, kita jadi terlalu tamak.
nasihat alim ulama, bersederhanalah. bersyukur itu satu bentuk pengaman jiwa.
semalam, contohnya, aku terbeli botol air mineral barakah, yang kecik, dengan harga 9LE.
orang tanya, kalau dah tahu mahal, kenapa beli? pulangkanlah balik. ya tak ya. kenapa aku beli?
dah minum dah pun. nak marah siapa? itu rezeki dia...
kan mudah macam tu. no butthurt. hehe.

tu je. alex best. macam kelang, tapi lagi cantik. klasik. antik. fuh terbaik. rasa macam nak balik malaysia, turun kelang je. huhu.

tu je. wassalam.

4 comments:

zida said...

aku penah kena gak, kat Muzium Cairo tu. Ntah nape tangan laju je amek botol air plus aiskrim (dgn lagi sorang kawan) sedar2 bayar semuanya dekat 50LE. sadis gilaaaa.

tapi makan jela. dah panas sangat waktu tuu~

Norashikin Abdullah said...

sernoknya dh hbis..tgk la nnt sy smpai zgzig...nk mkn krib.ngan alex

mankim13 said...

aik? alex mcm kelang?
kelang mana ni?

*x sama kot. Alex lagi lawa.
kat tempat yg depa ada cleaner je la..

nemesis3891 said...

bangunan2 dia la... huhu